Θα μπορούσαν τα Βαλκάνια να γίνουν η επόμενη πρώτη γραμμή στο γεωπολιτικό παιχνίδι της Ρωσίας;

Η ΕΕ ψήφισε στις 15 Δεκεμβρίου για τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ οι Βόσνιοι θρηνούσαν εδώ και καιρό (με τη γλώσσα) το γεγονός ότι μια χώρα όπως η Ρουμανία έγινε τόσο εύκολα δεκτή στον «αποκλειστικό» σύλλογο, ενώ η Βοσνία παραγκωνίστηκε επ' αόριστον, οι Βρυξέλλες σκέφτηκαν πως ήταν σχεδόν αδύνατο να δεχθούν μια χώρα χωρισμένη σε Εθνοεθνικιστικές οντότητες με τρικέφαλη δυσλειτουργική κυβέρνηση που, στην καλύτερη περίπτωση, παραλύει όταν πρόκειται για τη λήψη αποφάσεων. 

Editorial - oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ήταν εδώ και καιρό ένα τοπικό αστείο ότι η μόνη νομοθετική αλλαγή που είχε συμφωνήσει η τριμερής ηγεσία από το Dayton ήταν η κατάργηση της θανατικής ποινής. Με μια Σερβοβοσνιακή οντότητα που διοικείται σαν μικρο-αυτοκρατορία από τη μαριονέτα των Ρώσων, Μίλοραντ Ντόντικ και μια Ομοσπονδιακή οντότητα με δυτική κλίση, οι Βρυξέλλες πάντα ένιωθαν ότι προκαλούσαν μια χώρα της οποίας η κυριαρχία ήταν υπό αμφισβήτηση.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο ενεργειακός της πόλεμος με την Ευρώπη γενικότερα αλλάζει τα πράγματα. Τώρα είναι μια γεωπολιτική αναγκαιότητα να φέρουμε τα Βαλκάνια στο μαντρί. Αντί να τιμωρούν τη Βοσνία για τις διαιρέσεις της, οι Βρυξέλλες τείνουν τώρα να αγκαλιάσουν τη χώρα προτού η Ρωσία και η Κίνα αρχίσουν να χρησιμοποιούν αυτά τα ευάλωτα κράτη ως μαριονέτες σε ευρύτερα γεωπολιτικά παιχνίδια. 

Μια «χρήση» για τη Ρωσία είναι η ικανότητα να δημιουργεί αστάθεια, είτε μεταξύ πρώην αντιπάλων εν καιρώ πολέμου Βοσνία και Σερβία είτε μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου – ή και των δύο. Η γειτονική Σερβία είναι σύμμαχος της Ρωσίας, και ενώ όλοι περίμεναν τον Πούτιν να το εκμεταλλευτεί για να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να σπείρει φόβους για επανάληψη των πολέμων του 1992-1995, δεν έκανε μια τέτοια κίνηση και όλα είναι ήσυχα στο βαλκανικό μέτωπο - προς το παρόν, αλλά όλο αυτό το διάστημα ο Πούτιν σίγουρα σπέρνει διχασμούς και εργάζεται διακριτικά για να ανάψει τις φλόγες ενός ορθόδοξου εθνικισμού όπου μπορεί. Ακόμα κι αν δεν έχει γίνει αποφασιστική κίνηση, η απειλή φαίνεται μεγάλη και θα υπάρχει ρωσικό ίχνος στην τρέχουσα αναταραχή στο Κοσσυφοπέδιο. Η στρατηγική της Μόσχας είναι να υποδαυλίσει αναταραχές από τα παρασκήνια. Οι πιθανότητες είναι ότι η Βοσνία δε βλέπει τις Βρυξέλλες ως προστατευτική δύναμη.

Ρωτήστε τον μέσο Βόσνιο σας εάν πεθαίνουν να ενταχθούν στην ΕΕ και είναι πιθανό να λάβετε μια απορριπτική κίνηση. Η γοητεία του μάρκετινγκ έχει αμβλυνθεί σημαντικά. Το Brexit το κατέστησε σαφές. Και η γειτονική Κροατία δεν περνάει απαραίτητα εύκολα στην ΕΕ. Ο επικεφαλής της Κροατικής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται σε πανικό αυτή την στιγμή, επειδή η χώρα είναι υποχρεωμένη να αρχίσει να χρησιμοποιεί το ευρώ την 1η Ιανουαρίου, και θα είναι χάος - χάος του είδους που μπορεί να χρεοκοπήσει ένα έθνος. 

Έπειτα, υπάρχει η ενεργειακή κρίση και μια Ευρωπαϊκή Ένωση που απέτυχε παταγωδώς να προστατευτεί από τον ρωσικό εκβιασμό, αγκαλιάζοντας πλήρως τα ρωσικά χρήματα. Δεν απομένουν πολλοί λόγοι για ένταξη στην ΕΕ τώρα, εκτός από γεωπολιτική προοπτική, και έχουμε το ΝΑΤΟ για αυτό. Η Ευρώπη απλώνει το χέρι της τώρα στη Βοσνία, αλλά είναι πολύ αργά. Η Ρωσία κατέχει ήδη τη βιομηχανία πετρελαίου της Σερβοβοσνιακής οντότητας (Δημοκρατία Σέρπσκα), μέσω Σερβίας, και ο Ντόντικ καυχιέται για την κατασκευή αγωγού για την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου. Η Βοσνία μπορεί να παρακαλούσε στην αρχή, αλλά αυτοί οι καιροί πέρασαν. Τώρα, η Ευρώπη θα εκλιπαρεί για τα Βαλκάνια ως προπύργιο ενάντια στη Ρωσία. Αν και είναι αργά στο παιχνίδι, αν η Ευρώπη κερδίσει πλήρως τη Σερβία, πιθανότατα θα κερδίσει και τη Βοσνία.

Το φυσικό αέριο παίζει μεγάλο ρόλο σε όλα αυτά. Ο φιλορώσος πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, αρνήθηκε να τηρήσει τις κυρώσεις της ΕΕ επειδή η χώρα χρειάζεται ρωσικό αέριο. Μια νέα συμφωνία φυσικού αερίου με το Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο, καθιστά αυτό το επιχείρημα λιγότερο ισχυρό. Η διασύνδεση που θα το κάνει αυτό, μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας, θα δρομολογηθεί το 2023. Η Βοσνία θα ήθελε επίσης να χρησιμοποιήσει αζερικό αέριο, κάτι που μπορεί να είναι δυνατό μέσω του προτεινόμενου αγωγού Ιονίου-Αδριατικής. Ωστόσο, προς το παρόν, η Βοσνία βασίζεται στο ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού TurkStream. Τον Ιούνιο, παρέτεινε τα συμβόλαιά της με την Gazprom μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά τον Οκτώβριο, η Gazprom αύξησε τις τιμές κατά 9,7% για τη Βοσνιακή Ομοσπονδία και κατά 5,6% για τη Δημοκρατία Σέρπσκα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail