Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Η Ρωσία, ένα από τα πιο σημαντικά μέλη της οργάνωσης, καθώς και βασικός παράγοντας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, στερείται εισόδου λόγω πολιτικής. Το ίδιο το γεγονός ότι αυτό είναι ακόμη δυνατό θέτει υπό αμφισβήτηση τον σκοπό του ΟΑΣΕ ή οποιασδήποτε παρόμοιας οργάνωσης που κυριαρχείται από την πολιτική Δύση. Φέτος, η Πολωνία προεδρεύει της οργάνωσης των 57 εθνών, με την ετήσια υπουργική διάσκεψη να έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην πόλη Λοτζ στις 1-2 Δεκεμβρίου. Όταν ρωτήθηκε εάν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα παρευρεθεί στη διάσκεψη, η Γιασίνα απάντησε: «Δεν περιμένουμε επίσκεψη του υπουργού Λαβρόφ στο Λοτζ».
«Οι αντιπροσωπείες θα πρέπει να προσαρμοστούν στους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ και να μην περιλαμβάνουν πρόσωπα που υπόκεινται σε κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σύμφωνα με ανακοίνωση της πολωνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ. «...ορισμένοι Ρώσοι υπήκοοι προστέθηκαν στη λίστα με τα άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Λαβρόφ», συμπλήρωσε.
Ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να αποκλειστεί από τους κανονισμούς της ΕΕ, καθώς ο ίδιος ο σκοπός του οργανισμού είναι να αποτελέσει φόρουμ για διάλογο για την ασφάλεια μεταξύ ευρωπαϊκών και άλλων χωρών και να αποτρέψει οποιαδήποτε κλιμάκωση ή μετάδοση τοπικών συγκρούσεων. Αρνούμενος στη Ρωσία την ευκαιρία να συμμετάσχει στη συνάντηση εμπιστοσύνης στις 1-2 Δεκεμβρίου στο Λοτζ, αποτρέπεται ακριβώς αυτός ο διάλογος για την ασφάλεια, εξαλείφοντας εντελώς την ανάγκη του ΟΑΣΕ. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, ορισμένα γεγονότα έχουν κάνει πολλούς να πιστεύουν πως η οργάνωση δεν είναι σχεδόν ουδέτερη, καθώς οι ενέργειές της έχουν χρησιμοποιηθεί συχνά για να βοηθήσουν τη μία πλευρά σε μια συγκεκριμένη σύγκρουση.
Για παράδειγμα, ο πόλεμος στο Donbass, ο οποίος συνεχίζεται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, και ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 15.000 ντόπιους άνδρες, γυναίκες και παιδιά μέχρι τις αρχές του 2022, ώθησε τον ρόλο του ΟΑΣΕ σε μια πιο γκρίζα περιοχή. Η αποστολή του στο Donbass, την οποία ο ίδιος ο οργανισμός ισχυρίζεται ότι είναι «έλεγχος όπλων, προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έγκαιρη προειδοποίηση, πρόληψη συγκρούσεων, διαχείριση κρίσεων» απέτυχε τον Απρίλιο. Στην πραγματικότητα, αποτυγχάνει συνεχώς για πάνω από 8 χρόνια, καθώς οι βομβαρδισμοί του καθεστώτος του Κιέβου κατά του λαού του Ντονμπάς δεν σταμάτησαν ποτέ. Ακόμη χειρότερα, αποδείχθηκε ότι ο ΟΑΣΕ όχι απλώς απέτυχε να αποτρέψει τη σύγκρουση, αλλά μπορεί να είχε κάνει ακόμη και ορισμένα πράγματα για να τη διευκολύνει.
Σε μια μάλλον ανησυχητική αποκάλυψη από τον πολεμικό ανταποκριτή Alexander Sladkov, η οργάνωση χρησιμοποιούσε κάμερες υψηλής ανάλυσης, που αρχικά τοποθετήθηκαν για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, για να μεταδώσει θέσεις των DNR και LNR στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να στοχεύσουν ή να διορθώσουν το πυροβολικό τους. Η αποστολή του ΟΑΣΕ παρείχε τα δεδομένα παρατήρησής της, τα οποία καταγράφηκαν από κάμερες και άλλο εξοπλισμό παρακολούθησης που εγκατέστησαν όλα αυτά τα χρόνια. Ουσιαστικά, ο ΟΑΣΕ κατασκόπευε και ουσιαστικά διεξήγαγε πόλεμο στο πλευρό της νεοναζιστικής χούντας. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, τα παρεχόμενα δεδομένα παρακολούθησης περιελάμβαναν επίσης τη μετακίνηση του τακτικού ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού τις πρώτες ημέρες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Η έκθεση λογοκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό από την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατο για τους περισσότερους ανθρώπους στην Ευρώπη να δουν πώς ένας υποτιθέμενος αμερόληπτος διεθνής οργανισμός έγινε ουσιαστικά συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση που θα μπορούσε όχι μόνο να υπονομεύσει την ασφάλεια στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, αυτά τα ζητήματα δεν περιορίζονται μόνο στον ΟΑΣΕ, αλλά σε πολλούς άλλους φαινομενικά «διεθνείς» οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών. Τον Φεβρουάριο, δώδεκα Ρώσοι διπλωμάτες του ΟΗΕ έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ αφού κατηγορήθηκαν ότι ήταν «πράκτορες πληροφοριών που ασχολούνταν με την κατασκοπεία». Το ίδιο πρόσχημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την απέλαση σχεδόν οποιουδήποτε θεωρείται «πρόκληση ασφαλείας» από τις ΗΠΑ, η οποία θα επηρέαζε ολόκληρα έθνη ή ομάδες εθνών την ικανότητα να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους στον ΟΗΕ.
Η τελευταία σύνοδος κορυφής της G20 που πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί ήταν επίσης μια σαφής ένδειξη πως ο κόσμος απομακρύνεται από τους «διεθνείς» οργανισμούς υπό την ηγεσία της Δύσης. Ενώ τα περισσότερα μέλη προσπαθούσαν να επικεντρωθούν σε πραγματικά παγκόσμια ζητήματα, τα μέλη της G7 στο πλαίσιο της G20 προσπαθούσαν ουσιαστικά να παραβιάσουν τη σύνοδο κορυφής και να την καταστήσουν εντελώς εστιασμένη στην Ουκρανία, κάτι που απέτυχε ως επί το πλείστον. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που οι BRICS επεκτείνονται σε όλο τον κόσμο, με περίπου δώδεκα μεγάλα έθνη να δείχνουν άμεσο ενδιαφέρον να ενταχθούν στον οργανισμό. Το πλαίσιο BRICS+ επιτρέπει στις χώρες να διατηρήσουν την κυριαρχία τους ενώ γίνονται μέλη του μεγαλύτερου πραγματικά διεθνούς οργανισμού στον κόσμο.
Στις 18 Νοεμβρίου, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει σε ρωσική αντιπροσωπεία να παραστεί στη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) τον επόμενο μήνα. Ο ΟΑΣΕ είναι ένας από τους πιο εξέχοντες περιφερειακούς οργανισμούς ασφάλειας στον κόσμο και ο δεδηλωμένος στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα βιώσιμο πλαίσιο ασφάλειας που θα αποτρέπει τις συγκρούσεις στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική από τις δημοσίως αλτρουιστικές προθέσεις της οργάνωσης. Το Associated Press ρώτησε το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών εάν θα απαγορευόταν η είσοδος στη Ρωσία στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ το Δεκέμβριο και η εκπρόσωπος Lukasz Jasina απάντησε ότι θα το έκανε.