militarywatchmagazine.com - Παρουσίαση Freepen.gr
Η Αλγερία μπόρεσε να αποκτήσει Su-30MKA με σχετικά χαμηλό κίνδυνο, καθώς οι εργασίες ανάπτυξης για τέτοιες βελτιωμένες παραλλαγές Su-30 είχαν ήδη ολοκληρωθεί για να καλύψουν τις ανάγκες της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, με το ινδικό Su-30MKI που τέθηκε σε υπηρεσία από το 2002 να είναι κοντά πανομοιότυπο με την παραλλαγή MKA και ευρέως θεωρείτο το πιο ικανό μαχητικό στον κόσμο εκείνη την εποχή. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο παραλλαγών ήταν η αφαίρεση των ισραηλινών αεροηλεκτρονικών που χρησιμοποιήθηκαν στο ινδικό αεροσκάφος λόγω μακροχρόνιων εχθροπραξιών μεταξύ Αλγερίου και Τελ Αβίβ.
Πρωταρχικός ανταγωνιστής για μια θέση στον μελλοντικό αλγερινό στόλο ήταν το γαλλικό ελαφρύ μαχητικό Rafale, το οποίο είχε παρόμοιο κόστος, αλλά ήταν σημαντικά φθηνότερο στη λειτουργία του κατά τη διάρκεια της ζωής του λόγω του πολύ μικρότερου μεγέθους του και των χαμηλότερων αναγκών συντήρησης. Η ανώτερη απόδοση του Su-30, ωστόσο, σήμαινε πως άξιζε το πρόσθετο κόστος αφού και τα δύο μαχητικά δοκιμάστηκαν στην Αλγερία.
Τα πρώτα Su-30MKA παραγγέλθηκαν ως μέρος μιας σημαντικής συμφωνίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπογράφηκε το 2006, με 28 να αγοράζονται μαζί με εκπαιδευτικά Yak-130 και μια σειρά άλλου υλικού. Αν και η Αλγερία είχε αρχικά την πρόθεση να αποκτήσει μικρότερο αριθμό Flankers και να στήσει έναν στόλο κυρίως γύρω από ενισχυμένα MiG-29 με παρόμοια προηγμένα αεροηλεκτρονικά και όπλα, η Ρωσία εκείνη την εποχή πρόσφερε μόνο σοβιετικά κατασκευασμένα αεροσκάφη MiG προσαρμοσμένα σε σύγχρονα πρότυπα και όχι νεόκτιστα αεροσκάφη που οδήγησαν την Αλγερία να επιστρέψει τις αρχικές μονάδες παραγωγής και να τις ανταλλάξει με περισσότερα Su-30. Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της παραγγελίας Su-30 σε 44 αεροσκάφη, η οποία διευθετήθηκε το 2010. Η σύμβαση του 2006 σηματοδότησε την αρχή σοβαρών επενδύσεων στον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων εναέριου πολέμου της Αλγερίας και ακολούθησε η παραγγελία για 14 ακόμη αεροσκάφη Su-30MKA το 2015, ανεβάζοντας τον στόλο σε 58 αεροσκάφη.
Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι η Αλγερία σκόπευε ο στόλος της Su-30 να είναι ικανός να λειτουργεί σε ένα ευρύ φάσμα ρόλων. Μόνο για τη μάχη αέρος-αέρος, το συμβόλαιο του 2006 περιελάμβανε 350 πυραύλους R-73 και 250 R-77 αέρος-αέρος, με εκατοντάδες άλλους να αγοράζονται στη συνέχεια. Αυτά συμπληρώθηκαν από τις πιο ικανές ρωσικές κατηγορίες πυραύλων κρουζ εκτοξευόμενου αέρα για αντιναυτικούς και επιθετικούς ρόλους - συγκεκριμένα 125 Kh-31M και Kh-59, οι οποίοι ακολουθήθηκαν από εκατοντάδες ακόμη πυραύλους κρουζ, συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών καταστολής της αεράμυνας του Kh- 31.
16 ακόμη μαχητικά Su-30MKA παραγγέλθηκαν το 2019 μαζί με 14 ελαφρύτερα μαχητικά MiG-29M, με το πρώτο να ανεβάζει τον στόλο Su-30 σε πάνω από 70 αεροσκάφη. Οι εναέριες πολεμικές δυνατότητες αποτελούν σημαντική προτεραιότητα για την Αλγερία μετά την πολεμική προσπάθεια του ΝΑΤΟ εναντίον της γειτονικής Λιβύης το 2011 που κατέστησε κρίσιμη την αποτροπή πιθανών δυτικών επιθέσεων καθώς η δυτική απειλή παρέμενε υψηλ . Το γεγονός ότι κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν διαθέτει συγκρίσιμα μαχητικά βαρέων βαρών έχει κάνει το Su-30MKA μια ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή, αν και οι πιθανοί αντίπαλοι της Αλγερίας μετακινούνται για να τοποθετήσουν μεγαλύτερους αριθμούς αμερικανικών μαχητικών stealth F-35, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία στα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας, οπότε η υπεροχή που απολαμβάνουν τα Flankers αναμένεται να μειωθεί. Η πιθανότητα εκσυγχρονισμού του στόλου Su-30 από την Αλγερία με ηλεκτρονικά και όπλα επόμενης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς ραντάρ Irbis-E ή κάποιου είδους ραντάρ AESA, καθώς και R-77M και R-37M πύραυλοι αέρα-αέρος, παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Ο στόλος αναμένεται επίσης να ενισχυθεί από το διάδοχο της επόμενης γενιάς του Su-27, το Su-57, το οποίο είναι μεταξύ των νέων στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πολλαπλασιαστές δύναμης για μονάδες Su-30. Μια συμφωνία 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων Ρωσίας-Αλγερίας για όπλα που υπογράφηκε το 2021 εικάζεται ότι περιλαμβάνει αναβαθμίσεις για τον στόλο Su-30 και τα πρώτα μαχητικά Su-57 της χώρας.