fatemeh momtaz / unsplash |
Freepen.gr - Οι ΗΠΑ δεν είναι τόσο αήττητες όσο μπορεί να φαίνονται, είπε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στους φοιτητές την Τετάρτη ενόψει της αποκαλούμενης Εθνικής Ημέρας Καταπολέμησης της Παγκόσμιας Αλαζονείας, που γιορτάζεται στις 4 Νοεμβρίου.
«Κάποιοι πιστεύουν ότι η Αμερική είναι μια ανέγγιχτη δύναμη, αλλά αν δούμε τα γεγονότα αυτής της ημέρας [4 Νοεμβρίου], αποδεικνύεται πως όχι, είναι εντελώς ευάλωτη», είπε ο Χαμενεΐ, αναφερόμενος στην κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ το 1979 που πραγματοποιήθηκε από μουσουλμανικό φοιτητικό κίνημα.
Συνολικά 52 Αμερικανοί διπλωμάτες και τα μέλη των οικογενειών τους πιάστηκαν όμηροι στο περιστατικό και αφέθηκαν ελεύθεροι μόλις 444 ημέρες αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου 1981.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Χαμενεΐ, δεν ήταν αυτό το γεγονός που πυροδότησε τον επί δεκαετίες αντιπαλότητα μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. Το σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών είχε έρθει σχεδόν τρεις δεκαετίες νωρίτερα, όταν οι ΗΠΑ, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενορχήστρωσαν ένα πραξικόπημα που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Ιρανού πρωθυπουργού, Mohammad Mosaddegh, είπε ο ανώτατος ηγέτης.
Οι ΗΠΑ και οι Βρετανοί σύμμαχοί τους προσπάθησαν να ελέγξουν τα αποθέματα πετρελαίου του Ιράν και γι' αυτό στράφηκαν εναντίον του Μοσαντέκ, ο οποίος δεν ήταν υπέρμαχος της ισλαμικής κυριαρχίας, υποστήριξε ο Χαμενεΐ.
Η κυβέρνηση του Mosaddegh είχε προσπαθήσει να ελέγξει την Αγγλο-Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου, η οποία ελέγχονταν από τους Βρετανούς, για να επαληθεύσει ότι κατέβαλλε τα συμβατικά δικαιώματα στο Ιράν. Η εταιρεία αρνήθηκε να συνεργαστεί, με αποτέλεσμα το ιρανικό κοινοβούλιο να εθνικοποιήσει εντελώς τη βιομηχανία πετρελαίου. Στη συνέχεια, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τη μόχλευση για να υπονομεύσουν την κυβέρνηση του Μοσαντέκ μέσω των πρακτόρων τους στο Ιράν.
Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν επισήμως τον ρόλο τους στο πραξικόπημα το 2013, όταν κυκλοφόρησαν μια σειρά αδημοσίευτων εγγράφων που σχετίζονται με την υπόθεση.