Παγκοσμιοποίηση και σύνοδος G-20 στο Μπαλί: Στο επίκεντρο Σι Τζινπίνγκ και Κίνα

g20.org
Ολοκληρώθηκε μετά βαΐων και κλάδων η διήμερη σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ομάδας των G-20 που έλαβε χώρα στις 15-16 Νοεμβρίου 2022 στο εξωτικό Μπαλί της Ινδονησίας, με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σε κεντρικό ρόλο στον απόηχο της θριαμβευτικής του επανεκλογής για τρίτη συνεχή θητεία στη θέση του ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Και ενώ πέρυσι στη σύνοδο κορυφής των G-20 ο Σι Τζινπίνγκ σνομπάρισε τη σύνοδο και δεν πήγε καν στη Ρώμη αρκούμενος μόνο σε παρέμβαση μέσω βιντεοκλήσης, αυτή τη φορά η δια ζώσης παρουσία του, του έδωσε την ευκαιρία να τονίσει τον ηγετικό ρόλο της Κίνας στη νέα παγκοσμιοποίηση η οποία διαμορφώνεται μετά την πανδημία αλλά και μετά τον νέο ψυχρό πόλεμο που κήρυξε η Δύση σε Ρωσία και Κίνα. 

Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, notismarias@gmail.com 

Απών για άλλη μια φορά από τη σύνοδο κορυφής των G-20 ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτή τη φορά λόγω Ουκρανίας δεν απευθύνθηκε καν στη σύνοδο έστω με βιντεοκλήση, όπως έκανε τον Οκτώβρη του 2021 στη σύνοδο κορυφής των G-20 στη Ρώμη. Έτσι η Ρωσία αρκέστηκε απλά στην παρουσία του Σεργκέι Λαβρόφ τον οποίο μάλιστα τα δυτικά ΜΜΕ τον παρουσίασαν ότι κατέληξε σε νοσοκομείο της Ινδονησίας δήθεν βαριά άρρωστος!!! 

Απών και ο Μάριο Ντράγκι ο οποίος πέρυσι στη Ρώμη είχε δώσει τα ρέστα του προεδρεύοντας της συνόδου κορυφής των G-20. Τον αντικατάστησε όμως η Μελόνι η οποία μάλιστα πήρε μαζί της στο Μπαλί και την εξάχρονη κόρη της βγάζοντας στα κάγκελα την ιταλική αντιπολίτευση (www.ilfattoquotidiano.it 16/11/2022). Το γεγονός αυτό ουδόλως επηρέασε τον Ερντογάν ο οποίος εκφράστηκε με θερμότατα και κολακευτικά λόγια για τη Μελόνι προσδοκώντας σε αναβάθμιση των τουρκο-ιταλικών σχέσεων ιδίως στα εξοπλιστικά (www.dailysabah.com 15/11/2022). Πάντως για τον Ερντογάν η σύνοδος δεν πήγε και τόσο καλά μιας και τον σνομπάρισαν Μπάιντεν και Μακρόν αλλά και ο Σι Τζινπίνγκ. Και βέβαια ο Ερντογάν δεν τόλμησε να πουλήσει νταϊλίκι στον Σι Τζινπίνγκ ούτε βέβαια καν να διαμαρτυρηθεί στον κινέζο ηγέτη για το γεγονός ότι ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα προ καιρού είχε εκφράσει τη στήριξη της Κίνας στη χώρα μας καταδικάζοντας τις τουρκικές απειλές κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας μας (www.protothema.gr 10/11/2022). Πάντως ο Ερντογάν μιλώντας εκτός συνόδου σε δημοσιογράφους επιτέθηκε ξανά κατά της Ελλάδας επαναλαμβάνοντας το γνωστό τροπάρι «μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» (www.politico.eu 16/11/2022). Απειλές τις οποίες αν τολμήσει να υλοποιήσει είναι βέβαιο ότι θα σπάσει τα μούτρα του.

Η πιο σημαντική βέβαια στιγμή της συνόδου ήταν η τρίωρη συνάντηση του Σι Τζινπίνγκ με τον Τζο Μπάιντεν. Μια συνάντηση η οποίο φαίνεται ότι ξεκαθάρισε τις αμοιβαίες κόκκινες γραμμές και ανέδειξε την ορθότητα της συνετής πολιτικής της Κίνας απέναντι στις ψυχροπολεμικές στοχεύσεις των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ, στοχεύσεις που τελικά έπεσαν στο κενό. Και αυτό γιατί η μεν Κίνα παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στη διεθνή οικονομική συνεργασία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, η δε Ουάσιγκτον αναγκάστηκε τελικά να αλλάξει ρότα καθώς οι ολιγάρχες της Δύσης με επικεφαλής τον Έλον Μάσκ έστειλαν μήνυμα στον Μπάιντεν ότι δεν συμφωνούν με τον νέο ψυχρό πόλεμο ο οποίος μειώνει τα υπερκέρδη τους καθώς τόσα χρόνια είχαν συνηθίσει να θησαυρίζουν ελέω παγκοσμιοποίησης. 

Άλλωστε ο Μάσκ λίγες εβδομάδες πριν τη σύνοδο των G-20 στο Μπαλί είχε δηλώσει ότι η διεθνής οικονομία δεν μπορεί να είναι όμηρος των εξελίξεων λόγω Ταιβάν και Ουκρανίας. Και για μεν την Ουκρανία ζήτησε επίλυση της διαφοράς ακόμη και με απώλεια ουκρανικών εδαφών, για δε την Ταϊβάν, που τον ενδιαφέρει ακόμη πιο πολύ, κάλεσε τις ΗΠΑ αλλά και την Κίνα να δεχθούν μια λύση τύπου Χονγκ-Κονγκ (www.bbc.com 10/10/2022), λύση την οποία χαιρέτισε με ενδιαφέρον το ίδιο το Πεκίνο (https://edition.cnn.com 12/10/2022). Μέσα στο κλίμα αυτό η Αυστραλία κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία αναγκάστηκε να βάλει νερό στο κρασί της σε σχέση με την Κίνα, με την Καμπέρα να αρχίζει πλέον να στρέφεται σε στενότερη οικονομική συνεργασία με το Πεκίνο (www.abc.net.au 15/11/2022). Κατά τα λοιπά η πλειοψηφία των ηγετών των G-20 κατήγγειλε τη Ρωσία για το Ουκρανικό, με την Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου πάντως να διαχωρίζουν τη θέση τους. 

Από την άλλη πλευρά ο Μακρόν συνέχισε τις εναγώνιες προσπάθειες της Γαλλίας να επανατοποθετηθεί στη σκακιέρα του Ινδοειρηνικού (www.reuters.com 17/11/2022), ιδίως μετά την έξωσή της λόγω της συμφωνίας Αukus που υπέγραψαν ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία. Η ΕΕ η οποία είχε παρουσία μέσω του αταίριαστου διδύμου Σαρλ Μισέλ– Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν φάνηκε να διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο αυτοεγκλωβισμένη στην αντιρωσική πολιτική, χάνοντας μια μεγάλη ευκαιρία να εμφανιστεί ως Ενωμένη Ευρώπη, τρίτη οικονομική δύναμη στον κόσμο που υποτίθεται ότι στηρίζει την οικονομική συνεργασία και το διεθνές εμπόριο. Αντίθετα η ΕΕ συνέχισε να εμφανίζεται δύσπιστη απέναντι στις κινεζικές επενδύσεις σε σημαντικούς οικονομικούς τομείς, με τους Γάλλους να επιμένουν να διαμαρτύρονται για τις κινεζικές επενδύσεις στο λιμάνι του Αμβούργου (www.lemonde.fr 1/11/2022). Από την άλλη πλευρά ο Σόλτς έδειξε ότι δεν ιδρώνει το αυτί του και συνέχισε το γερμανικό άνοιγα στην Κίνα το οποίο είχε ήδη αρχίσει με το πρόσφατο ταξίδι του στις 3 Νοεμβρίου στο Πεκίνο (www.tagesschau.de 4/11/2022). Ταυτόχρονα μιας και ήταν στην περιοχή ο Σόλτς «την έπεσε» και στο Βιετνάμ (www.dw.com 15/11/2022) το οποίο οι γερμανικές πολυεθνικές το καλοβλέπουν ως εναλλακτική λύση για επενδύσεις και «κονόμα» λόγω φτηνών εργατικών χεριών.

Κατά τα λοιπά οι ηγέτες των G-20 εξέδωσαν για άλλη μια φορά ένα μακροσκελέστατο κοινό ανακοινωθέν 9695 λέξεων στα αγγλικά θίγοντας τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα: από το ζήτημα της πείνας και της επισιτιστικής κρίσης μέχρι την πανδημία, το κλίμα, τον συντονισμό των νομισματικών πολιτικών των κεντρικών τραπεζών των G-20 αλλά και την επιβολή φορολογίας στις πολυεθνικές, θέματα τα οποία θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail