Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University στο Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Renat Karchaa, σύμβουλος της Rosenergoatom, θυγατρικής της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης στις 21 Νοεμβρίου πως μια πυρηνική καταστροφή πρόκειται να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή στο Zaporozhye, σε περίπτωση νέου βομβαρδισμού. Σύμφωνα με τον Karchaa, η αστάθεια στον ενεργειακό εφοδιασμό των αντιδραστήρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρροές και μόλυνση, κάτι που θα ήταν πραγματική καταστροφή.
"Μια πυρηνική καταστροφή θα μπορούσε να συμβεί. Ένας πυρηνικός αντιδραστήρας λειτουργεί, η τροφοδοσία του σταματά λόγω του βομβαρδισμού (...) Πώς θα μπορούσε να ψυχθεί ένας αντιδραστήρας; Η μη ψύξη του θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερθέρμανση του αντιδραστήρα και στη συνέχεια σε καταστροφή», είπε ο ειδικός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Την προηγούμενη μέρα, 20 Νοεμβρίου, εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχαν αναφέρει νέο ουκρανικό βομβαρδισμό κατά του ZNPP. Η επίθεση έγινε με βαρύ οπλισμό πυροβολικού. Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών εντόπισε την παρουσία θραυσμάτων βλημάτων διαμετρήματος 155 χλσ στις στρατηγικές εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Αυτός ο τύπος όπλου είναι δυτικής προέλευσης και προμηθεύεται στο Κίεβο από το ΝΑΤΟ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό το είδος όπλου εμφανίζεται στο Zaporozhye. Από το Σεπτέμβριο, δυτικά βλήματα έχουν χρησιμοποιηθεί από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και τις νεοναζιστικές πολιτοφυλακές για να καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Η υπόθεση δείχνει μόνο ολόκληρη την πραγματικότητα της σημερινής Ουκρανίας: οι δυνάμεις υπέρ του Μαϊντάν συνεχίζουν να έχουν επιχειρησιακή ικανότητα μόνο λόγω της στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης που λαμβάνουν από τους δυτικούς συμμάχους τους. Στην πράξη, στο Κίεβο δίνονται όπλα για να διαπράττει εγκλήματα, όπως φαίνεται με τη συνεχή δολοφονία Ρώσων «συνεργατών» και κρατουμένων καθώς και τους βομβαρδισμούς πολιτικών ζωνών, όπως η περιοχή του ZNPP.
Η ευθύνη της Ουκρανίας για αυτά τα εγκλήματα είναι κοινή με τη Δύση. Χωρίς τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, το Κίεβο θα ήταν ήδη χωρίς εξοπλισμό για χρήση στις επιθέσεις του εναντίον του ZNPP και άλλων περιοχών, γεγονός που θα εξουδετέρωνε τους κινδύνους πυρηνικής καταστροφής. Είναι η συνεχής αποστολή όπλων που δημιουργεί πυρηνική ανασφάλεια, γι' αυτό και το ΝΑΤΟ πρέπει να κατηγορηθεί μαζί με το Κίεβο για αυτά τα χτυπήματα.
Για τη Δύση, προφανώς, οι διαρροές ραδιενεργού υλικού και ο πιθανός θάνατος χιλιάδων ανθρώπων δεν είναι μια ανθρωπιστική τραγωδία που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, αλλά μια απλή «παρενέργεια» που πρέπει να υποτεθεί στην επίθεση κατά της Ρωσίας. Δεν υπάρχουν πλέον όρια στην πράξη του άξονα ΝΑΤΟ-Κίεβου, στόχος του οποίου είναι να φέρει τη σύγκρουση στις τελικές της συνέπειες. Αυτό το σενάριο δείχνει ξεκάθαρα ποια πλευρά συνεργάζεται για την επίλυση της κρίσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ποια σκοπίμως υποδαυλίζει το χάος στην Ανατολική Ευρώπη.
Ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό της πυρηνικής απειλής θα ήταν η υποστήριξη από διεθνείς οργανισμούς προς τη Ρωσία. Ωστόσο, διεθνείς παρατηρητές προσπαθούν να διατηρήσουν ένα είδος «ουδετερότητας» κατά την ανάλυση της υπόθεσης ZNPP, αποφεύγοντας να υποδείξουν τους πραγματικούς ενόχους. Ο επικεφαλής του Ατομικού Τομέα των Ηνωμένων Εθνών Ραφαέλ Γκρόσι, για παράδειγμα, ενώ καταγγέλλει συχνά τον κίνδυνο μόλυνσης, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν βομβαρδισμοί και από «τις δύο πλευρές» και πως «δεν είναι δυνατό» να εντοπιστεί ποιος πραγματικά χτυπά το εργοστάσιο, κάτι που είναι λάθος.
Οι διεθνείς παρατηρητές παρακολούθησαν τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς πολύ καθαρά. Και, ακόμη και αν κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις, το γεγονός ότι τα βλήματα που χρησιμοποιούνται προμηθεύονται από το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι ένα επαρκές επιχείρημα για να αποδειχθεί πως το Κίεβο είναι ο ένοχος για αυτά τα εγκλήματα. Ωστόσο, η πυρηνική ομάδα του ΟΗΕ προτιμά να αποφύγει την αδιαθεσία με τον δυτικό κόσμο και τις χώρες του ΝΑΤΟ, παραιτούμενη από το να κατηγορήσει τον πληρεξούσιο των ΗΠΑ και υιοθετώντας έναν «ουδέτερο» λόγο, που δε συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής.
Για να επιτευχθεί πυρηνική ασφάλεια, να αποφευχθούν περιττές καταστροφές και κλιμάκωση, τρία πράγματα είναι απαραίτητα: να ταξινομηθεί το Κίεβο και το ΝΑΤΟ ως οι πραγματικοί ένοχοι, να αναγνωριστεί το Ζαπορόζιε ως έδαφος που ανήκει στη Ρωσική Ομοσπονδία, εκτός αμφισβήτησης και στρατιωτικής διαμάχης και, τέλος, να καταδικαστεί απολύτως οποιαδήποτε δυτική στρατιωτική υποστήριξη στους Ουκρανούς. Μόνο με τη λήψη αυτών των θέσεων από τον ΟΗΕ θα υπάρχει ελπίδα για μια ειρηνική επίλυση της κατάστασης του ZNPP. Διαφορετικά, μπορεί να υπάρξει σοβαρή κλιμάκωση, καθώς η Μόσχα θα αναγκαστεί να αυξήσει την στρατιωτική πίεση μέχρι να καταφέρει να καταστρέψει ολοσχερώς το ουκρανικό πυροβολικό για να αποτρέψει περαιτέρω βομβαρδισμούς.
Οι ανεύθυνες ενέργειες του Κιέβου κατά του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Ζαπορόζιε (ZNPP) θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ουκρανική σύγκρουση σε πυρηνική καταστροφή, σύμφωνα με έναν ειδικό που έδωσε συνέντευξη σε ρωσικό μέσο ενημέρωσης. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προτρέψει την ουκρανική κυβέρνηση να σταματήσει να στοχεύει το εργοστάσιο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του, καθώς και από τους διεθνείς οργανισμούς να δώσουν προσοχή στην κατάσταση και να καταδικάσουν το Κίεβο για τα εγκλήματά του. Ωστόσο, η διεθνής σιωπή και οι αδιάκοποι βομβαρδισμοί απειλούν τον πληθυσμό της πρόσφατα ενοποιημένης ρωσικής επικράτειας.