Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Πούτιν δε χρειαζόταν τις εγγυήσεις της Ουκρανίας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξήγησε γιατί η Μόσχα επέστρεψε στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών. Η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία αφού ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν σε ρωσικά πολεμικά πλοία στον κόλπο της Σεβαστούπολης στις 29 Οκτωβρίου.
Μιλώντας την Τετάρτη μέσω σύνδεσης βίντεο, ο Πούτιν σημείωσε πως η Ουκρανία χρησιμοποίησε τον ανθρωπιστικό διάδρομο για να χτυπήσει το ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Από αυτή την άποψη, αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε νηοπομπές σιτηρών».
"Ζητήσαμε εγγυήσεις από την ουκρανική πλευρά πως τίποτα τέτοιο δε θα συμβεί στο μέλλον. Οι Τούρκοι εταίροι μας ενήργησαν ως μεσολαβητές για να διευκρινιστεί αυτή η κατάσταση. Η Τουρκία ενημέρωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι η Ουκρανία δεσμεύτηκε να μη χρησιμοποιήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για στρατιωτικούς σκοπούς", είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Σημείωσε ότι έδωσε προσωπικά οδηγίες στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να επαναλάβει τη συμμετοχή σε αυτό το έργο. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία επιφυλάχθηκε του δικαιώματος να αποσυρθεί από τη συμφωνία σε περίπτωση που η Ουκρανία δεν τηρήσει την υπόσχεσή της.
«Εάν αποχωρήσουμε από αυτή τη συμφωνία στο μέλλον, θα προμηθεύουμε δωρεάν ολόκληρο τον όγκο της Ουκρανίας σε φτωχές χώρες», είπε ο Πούτιν.
«Δε θα επέμβουμε ούτε στο μέλλον σε αποστολές με σιτηρά από το έδαφος της Ουκρανίας προς την Τουρκία», είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στην ουδετερότητα της Τουρκίας στη σύγκρουση στο σύνολό της, τις δυνατότητες της μεταποιητικής βιομηχανίας της και τις προσπάθειες του Ερντογάν να διασφαλίσει τα συμφέροντα της Τουρκίας στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Στόχος είναι να έρθει στα ίσια του ο Ερντογάν
Μπορεί κανείς να βγάλει τα ακόλουθα συμπεράσματα από όσα είπε ο Πούτιν:
1. Ο Πούτιν και ο Ερντογάν ενέκριναν τη συμφωνία αυτοπροσώπως και την κρατούν υπό προσωπικό έλεγχο.
2. Η Ουκρανία δεν έδωσε καμία εγγύηση στη Ρωσία. Η Ουκρανία την έδωσε στην Τουρκία. Επομένως, η Μόσχα δεν έχει καμία πιθανότητα να χάσει τα προσχήματα. Φαίνεται επίσης πως ούτε οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι απολύτως αξιόπιστες. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η συμφωνία είναι εξαιρετικά σημαντική για την Άγκυρα. Η Τουρκία θα προσπαθήσει πολύ σκληρά. Ο Πούτιν σημείωσε επιπόλαια γιατί ήταν τόσο σημαντικό για την Άγκυρα: η Τουρκία επεξεργάζεται σιτηρά και στη συνέχεια πουλά ημικατεργασμένα προϊόντα.
3. Ο Ερντογάν είπε νωρίτερα ότι η Τουρκία αγοράζει σιτηρά από την Ουκρανία με έκπτωση έως και 25%. Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αλευριού στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας προϊόντων μακαρόνια. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του σιταριού της από τη Ρωσία (70%) και την Ουκρανία (17%).
4. Η Τουρκία έχει λάβει λευκή επιταγή για να χρησιμοποιεί ουκρανικά σιτηρά. Ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με εκλογές το επόμενο έτος και η Ουάσιγκτον θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον αναγκάσει να φύγει από την εξουσία.
5. Ο Πούτιν έκανε προτροπές σε φτωχές χώρες για να κερδίσει μεγαλύτερο αριθμό αποχών στον ΟΗΕ. Είτε αρέσει είτε όχι, αλλά η εικόνα σημαίνει πολλά σε αυτόν τον κόσμο. Έρχεται η σύνοδος κορυφής της G20 και ο Πούτιν θα έχει κάτι να πει για τις ανθρωπιστικές προσπάθειες της Ρωσίας στο όνομα του πληθυσμού του πλανήτη.
Η πίστη της Τουρκίας σε πολλά κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται
Οι κίνδυνοι για τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι προφανείς: η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει κρυφά τον διάδρομο για τις προμήθειες όπλων και τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ρωσία και η Τουρκία φαίνεται να είναι ο καλύτερος εταίρος σε αυτό το σημείο, ειδικά σήμερα.
Αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν:
- Τη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Άγκυρα συμφώνησε να αναθέσει την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στο Καραμπάχ στη Ρωσία. Διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις με τον Ilham Aliyev και τον Nikol Pashinyan στη Μόσχα και οι Ρώσοι ειρηνευτικοί θα παραμείνουν στη ζώνη σύγκρουσης για άλλα δέκα χρόνια. Επιπλέον, αποφάσισαν να μην αλλάξουν το καθεστώς του Καραμπάχ.
- Το Στενό του Βοσπόρου, το οποίο η Τουρκία κρατά κλειστό για τις χώρες του ΝΑΤΟ (με εξαίρεση τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ως χώρες της Μαύρης Θάλασσας). Εάν η Τουρκία ανοίξει τον Βόσπορο, η Ρωσία θα έχει μηδενικές εγγυήσεις για τον στόλο της.
- Η αεροπορική επικοινωνία με την Ευρώπη μέσω Τουρκίας εξοικονομεί πολλά καύσιμα.
- Ο μόνος αξιόπιστος αγωγός φυσικού αερίου προς την Ευρώπη διέρχεται από την Τουρκία (ο Turkish Stream). Αυτό συνεπάγεται τεράστιο εισόδημα για τη Ρωσική Ομοσπονδία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ειδική επιχείρηση.
- Η Τουρκία παραμένει διαπραγματευτής με τις ΗΠΑ για την εισαγωγή ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων στις δυτικές αγορές. Οι εγγυήσεις αυτής της πρόσβασης συνεπάγονται την άρση των κυρώσεων.
Αναφορά συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών: Στις 22 Ιουλίου, υπογράφηκε ένα πακέτο εγγράφων στην Κωνσταντινούπολη για την επίλυση του προβλήματος των προμηθειών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές. Τα έγγραφα ρυθμίζουν τη διαδικασία εξαγωγής σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που ελέγχονται από το Κίεβο. Το Κοινό Κέντρο Συντονισμού που δημιουργήθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία, την Τουρκία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ ασκεί έλεγχο στην επιθεώρηση πλοίων για την πρόληψη του λαθρεμπορίου όπλων και τον αποκλεισμό προκλήσεων. Η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών συνήφθη για περίοδο 120 ημερών. Λήγει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.
Συνήφθη μνημόνιο μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του ΟΗΕ για τη συμμετοχή του ΟΗΕ στις εργασίες για την άρση των αντιρωσικών περιορισμών που εμποδίζουν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων. Το μνημόνιο υπεγράφη για περίοδο τριών ετών.
Οι εξαγωγές ρωσικών προϊόντων σιτηρών και λιπασμάτων εξακολουθούν να είναι περιορισμένες. Συγκεκριμένα, τα ρωσικά πλοία με προϊόντα τροφίμων και λιπασμάτων εξακολουθούν να μην επιτρέπεται να εισέρχονται σε ευρωπαϊκά λιμάνια λόγω κυρώσεων. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με την ασφάλισή τους.