qimono / pixabay |
Του Wang Yi - globaltimes.cn / Παρουσίαση Freepen.gr
Καθώς το ισχυρό δολάριο έχει γίνει κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο έχουν συνειδητοποιήσει τον επείγοντα χαρακτήρα της αποδολαριοποίησης. Πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει τη δική τους εξερεύνηση σύμφωνα με την εθνική τους κατάσταση για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο που προκαλείται από την εξαιρετικά απερίσκεπτη και ανεύθυνη οικονομική πολιτική των ΗΠΑ.
Ο νέος δείκτης νομίσματος της Αιγύπτου είναι μια χρήσιμη δοκιμή μεταξύ των χωρών που στοχεύουν στην αποδολαριοποίηση.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δευτερογενείς επιπτώσεις από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ σε άλλες οικονομίες, πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει την εξερεύνηση της αποδολαριοποίησης με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης διμερών και πολυμερών νομισματικών συμφωνιών για τον διακανονισμό συναλλαγών στο διεθνές εμπόριο, προωθώντας τη διαφοροποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και τη μείωση των διαθεσίμων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Η αποδολαριοποίηση δεν είναι μια εθελοντική επιλογή που κάνουν χώρες όπως η Αίγυπτος, αλλά μια αναγκαστική απάντηση στην «οπλοποίηση» του δολαρίου. Η ισχυρή πολιτική του δολαρίου των ΗΠΑ επιδεινώνει το σοβαρό πληθωρισμό, την υποτίμηση του νομίσματος και την εκροή κεφαλαίων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Για να μην παρασυρθούμε σε κρίση, η αποδολαριοποίηση έχει γίνει αυξανόμενη προτεραιότητα για αυτά τα έθνη.
Ομολογουμένως, δεν είναι εύκολο να αποφύγουμε να παρασυρθούμε σε μια οικονομική κρίση που προκαλείται από το ισχυρό δολάριο. Παραμένουν ακόμη αβεβαιότητες στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα. Εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις σχετικά με τον τρόπο διατήρησης της σταθερότητας της χρηματοπιστωτικής αγοράς και του εξωτερικού εμπορίου και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων και μέτρων για την αποτροπή μιας κρίσης.
Ο τερματισμός της ηγεμονίας του δολαρίου δεν είναι εύκολος στόχος, αλλά η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και η δυναμική θα γίνει πιο εμφανής και ισχυρότερη με την πάροδο του χρόνου. Καθώς όλο και περισσότερες χώρες προσχωρούν, είναι πλέον απαραίτητο για τον κόσμο να διερευνήσει πώς διαφορετικές χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της κοινής πρόκλησης της ηγεμονίας του δολαρίου ΗΠΑ και τη διατήρηση της σταθερότητας του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος ενώ η αποδολαριοποίηση αποκτά ρυθμό.
Τώρα ορισμένες χώρες και ορισμένες πλατφόρμες διεθνούς συνεργασίας έχουν αρχίσει να συντονίζουν τις προσπάθειες αποδολαριοποίησης, όπως οι BRICS. Στο πλαίσιο της αποδυνάμωσης της ηγεμονίας του δολαρίου ΗΠΑ, οι αναπτυσσόμενες χώρες σε όλο τον κόσμο χρειάζονται έναν πιο σταθερό τύπο χρηματοοικονομικού μηχανισμού ως νέο δίαυλο για τη διεξαγωγή χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Οι BRICS και άλλες διεθνείς πλατφόρμες προσπαθούν να βρουν λύσεις.
Τον Ιούνιο, η Ρωσία υποστήριξε σε μια συνάντηση που σχετίζεται με τους BRICS πως προωθεί την ανάπτυξη ενός αποθεματικού νομίσματος με βάση το καλάθι νομισμάτων BRICS. Ήδη από το 2019, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία καθιέρωσαν το σύστημα INSTEX για να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες να παρακάμψουν τους διακανονισμούς σε δολάρια ΗΠΑ και τώρα όλο και περισσότερες χώρες έχουν ενταχθεί στο σύστημα.
Στην Ασία, η κεντρική τράπεζα της Ινδίας εγκαινίασε ένα μηχανισμό διακανονισμού σε ρουπίες για το διεθνές εμπόριο τον Ιούλιο. Πέντε οικονομίες της ASEAN κατέληξαν σε συναίνεση τον Ιούλιο για να σχεδιάσουν τη δημιουργία ενός περιφερειακού ολοκληρωμένου δικτύου πληρωμών για να παρακάμψουν το δολάριο ΗΠΑ για άμεσο διακανονισμό συναλλάγματος.
Ωστόσο, αυτός ο συντονισμός βρίσκεται ακόμη στα αρχικά του στάδια. Αξίζει να διερευνηθεί πώς θα πρέπει όλα τα μέρη να ενισχύσουν τον παγκόσμιο συντονισμό. Η ενίσχυση του παγκόσμιου συντονισμού για την αποδολαριοποίηση είναι ουσιαστικά μια πολιτική απόφαση, όχι οικονομική, για πολλές οικονομίες. Αντιμετωπίζοντας το νέο γεωπολιτικό τοπίο και τον αντίκτυπο του ισχυρού δολαρίου, οι χώρες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να έχουν μια πιο μακροπρόθεσμη άποψη και να προσπαθήσουν να ενισχύσουν το συντονισμό της αποδολαριοποίησης.
* Ο συγγραφέας είναι ρεπόρτερ στους Global Times.