Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
Η σύνοδος κορυφής της G20 ξεκίνησε στο Μπαλί (Ινδονησία). Ορισμένες χώρες αρνούνται να κατηγορήσουν τη Ρωσία για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα. Επομένως, θα υποθέσει κανείς πως η σύνοδος κορυφής δε θα τελειώσει με ένα τελικό ψήφισμα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η σύνοδος κορυφής της G20 πιθανότατα θα ολοκληρωθεί είτε με μια ευρεία, αφηρημένη δήλωση (τώρα δεν είναι ώρα για πόλεμο) είτε με μια κοινή, αυστηρότερη δήλωση 19 ή 18 μελών χωρίς τη Ρωσία ή/και την Κίνα.
Η συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών έγινε η μόνη ίντριγκα της συνόδου κορυφής απουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την προηγούμενη μέρα ότι θα προσπαθήσει να χαράξει «κόκκινη γραμμή» στις σχέσεις του με τον Σι Τζινπίνγκ. Η γραμμή χαράχθηκε πριν από πολύ καιρό — αυτό είναι το ζήτημα της Ταϊβάν.
Η Κίνα χρειάζεται σαφή διαβεβαίωση από την Ουάσιγκτον λέγοντας πως οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την επιλογή της Ταϊβάν για ανεξαρτησία. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό καθώς οι Δημοκρατικοί δεν θα αρνηθούν να υποστηρίξουν το αυτονομιστικό κόμμα της Ταϊβάν στην εξουσία, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα υποστηρίξουν τις προμήθειες όπλων στο νησί. Ως εκ τούτου, μια σύγκρουση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον είναι αναπόφευκτη.
Από αυτή την άποψη, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ελάχιστους μοχλούς πίεσης κυρώσεων στον Xi. Θα γυρίσουν μπούμερανγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Πεκίνο μπορεί να ενδιαφέρεται λιγότερο για την οικονομική και διπλωματική απομόνωση από τη Δύση: η Κίνα έχει μια αυτάρκη οικονομία και μια τεράστια επιλογή εταίρων από τους οποίους το Πεκίνο μπορεί να προμηθευτεί καύσιμα και τρόφιμα.
Κατά συνέπεια, οι οικονομικές κυρώσεις για να «περιορίσουν» τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα αποτύχουν, όπως η Δύση αποτυγχάνει να συντρίψει τη Ρωσία στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
"Αυτή η κρίση στην Ουκρανία στην οποία βρισκόμαστε αυτή την στιγμή, αυτή είναι απλώς η προθέρμανση. Η μεγάλη σύγκρουση έρχεται. Και δεν πρόκειται να περάσει πολύς καιρός μέχρι να δοκιμαστούμε με τρόπους που δεν έχουμε κάνει δοκιμαστεί για πολύ καιρό», έγραψε ο Αμερικανός ναύαρχος Τσαρλς Ρίτσαρντ σε στήλη για τον ιστότοπο της Wall Street Journal.
«Καθώς αξιολογώ το επίπεδο αποτροπής μας κατά της Κίνας, το πλοίο βυθίζεται σιγά σιγά», είπε. «Βυθίζεται αργά, αλλά βυθίζεται, καθώς ουσιαστικά έχουν την ικανότητα στο πεδίο πιο γρήγορα από εμάς», πρόσθεσε.
Φαίνεται ότι το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον πρέπει να προετοιμαστούν για πόλεμο. Είναι προς το συμφέρον του Σι να δει τον εχθρό να αποδυναμώνεται από τους πολέμους κυρώσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ως εκ τούτου, η Κίνα θα ζητήσει ειρήνη στην Ουκρανία και θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει τη Ρωσική Ομοσπονδία οικονομικά και πολιτικά.
Ρωσία και Κίνα ως εναλλακτική λύση στο G20
Σε αυτό θα συμβάλουν και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες, όπως η συνεργασία Ρωσίας, Κίνας και Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο του OPEC+. Ο Σι Τζινπίνγκ ετοιμάζεται για μια επίσκεψη στο Ριάντ, και πιστεύεται ότι θα γίνει μια άνευ προηγουμένου επίσκεψη.
Το Πεκίνο θα ασκήσει πιέσεις για την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στους BRICS. Η εναλλακτική της G20 θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο της συμμαχίας BRICS+ που θα συνεχίσει να προσθέτει παίκτες με μεγαλύτερη επιρροή.
Η Σαουδική Αραβία κατέχει το 19% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, το 12% της παγκόσμιας παραγωγής και περισσότερο από το 20% των πωλήσεων πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, καθώς και ικανότητα διύλισης άνω των 5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.
Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης τεράστια αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος. Έφτασαν τα 465,49 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο.
Το Ριάντ έχει επίσης την υψηλότερη πνευματική και θρησκευτική θέση στον ισλαμικό κόσμο. Η Σαουδική Αραβία θα προσελκύσει έτσι όλα τα κράτη του Κόλπου και πολλές μουσουλμανικές χώρες της Ασίας σε εναλλακτικούς οργανισμούς και συμμαχίες.
Η κυριαρχία της Δύσης έχει αποδείξει στον κόσμο πως οι απαράδεκτες και άπιστες χώρες μπορούν να απομονωθούν και να καταστραφούν πολύ γρήγορα. Η Ρωσία χρησιμεύει ως καλό παράδειγμα για αυτό.