Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Αυτό άλλαξε σε κάποιο βαθμό κατά τη διάρκεια του (Πρώτου) Ψυχρού Πολέμου, όταν οι Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας (JSDF) έγιναν ουσιαστικά ο στρατός της χώρας, αν και ο ρόλος τους περιοριζόταν στο να είναι ουσιαστικά μια υποσημείωση στο ευρύτερο πλαίσιο της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Πολιτικές ασφαλείας του «Ελεύθερου Κόσμου». Αυτή η προσέγγιση κράτησε μέχρι πρόσφατα, όταν το Τόκιο αποφάσισε να ξεκινήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα επανεξοπλισμού με στόχο να μετατρέψει την Ιαπωνία σε μεγάλη στρατιωτική δύναμη.
Στις 16 Δεκεμβρίου, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα επέτρεπε στο JSDF να εξαπολύσει πλήγματα κατά της Κίνας και άλλων περιφερειακών αντιπάλων (πιθανώς της Βόρειας Κορέας). Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την επέκταση της ιαπωνικής στρατιωτικής ισχύος ώστε να συμπεριλάβει την ικανότητα διατήρησης ενός σταθερού μετώπου ενάντια σε προηγμένους αντιπάλους. Οι εικασίες για το πρόγραμμα ξεκίνησαν στα τέλη Νοεμβρίου, όταν το Τόκιο άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε σύντομα να εξοπλίσει τα υποβρύχιά του με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Naval News, το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως βρισκόταν σε διαδικασία επέκτασης της εμβέλειας των πυραύλων επιφανείας - πλοίων τύπου 12 που αναπτύσσει η Δύναμη Αυτοάμυνας Εδάφους (JGSDF) από τα τρέχοντα 200 χλμ. στο μέγιστο 1.200 χλμ.
Μια αναφορά του Reuters ισχυρίζεται ότι το νέο στρατιωτικό σχέδιο θα χρειαζόταν περίπου πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί και θα έκανε επίσης την Ιαπωνία την τρίτη μεγαλύτερη στρατιωτική δαπάνη στον κόσμο, αμέσως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί επίσης στην επιμελητεία, καθώς θα περιλαμβάνει την αποθήκευση ανταλλακτικών και διαφόρων τύπων πυρομαχικών, την επέκταση της ικανότητας μεταφοράς, καθώς και την ανάπτυξη δυνατοτήτων κυβερνοπολέμου.
Η συμφωνία πρόκειται επίσης να ωφελήσει την ιαπωνική στρατιωτική βιομηχανία, καθώς εταιρείες όπως η Mitsubishi Heavy Industries αναμένεται να βρίσκονται στο τιμόνι των προσπαθειών ανάπτυξης για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που πρόκειται να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της νέας προβολής στρατιωτικής ισχύος της χώρας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Η εταιρεία συμμετέχει επί του παρόντος σε ένα έργο για την ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς της Ιαπωνίας. Η προσπάθεια, η οποία περιλαμβάνει επίσης εταιρικούς κολοσσούς όπως η BAE Systems και η Leonardo SPA, είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας. Μέχρι στιγμής, το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση τουλάχιστον 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι ξένες εταιρείες, ιδιαίτερα αυτές από τις ΗΠΑ, αναμένεται επίσης να επωφεληθούν από τις προσπάθειες (επαν)στρατιωτικοποίησης της Ιαπωνίας.
Επιπλέον, το Τόκιο λέει πως σχεδιάζει να εξοπλίσει τα πλοία του με την τελευταία επανάληψη του πυραύλου κρουζ "Tomahawk" (πιθανότατα αναφέρεται στο νέο Block V) που κατασκευάστηκε από την Raytheon Technologies. Σύμφωνα με το Reuters, άλλα όπλα που πρόκειται να αποκτηθούν ως μέρος του νέου πενταετούς προγράμματος θα περιλαμβάνουν πιθανότατα πυραύλους αναχαίτισης για βαλλιστικούς στόχους (προφανώς συμπεριλαμβανομένου του προβληματικού πλοίου "Aegis" και της χερσαίας έκδοσης "Aegis Ashore"), drones επίθεσης και ISR (πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης), εξοπλισμό δορυφορικών επικοινωνιών, μαχητικά αεροσκάφη F-35, ελικόπτερα, υποβρύχια, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη μεταφοράς βαρέων βαρών.
Ο Πρωθυπουργός Fumio Kishida δήλωσε πρόσφατα πως «η Ιαπωνία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής στην ιστορία», προσθέτοντας ότι «η αύξηση του στρατού της ήταν η απάντησή μου στις διάφορες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε». Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση του Kishida φέρεται να ανησυχεί πως «η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο που θα ενθαρρύνει την Κίνα να επιτεθεί στην Ταϊβάν, απειλώντας τα κοντινά ιαπωνικά νησιά, διακόπτοντας τις προμήθειες προηγμένων ημιαγωγών και βάζοντας πιθανό ασφυκτικό φραγμό σε θαλάσσιους δρόμους που προμηθεύουν πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή». Περιττό να πούμε ότι ο ισχυρισμός πως η Ρωσία δημιούργησε προηγούμενο είναι αρκετά αστείος, ειδικά όταν ληφθούν υπόψη τα αμέτρητα παραδείγματα του τεράστιου εύρους της αμερικανικής επιθετικότητας εναντίον του κόσμου.
Αναμένεται πως το πρόγραμμα θα συντονιστεί στενά με τις ΗΠΑ, όπως φαίνεται σε ξεχωριστό έγγραφο εθνικής ασφάλειας στο οποίο το Τόκιο δεσμεύτηκε να διατηρήσει στενούς δεσμούς ασφαλείας με την Ουάσιγκτον και τους άλλους υποτελείς της. Οι ίδιες οι ΗΠΑ έσπευσαν να δείξουν δημόσια υποστήριξη για το πρόγραμμα. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία Rahm Emanuel δήλωσε ότι «ο Πρωθυπουργός κάνει μια σαφή, ξεκάθαρη στρατηγική δήλωση σχετικά με τον ρόλο της Ιαπωνίας ως φορέα παροχής ασφάλειας στον Ινδο-Ειρηνικό».
Επιπλέον, η συνεργασία προφανώς πρόκειται να συμπεριλάβει και την αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία της Κίνας, την Ταϊβάν. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ανταλλαγής Ιαπωνίας-Ταϊβάν, Mitsuo Ohashi, την Παρασκευή, η νυν επικεφαλής της κυβέρνησης στην Ταϊπέι Tsai Ing-wen δήλωσε ότι αναμένει μεγαλύτερη αμυντική συνεργασία με την Ιαπωνία. «Ανυπομονούμε να συνεχίσουν η Ταϊβάν και η Ιαπωνία να δημιουργούν νέα επιτεύγματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς όπως η εθνική άμυνα και ασφάλεια, η οικονομία, το εμπόριο και ο βιομηχανικός μετασχηματισμός», ισχυρίζεται το Reuters, σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο, επικαλούμενο την Τσάι.
Το σχέδιο αναμένεται να διπλασιάσει τις στρατιωτικές δαπάνες της Ιαπωνίας σε περίπου 2% του ΑΕΠ της χώρας σε μια περίοδο πέντε ετών. Το προηγούμενο όριο του 1% επιβλήθηκε το 1976, σχεδόν πριν από 50 χρόνια. Αυτό αναμένεται επίσης να αυξήσει το μερίδιο των στρατιωτικών δαπανών σε περίπου 10% του συνόλου των δημόσιων δαπανών. Για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το πρόγραμμα, η σημερινή ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξήσεις φόρων, οι οποίες μπορούν μόνο να επιδεινώσουν περαιτέρω τα δεινά της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφικής δημογραφικής κατάστασης που πρόκειται να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
Με σχεδόν 1.400.000 θανάτους και περίπου 840.000 γεννήσεις ετησίως, η Ιαπωνία είναι πολύ απίθανο να βγει από τη σημερινή δημογραφική της «μαύρη τρύπα». Και όμως, αντί να επικεντρωθεί στην πρόληψη της περαιτέρω κοινωνικής παρακμής, η ιαπωνική κυβέρνηση εξακολουθεί να ακολουθεί τυφλά την αυτοκτονική επιταγή των ΗΠΑ, επενδύοντας πολύτιμους πόρους που απομένουν σε ένα στρατιωτικό έργο που είναι βέβαιο πως θα αποτύχει από την αρχή, καθώς η αδιάκοπη άνοδος της Κίνας θα μειώσει οτιδήποτε από τους αντιπάλους της που θα μπορούσε να ελπίζει να επιτύχει.