Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος PhDΓερμανάκια φτιάχνουν ένα πύργο με χαρτονομίσματα την εποχή του υπερπληθωρισμού
Αυτή η φωτογραφία είναι από την εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Τι μας λέει η φωτογραφία. Ότι τυπώθηκε πολύ χρήμα και έτσι δημιουργήθηκε χαοτικός πληθωρισμός, υπερπληθωρισμός, που οδήγησε στην άνοδο τελικά του Χίτλερ.
Λάθος, όλα λάθος.
Μην συγχέουμε την συσχέτιση μεταξύ προσφοράς χρήματος και πληθωρισμού, με την αιτία που προκαλεί τον του πληθωρισμού.
Πώς λειτουργεί πραγματικά ο πληθωρισμός.
Ο πληθωρισμός περιγράφεται από την εξίσωση, MV = PΥ. Η αύξηση της προσφοράς χρήματος (M) θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές (P), μόνο όταν η παραγωγή (Υ) εξαντλήσει την παραγωγικής της ικανότητα (πλήρης απασχόληση).
Αλλά η οικονομία ποτέ δεν φτάνει σε αυτά τα όρια και από την άλλη πολλά χρήματα αποταμιεύονται και μειώνουν το ποσοστό των δαπανών (V).
Εάν τα χρήματα όμως τροφοδοτήσουν τη ζήτηση και δαπανηθούν, οι εταιρείες θα προσπαθήσουν να κυριαρχήσουν σε αυτήν την περίπτωση παράγοντας περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες (Υ) και θα αυξήσουν την απασχόληση.
Άρα η εξίσωση MV = PΥ πρέπει να διαβαστεί από δεξιά προς τα αριστερά και όχι το αντίθετο, δηλαδή η αιτία του πληθωρισμού είναι στην πλευρά της παραγωγής/προσφοράς. Παράδειγμα, έχουμε πληθωρισμό όχι γιατί αυξήθηκε η ζήτηση (πήρατε κάποια αύξηση στον μισθό σας;), αλλά από την μειωμένη παραγωγή (μειωμένη προσφορά), από το εξωτερικό χρέος και φυσικά από την κερδοσκοπία.
Τα παραδείγματα που αναφέρουν οι περισσότεροι, Βαϊμάρη Γερμανία, Ζιμπάμπουε, Αργεντινή, κτλ, δεν έχουν δόση αληθείας, είναι ιδεολογικές αηδίες.
Συνοψίζοντας: δεν έχουμε πληθωρισμό γιατί αυξήθηκε η ποσότητα του χρήματος, αλλά, επειδή έχουμε πληθωρισμό, αυξάνεται η ποσότητα του χρήματος.
Η αύξηση των επιτοκίων, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και η μείωση των μισθών για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε λιτότητα και δραματική ύφεση, και μετά έρχεται ο Στάλιν ή ο Χίτλερ. Ιστορικά εξακριβωμένο και θεωρητικά θεμελιωμένο. Το κάθε αυταρχικό καθεστώς είναι προϊόν του νεοφιλελευθερισμού!
Πιό απλά δεν γίνεται!