Στις 17 Νοεμβρίου, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε το αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου κατά μήκος των πολωνικών συνόρων με την ουκρανική περιοχή Lviv, προφανώς για να παρακολουθήσει τις εκτοξεύσεις ουκρανικών πυραύλων και να ενημερώσει την πολωνική αεράμυνα και τον πληθυσμό για μια πιθανή απειλή.
Με τη σειρά της, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Christina Lambrecht πρότεινε στην Πολωνία να αναπτύξει τα MIM-104 Patriots (Ραντάρ Παρακολούθησης Συστοιχίας Φάσεων για Αναχαίτιση στο Στόχο) στα πολωνικά εδάφη. Εξήγησε ότι η αεράμυνα των χωρών του ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχυθεί, πρώτα απ 'όλα όσον αφορά τα κράτη που συνορεύουν με τη Ρωσία και την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Σλοβακίας και των χωρών της Βαλτικής.
Στις 21 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας αποδέχθηκε την πρόταση της Γερμανίας για «ενίσχυση της άμυνας της χώρας» με πρόσθετα συστήματα Patriot.
Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak δήλωσε πως έλαβε την προσφορά της Γερμανίας για πρόσθετους πυραύλους Patriot «με ικανοποίηση» και θα τους αναπτύξει κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να προμηθεύσουν τα συστήματα Patriot στην Ουκρανία, αλλά μετά την ανάπτυξη πρόσθετων εκτοξευτών στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας, ενδέχεται επίσης να λάβουν ενεργό μέρος στην στρατιωτική σύγκρουση. Δεν υπάρχουν εμπόδια για τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να βοηθήσουν την Ουκρανία και να αναχαιτίσουν ρωσικούς πυραύλους με Patriot τουλάχιστον στις περιοχές της δυτικής Ουκρανίας. Ένα τέτοιο σενάριο θα παράσχει επίσης στον στρατό των ΗΠΑ μια ευκαιρία να δουν τα συστήματα που δρουν κατά των ρωσικών πυραύλων κρουζ.
Οι συνεχιζόμενες εξελίξεις και οι ελιγμοί των κρατών του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι το χτύπημα του ουκρανικού πυραύλου στην Πολωνία δεν ήταν ατύχημα, αλλά προβοκάτσια.