Tatiana Bokova, ασκούμενη της Ρωσικής Εθνικής Επιτροπής για την Έρευνα BRICS – infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Τζόζεφ Νάι υποστήριξε αρχικά την έννοια της «ήπιας δύναμης» στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Νάι όρισε την «ήπια δύναμη» ως μια μορφή πολιτικής δύναμης που βασίζεται σε «άυλους» παράγοντες: πολιτισμικά χαρακτηριστικά, συστήματα αξιών, εθελοντική συμμετοχή, συμπάθεια κ.λπ. Η ήπια δύναμη αναφέρεται στην πολιτιστική δύναμη εκτός από τις οικονομικές, στρατιωτικές και πολιτικές δυνάμεις, και είναι επίσης μια σημαντική εκδήλωση της συνολικής εθνικής ισχύος μιας χώρας.
Οι Κινέζοι ηγέτες έχουν τονίσει τη σημασία της ήπιας δύναμης στην εξωτερική τους πολιτική και από τότε που ο Πρόεδρος Χου Τζιντάο έγινε πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η χώρα έχει συζητήσει ενεργά την ιδέα. Η κινεζική ήπια δύναμη διαμορφώνεται κυρίως ως «πολιτιστική δύναμη» και περιλαμβάνει μια αυξανόμενη γνώση της κινεζικής κουλτούρας και αξιών μεταξύ των μαζών. Η Πέμπτη Ολομέλεια της δέκατης ένατης Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας σκιαγράφησε τον στόχο της οικοδόμησης μιας πολιτιστικά ισχυρής οικονομίας μέχρι το 2035, που δεν είναι μόνο ένα σημαντικό μέτρο για την ενίσχυση της πολιτιστικής «ήπιας δύναμης» της χώρας, αλλά και ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του μεγάλου ονείρου της αναζωογόνησης του έθνους.
«Ο πυρήνας και το ανώτατο επίπεδο της συνολικής δύναμης της χώρας είναι η πολιτιστική ήπια δύναμη, η οποία συνδέεται με τη συνοχή του εθνικού πνεύματος», τόνισε ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping.
Η ήπια δύναμη με κινεζική ιδιαιτερότητα στοχεύει κυρίως στην παροχή οικονομικής βοήθειας στον οικονομικό και κοινωνικο-ανθρωπιστικό τομέα, προώθηση της κινεζικής παραδοσιακής και σύγχρονης κουλτούρας μέσω της εκλαΐκευσης της γλώσσας, της λογοτεχνίας, των παραδοσιακών αθλημάτων, της διοργάνωσης διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων και της επέκτασης των εκπαιδευτικών επαφών· δημιουργία στενών δεσμών με επιστημονικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα και δεξαμενές σκέψης· συνεργασία με την κινεζική διασπορά· και ανάπτυξη επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας.
Σε διάφορες χώρες, η έννοια της ήπιας δύναμης εφαρμόζεται είτε μέσω κυβερνητικών δομών είτε μέσω διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων, ιδρυμάτων κ.λπ. Στην Κίνα, για παράδειγμα, οι βασικοί παράγοντες που εμπλέκονται είναι εκείνοι που έχουν σταθερούς δεσμούς με το κράτος ή συμμετέχουν άμεσα. του συστήματος των κρατικών υπηρεσιών. Επιπλέον, στα παραπάνω ιδρύματα, υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες στη ΛΔΚ και στο εξωτερικό που εμπλέκονται σε διαφορετικό βαθμό στην οικονομική, πολιτιστική, αθλητική και εκπαιδευτική διπλωματία της χώρας. Κατά συνέπεια, η Κίνα προσπαθεί με τους εταίρους των BRICS να ενισχύσουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία και να σημειώσουν κάποια πρόοδο, μεταξύ άλλων στην πολιτιστική και ανθρωπιστική δέσμευση.
Επί του παρόντος, η εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της κρατικής γλώσσας, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην στρατηγική ήπιας ισχύος της Κίνας. Η κύρια δομή σε αυτόν τον τομέα είναι το δίκτυο των Ινστιτούτων Κομφούκιος, το οποίο διαχειρίζεται το Κρατικό Γραφείο για την Προώθηση της Κινεζικής Γλώσσας στο Εξωτερικό - Hanban. Επιπλέον, το κινεζικό Υπουργείο Παιδείας, το Συμβούλιο Υποτροφιών της Κίνας και το Κέντρο Υπηρεσιών Ανταλλαγών Εκπαίδευσης της Κίνας εργάζονται εκτενώς για να προσελκύσουν ξένους φοιτητές για σπουδές στη ΛΔΚ. Μέχρι το τέλος του 2018, υπήρχαν έξι Ινστιτούτα Κομφούκιου στη Νότια Αφρική, που είναι περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη αφρικανική χώρα. Στη Ρωσία, υπάρχουν δεκαεννέα Ινστιτούτα Κομφούκιου και τέσσερις τάξεις Κομφούκιου που οργανώνονται σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σχολεία σε ρωσικές πόλεις και πόλεις. Στη Βραζιλία, υπάρχουν δέκα ινστιτούτα και τρεις τάξεις Κομφούκιου, και στην Ινδία υπάρχουν τέσσερα ινστιτούτα οργανωμένα σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δύο τάξεις στις πόλεις Phagwara, Sonipat, Calcutta, Chennai, Coimbatore και Mumbai.
Μιλώντας για την εκπαίδευση, από το 2019, μεταξύ 60.000 και 80.000 άνθρωποι στη Ρωσία μελετούσαν κινέζικα επειδή υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό, την ιστορία και την επιχειρηματική αλληλεπίδραση με την Κίνα. Ο αριθμός των φοιτητών από την Ινδία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε 23.198, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει επιλέξει την ιατρική. Κατά συνέπεια, αυτό δε χρησιμεύει μόνο στην ενίσχυση της στρατηγικής ήπιας ισχύος της χώρας αλλά και στην οικονομία της. Επιπλέον, ορισμένοι ειδικοί συζητούν την προοπτική ίδρυσης ενός κοινού πανεπιστημίου BRICS, το οποίο αναμφίβολα θα ενίσχυε τη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Νότιας Αφρικής.
Τα μέσα ενημέρωσης είναι επίσης ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της κινεζικής ήπιας δύναμης. Η κινεζική κεντρική τηλεόραση (CCTV) και το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της κινεζικής κυβέρνησης δραστηριοποιούνται κυρίως στη διάδοση πληροφοριών. Η ΛΔΚ διαθέτει επίσης ένα τεράστιο δίκτυο στο εξωτερικό και ξένα μέσα ενημέρωσης (συμπεριλαμβανομένων των εφημερίδων, των περιοδικών, του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και του Διαδικτύου). Το CCTV λειτουργεί από το 1958 και τώρα έχει πάνω από 40 τηλεοπτικά κανάλια. Το κανάλι, το οποίο εκπέμπει στα αγγλικά, κορεάτικα, ρωσικά, γαλλικά, ισπανικά και αραβικά, έχει παγκόσμιο κοινό 85 εκατομμυρίων ανθρώπων. Το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua υπάγεται επίσημα στο Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Καλύπτει ειδήσεις σε όλο τον κόσμο στα Κινεζικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Ισπανικά, Αραβικά και Ιαπωνικά από το 1931. Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει γίνει πιο ενεργή στη σφαίρα των αφρικανικών μέσων ενημέρωσης. Για παράδειγμα, αρκετά κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης έχουν ανοίξει γραφεία στην ήπειρο, ειδικά στην Κένυα και τη Νότια Αφρική. Αυτά περιλαμβάνουν το Πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua, την China Daily, την China Central Television και το China Radio International.
Η Κίνα προωθεί επίσης διάφορες εκδηλώσεις που σχετίζονται με τον κινεζικό παραδοσιακό πολιτισμό. Η ΛΔΚ προωθεί, για παράδειγμα, ανατολίτικες πολεμικές τέχνες, μουσική, γλώσσα, εθνική κουζίνα και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Ο αθλητισμός είναι επίσης πολύ σημαντικός και δημιουργεί μια θετική εικόνα για τη χώρα. Η κατανόηση της διάδοσης των στοιχείων της κινεζικής κουλτούρας μέσω της εκλαΐκευσης των παραδόσεων των κινεζικών σχολών φιλοσοφίας που ενσωματώθηκαν ιδιαίτερα στην αρχαία τέχνη του Qigong - σύστημα γυμναστικών και διαλογιστικών ασκήσεων αναπνοής που έγινε δημοφιλές στη Ρωσία τις τελευταίες δύο δεκαετίες - είναι πολύ επίκαιρα σήμερα. Αυτό το σύστημα γυμναστικών, διαλογιστικών και αναπνευστικών ασκήσεων έχει γίνει δημοφιλές στη Ρωσία τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Υπάρχουν πολλές σχολές και κατευθύνσεις του τσιγκόνγκ, που αντιπροσωπεύουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα γνώσης και μεθόδων που επιτρέπουν να κάνουμε μια σημαντική ανακάλυψη στη σφαίρα των ειδικών ικανοτήτων, να μελετήσει κανείς τον εαυτό του, να κατανοήσει τη δομή του κόσμου, να συνειδητοποιήσει τη θέση και τα καθήκοντά του σε αυτόν. Εξάλλου, η Κίνα φιλοξενεί εκδηλώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου το 2008 και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο ενώ συμμετείχε στη διοργάνωση των Αγώνων BRICS.
Μεταξύ άλλων οργάνων της κινεζικής πολιτιστικής διπλωματίας είναι τα παραδοσιακά κινεζικά φεστιβάλ, «Διαχρονικά χρόνια, μήνες, εβδομάδες ή ημέρες» εθνικού πολιτισμού με ξένες χώρες, δραστηριότητες κινεζικών πολιτιστικών κέντρων στο εξωτερικό, περιοδείες σε κινεζικούς θεατρικούς θιάσους, διεθνής συνεργασία μεταξύ βιβλιοθηκών, μουσείων, εκδόσεων, δραστηριοτήτων παραδοσιακών κινεζικών ακαδημιών. Οι διαχρονικές ανταλλαγές πριν από την πανδημία του 2020 πραγματοποιήθηκαν με αξιοσημείωτη κανονικότητα. Για παράδειγμα, το 2006 - 2007 ήταν το έτος της Ρωσίας στην Κίνα και το έτος της Κίνας στη Ρωσία, το 2009 ήταν το έτος της ρωσικής γλώσσας στην Κίνα, το 2010 ήταν το έτος της κινεζικής γλώσσας στη Ρωσία, τα χρόνια συνεργασίας των μέσων ενημέρωσης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας και τέλος, το 2018 - 2019 ήταν αφιερωμένο στα Χρόνια Διαπεριφερειακής Συνεργασίας.
Δεδομένου ότι το μέσο της ήπιας δύναμης με κινεζικά χαρακτηριστικά είναι η παροχή οικονομικής βοήθειας στον οικονομικό και κοινωνικο-ανθρωπιστικό τομέα, η Κίνα κάνει τα επόμενα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, εισάγονται νέες μορφές αλληλεπίδρασης με νέους. Αυτά περιλαμβάνουν το Φόρουμ Νέων Ηγετών BRICS, την Παγκόσμια Πανεπιστημιακή Σύνοδο Κορυφής BRICS και το Φόρουμ Νέων Διπλωματών BRICS. Μιλώντας για την ανθρωπιστική βοήθεια, η Κίνα έχει υποστηρίξει και εξακολουθεί να υποστηρίζει αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, στον αγώνα κατά του κορωνοϊού. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021, η κινεζική κυβέρνηση είχε παραδώσει πάνω από 400 τόνους επειγόντως αναγκαίου αντιεπιδημικού υλικού σε 53 αφρικανικές χώρες και την Αφρικανική Ένωση και βοήθησε 21 αφρικανικές χώρες να υπογράψουν συμβάσεις προμηθειών αξίας άνω των 54 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ με την Κίνα. Δημόσια ιδρύματα και ιδιωτικές εταιρείες όπως η Bank of China Limited, το υποκατάστημα του Γιοχάνεσμπουργκ, η Alibaba, η κινεζική κοινότητα στη Νότια Αφρική. Ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Huawei, η Industrial Commercial Bank of China Limited, το Γραφείο Αντιπροσωπείας της Αφρικής, το υποκατάστημα της China Construction Bank του Γιοχάνεσμπουργκ δεν έχουν γλιτώσει και έχουν επίσης κάνει δωρεές στην κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής για την καταπολέμηση του Covid-19.
Η τελευταία σημαντική πηγή μαλακής παρουσίας της ΛΔΚ που πρέπει να αναφερθεί είναι η κινεζική διασπορά. Η κατάσταση στις χώρες των BRICS είναι η εξής. Από το 2018, η Βραζιλία καθιέρωσε επίσημα την Ημέρα Κινεζικής Μετανάστευσης προκειμένου να προωθήσει περαιτέρω την κινεζική κουλτούρα. Αυτή την στιγμή περίπου 300.000 άνθρωποι από την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και την Ταϊβάν ζουν στη Βραζιλία, από τους οποίους περίπου 200.000 έχουν εγκατασταθεί στην πόλη του Σάο Πάολο. Περίπου 300 έως 500 χιλιάδες άνθρωποι ζουν μόνιμα στη Ρωσία (κυρίως στη Μόσχα και στην περιοχή της Άπω Ανατολής). Στην Ινδία, η κινεζική διασπορά εδώ υπολογίζεται σε περίπου 6.000 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ζουν στην Καλκούτα. Η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής έχει αυτήν την στιγμή τη μεγαλύτερη κινεζική διασπορά στην αφρικανική ήπειρο, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από 350.000 έως 500.000 άτομα.
Συνοπτικά, η εφαρμογή της ήπιας δύναμης για τη ρύθμιση και την προώθηση των διεθνών σχέσεων γίνεται πιο σημαντική στο τρέχον περιβάλλον. Η «ήπια δύναμη» της Κίνας παρουσιάζει μια ανοδική τάση, η οποία είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της Κίνας. Επί του παρόντος, η ήπια επιρροή στα μέλη των BRICS πραγματοποιείται μέσω διμερών δεσμών και η πλατφόρμα BRICS χρησιμεύει μόνο ως πρόσθετος και σημαντικός καταλύτης για την προώθηση των συμφερόντων κάθε έθνους. Ακόμη και παρά τις δυσκολίες που προκαλούνται από την πανδημία και τις διεθνείς συνθήκες, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για την ήπια δύναμη της Κίνας να επεκταθεί στα κράτη των BRICS και να αναπτύξει διμερή συνεργασία μεταξύ κάθε χώρας.