militarywatchmagazine.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Ουκρανικές επίγειες μονάδες άρχισαν να εισέρχονται στην πόλη στις 11 Νοεμβρίου, ενώ οι μονάδες του ρωσικού στρατού έλαβαν εντολή να εγκαταστήσουν νέες άμυνες στην ανατολική πλευρά του ποταμού Δνείπερου. Η αποχώρηση από τη Χερσώνα ακολούθησε το διορισμό ενός νέου διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες συμβούλεψε προσωπικά τον Υπουργό Άμυνας Σόιγκου να μην κρατήσει την πόλη με αιτιολογικό πως η θέση της ήταν πολύ λιγότερο υπερασπίσιμη από το να κρατήσει έδαφος πέρα από τον Δνείπερο.
Αυτή η απόφαση ήταν σύμφωνη με την ευρύτερη έμφαση που έδωσε ο Surovikin στη διατήρηση των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού, ακόμη και σε βάρος της επικράτειας, σε αυτό που αρκετοί αναλυτές θεωρούν ως μια προσπάθεια να αποσπάσουν οι ουκρανικές δυνάμεις. Η πόλη Genichesk ανακηρύχθηκε στη συνέχεια ως προσωρινή περιφερειακή πρωτεύουσα στις 12 Νοεμβρίου, μια ημέρα αφότου οι ρωσικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την αποχώρησή τους, αν και η απόφαση έστω και προσωρινής εγκατάλειψης της Χερσώνας, η οποία σύμφωνα με το ρωσικό σύνταγμα θεωρούνταν από τον Σεπτέμβριο πρωτεύουσα μιας σημαντικής επαρχίας, ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη στη χώρα.
Βασικά πρόσωπα στη ρωσική πολιτική έχουν υπερασπιστεί την απόφαση να αποσυρθούν με βάση ότι η διατήρηση του πλέον περιορισμένου ανθρώπινου δυναμικού της πρώτης γραμμής της χώρας, ενώ η επιστράτευση και ο επανεξοπλισμός συνεχίζουν να επεκτείνουν σημαντικά τη δύναμη του ρωσικού στρατού, θα μπορούσε να κάνει τις μελλοντικές επιθέσεις τους επόμενους μήνες ευκολότερες, αποφεύγοντας περιττά θύματα ή ζημιές στην πόλη μέχρι τότε. Οι αμερικανικές στρατιωτικές αναφορές που αναφέρουν τις περιορισμένες υλικοτεχνικές δυνατότητες του ρωσικού στρατού και την αδυναμία να πραγματοποιήσει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας με μεγάλες γραμμές ανεφοδιασμού, αναφέρθηκαν επίσης από αρκετούς αναλυτές ως ένδειξη γιατί η απόσυρση μπορεί να ήταν καλύτερη απόφαση. Οι υποστηρικτές της αποχώρησης τόνισαν πως οι ρωσικές δυνάμεις θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν καλύτερα τους αντιπάλους τους από τα ανατολικά του Δνείπερου, όπου δε θα χρειαστεί οι ρωσικές προμήθειες να διασχίσουν το νερό και έτσι θα είναι πολύ λιγότερο ευάλωτες σε επιθέσεις.
Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος από καιρό υπήρξε κύριος επικριτής του τρόπου με τον οποίο είχε συνεχιστεί η πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία, εξέφρασε την «πλήρη συμφωνία» με τη «δύσκολη αλλά δίκαιη» απόφαση να αποσυρθεί ο στρατός σε άνετη και ασφαλή στρατηγική θέση», δήλωσε. Ωστόσο, διερωτήθηκε γιατί η δημιουργία πιο ισχυρών γραμμών ανεφοδιασμού στο Kherson «δεν έγινε από την αρχή». Η επικεφαλής του κρατικού δικτύου ειδήσεων RT, Margarita Simonyan, τόνισε εν τω μεταξύ ότι η απόσυρση είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί μια κατάσταση όπου οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να αποκτήσουν δυναμική για να εξαπολύσουν επίθεση στη χερσόνησο της Κριμαίας - το πιο στρατηγικά κρίσιμο τμήμα της Ουκρανίας που απορροφήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Μετά την κατάληψη της Χερσώνας, οι ουκρανικές δυνάμεις τοποθετήθηκαν μόλις 100 χιλιόμετρα μακριά από τη χερσόνησο.
Μια λιγότερο αισιόδοξη δήλωση αποδόθηκε στον εξέχοντα Ρώσο φιλόσοφο Αλεξάντερ Ντούγκιν, κορυφαίο υποστηρικτή της πολεμικής προσπάθειας του οποίου η κόρη σκοτώθηκε σε μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας της Ουκρανίας εναντίον του τον Αύγουστο. Δήλωσε σχετικά με την οπισθοδρόμηση: «Το Kherson παραδόθηκε. Μια ρωσική πόλη ήταν η παράδοση, η πρωτεύουσα μιας από τις περιοχές της Ρωσίας - το ίδιο με το Μπέλγκοροντ, το Κουρσκ, το Ντόνετσκ ή τη Συμφερούπολη. Αν δε σε νοιάζει, τότε δεν είσαι Ρώσος. Οι Ρώσοι σφίγγουν τώρα τα δόντια τους από τον πόνο, κλαίνε και υποφέρουν σαν να τους ξεριζώθηκε η καρδιά, τα παιδιά, τα αδέρφια, οι μητέρες και οι γυναίκες τους σκοτώθηκαν μπροστά στα μάτια τους. Αν δεν πονάς τώρα, δεν είσαι τίποτα». Αν και ορισμένες δυτικές αναφορές ισχυρίστηκαν πως ο Ντούγκιν ζητούσε από τη ρωσική ηγεσία να παραιτηθεί, ο ίδιος αρνήθηκε προσωπικά ότι το έκανε.
Οι ρωσικές εκθέσεις ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρξε «καμία απώλεια προσωπικού, όπλων, οχημάτων ή υλικού» κατά την απόσυρση, πως «σε όλους τους πολίτες που ήθελαν να φύγουν από τη δεξιά όχθη της περιοχής Χερσώνας παρασχέθηκε βοήθεια» και ότι 33 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν κατά των αμάχων και των δυνάμεων που αποχωρούσαν από συστήματα πυραύλων HIMARS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ αναχαιτίστηκαν ή εκτρέπονταν ηλεκτρονικά. Το μέλλον του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου, η ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων να συγκρατήσουν τη Χερσώνα τους χειμερινούς μήνες και η αποτελεσματικότητα των αναφερόμενων σχεδίων της Ρωσίας για μελλοντικές επιθέσεις για την ανακατάληψη των πρόσφατα χαμένων εδαφών παραμένουν αβέβαια, όπως και η ικανότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει να παρέχει δυνάμεις μέχρι τώρα από τα σύνορά της με την Πολωνία και τη Ρουμανία από όπου παραδίδεται το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών της. Η αδυναμία των ουκρανικών αεροσκαφών να δραστηριοποιούνται στην επικράτεια της χώρας, ιδιαίτερα στις ανατολικές περιοχές, αναμένεται να δυσκολέψουν μόνο τις προσπάθειες ανεφοδιασμού, με την ικανότητα της Ρωσίας να χτυπήσει την ουκρανική επιμελητεία αναμένεται να συνεχίσει να επεκτείνεται καθώς επίκεινται νέες παραδόσεις ιρανικών drones και βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας.