Russian T-90 Tank. Image Credit: Creative Commons |
Δρ. Robert Farley - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Πώς επιβίωσε η Ουκρανία;
Η εισβολή της Ρωσίας έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά στην Ουκρανία. Το Κίεβο πρέπει να αντιμετωπίσει τις ζημιές στις υποδομές, το κόστος της επιστράτευσης και την απώλεια εργατικού δυναμικού, τη μεταφορά προσφύγων εσωτερικά και εξωτερικά και το γενικό κόστος της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον της Ρωσίας. Όλα αυτά έχουν κλονίσει πολύ την οικονομία της Ουκρανίας, ιδιαίτερα το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.
Το Κίεβο έχει χρηματοδοτήσει την άμυνά του τυπώνοντας χρήματα και οι προσπάθειές του υποστηρίζονται από διεθνή οικονομική υποστήριξη. Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, το ουκρανικό κράτος υπέφερε από μια αδύναμη φορολογική βάση, με σχετικά χαμηλούς, μη προοδευτικούς φορολογικούς συντελεστές. Τις πρώτες μέρες του πολέμου η Ουκρανία καθόρισε τη συναλλαγματική της ισοτιμία και επέβαλε ελέγχους κεφαλαίων, περιορίζοντας τον άμεσο αντίκτυπο ενός οικονομικού πανικού. Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση φρόντισε να χαράξει εξαιρέσεις και περιορισμούς σε αυτούς τους ελέγχους , ώστε να μην τρομάξουν τους ξένους επενδυτές.
Η Ουκρανία βασιζόταν αρχικά στην εξάντληση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, αλλά η πληθωριστική πολιτική της εκτύπωσης περισσότερων χρημάτων ήταν μάλλον αναπόφευκτη. Η Ουκρανία πάγωσε τις πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους τον Ιούλιο, με τη γενική συμφωνία των πιστωτών της. Το ουκρανικό hryvnia διατηρήθηκε ως επί το πλείστον μέχρι τον Ιούλιο, όταν έχασε περίπου το 25% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Αυτό προέκυψε από μια απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας να προσαρμόσει τη δέσμευση του νομίσματός της. Η Ουκρανία έχει δυσκολευτεί να πληρώσει τους στρατιώτες της, αν και ο άμεσος στρατιωτικός αντίκτυπος αυτού δεν είναι προφανής δεδομένης της στράτευσης και του γενικά υψηλού ηθικού των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Ο Οκτώβριος του 2022 είδε την ακατάστατη παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας, ο οποίος διέφυγε στο εξωτερικό πριν από μια προφανή έρευνα για διαφθορά. Αν και οι ισχυρισμοί μπορεί να είναι νόμιμοι, ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης είχαν επικρίνει την τράπεζα ότι επιδιώκει τη μακροοικονομική σταθερότητα σε βάρος της πολεμικής προσπάθειας. Η καρέκλα αντικαταστάθηκε από ένα άτομο που συνδέεται στενά με τον στενό κύκλο του Προέδρου Volodomyr Zelesnky, υποδηλώνοντας μια στενότερη σχέση μεταξύ της κυβέρνησης και του χρηματοοικονομικού τομέα. Η κυβέρνηση θεωρεί τη νίκη στον πόλεμο τώρα ως υπαρξιακό ζήτημα. Η οικονομική βιωσιμότητα της χώρας αποτελεί δευτερεύον μέλημα.
Μακροπρόθεσμα, η Ουκρανία βασίζεται αναμφίβολα στη διεθνή οικονομική στήριξη. Ωστόσο, η εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας έχει καθυστερήσει, πιθανώς επειδή οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οικονομικές δυσκολίες που προκλήθηκαν από τον πόλεμο. Η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των μαχών έχει καταστήσει επίσης δύσκολη την πρόσβαση της Ουκρανίας σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως το ΔΝΤ.
Υπήρξε κάποια συζήτηση για τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν ή δεσμεύτηκαν στο εξωτερικό ως μια μορφή αποζημιώσεων για την Ουκρανία. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν σε μεγάλο βαθμό άνευ προηγουμένου, ωστόσο, και μπορεί να είναι παράνομη σε ορισμένες χώρες, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η μακροπρόθεσμη προοπτική
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χρηματοοικονομικά εργαλεία βοήθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να διατηρήσουν την οικονομία της Ουκρανίας όρθια. Η χαλάρωση των όρων του χρέους της Ουκρανίας, μαζί με τις απλές οικονομικές επιχορηγήσεις και τη δωρεάν μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού, επέτρεψαν στην Ουκρανία να συνεχίσει την άμυνά της.
Σε κάποιο βαθμό, αυτές οι προσπάθειες αποτελούν υποθήκη υψηλού επιτοκίου για το οικονομικό μέλλον της Ουκρανίας και το Κίεβο θα χρειαστεί να αποπληρώσει τα χρέη κάποια στιγμή, σε χρήμα και σε είδος. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια μακροπρόθεσμη εξάρτηση από την Ευρώπη. Αλλά αυτή την στιγμή, τα χρήματα δεν αποτελούν εμπόδιο στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.
Πράγματι, κατά κάποιο τρόπο η Ουκρανία βρίσκεται σε θεμελιωδώς καλύτερη θέση από τη Ρωσία, έστω και μόνο επειδή οι πιστωτές της Ουκρανίας είναι φιλικοί με το Κίεβο με τρόπο που δεν είναι οι πιστωτές της Μόσχας. Εάν η Ουκρανία επιβιώσει του πολέμου ως κυρίαρχη εδαφική μονάδα, θα έχει πρόσβαση στις δυτικές πιστωτικές αγορές και πιθανότατα θα συνεχίσει να λαμβάνει σημαντικές επιχορηγήσεις από μια σειρά από τα πλουσιότερα έθνη στον κόσμο.
Ανάλογα με τη φύση της διευθέτησης του πολέμου, η Ουκρανία μπορεί επίσης να έχει πρόσβαση στις αγορές και τη ρυθμιστική εμπειρογνωμοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει δύσκολες στιγμές στη συνέχεια. Ωστόσο, πιθανότατα θα έχει την ευκαιρία να ενσωματωθεί σε μια χρηματοπιστωτική δομή που θα διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη οικονομική της ασφάλεια.