Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr
«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με όλους τους εμπλεκόμενους για αποδεκτές λύσεις, αλλά αυτό εξαρτάται από αυτούς – δεν είμαστε εμείς που αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε, είναι αυτοί», είπε ο Πούτιν και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι ενεργούμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας συμφέροντα, τα συμφέροντα των πολιτών μας, του λαού μας. Και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προστατεύσουμε τους πολίτες μας».
Ωστόσο, αν και η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, δεν πιστεύει πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι απαραίτητες με κάθε κόστος. Αντίθετα, πρωταρχικός στόχος της Μόσχας είναι η ασφάλειά της. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο μια διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων που θα σταματήσει την έρπουσα καταπάτηση του ΝΑΤΟ στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, αλλά θα διασφάλιζε επίσης το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας. Ωστόσο, αυτό το καθεστώς δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την απλή υπογραφή συμφωνιών με την πολιτική Δύση. Η εμπειρία σχετικά με αυτό ήταν εξαιρετικά αρνητική, τουλάχιστον, καθώς ο εμπόλεμος πόλος ισχύος είναι διαβόητος για την τάση του να σπάει συμφωνίες από τότε που τελείωσε ο (Πρώτος) Ψυχρός Πόλεμος.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Πούτιν επανέλαβε επίσης τη θέση του πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βορειοατλαντική Συμμαχία διεξάγουν έναν πόλεμο αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας χρησιμοποιώντας την Ουκρανία ως πιόνι. Είπε επίσης ότι η πολιτική Δύση προσπαθεί να «σκίσει τη Ρωσία» και ουσιαστικά να την καταστρέψει. «Στον πυρήνα όλων είναι η πολιτική των γεωπολιτικών μας αντιπάλων, που στοχεύουν να διαλύσουν τη Ρωσία, την ιστορική Ρωσία», είπε ο Πούτιν. «Πάντα προσπαθούσαν να «διαίρουν και να κυριεύουν»… Στόχος μας είναι κάτι άλλο – να ενώσουμε το ρωσικό λαό», κατέληξε.
Ωστόσο, τα μέρη της σύγκρουσης δε φαίνεται να είναι πιο κοντά στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Αντίθετα, αυτό το σενάριο φαίνεται πιο μακριά από την πραγματικότητα από ποτέ. Ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εξοπλίζουν το καθεστώς του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων SAM «Patriot» (πύραυλοι επιφανείας-αέρος) που προορίζονται να μεταφερθούν στις δυνάμεις της Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό, ο ρωσικός στρατός φαίνεται να προετοιμάζεται για άλλη μια τεράστια ώθηση. Το καθεστώς του Κιέβου απλά δεν φαίνεται να έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία, όπως απέδειξε ο frontman Volodymyr Zelensky. Την περασμένη Τετάρτη έκανε μια ομιλία ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου και δήλωσε με καύχημα πως η «απόλυτη νίκη» είναι το «μόνο αποδεκτό αποτέλεσμα» και ότι απορρίπτει κατηγορηματικά οποιεσδήποτε συνομιλίες που θα περιλαμβάνουν εδαφικές παραχωρήσεις.
Οι δηλώσεις του Ζελένσκι υποστηρίχθηκαν σύντομα από τον αμφιλεγόμενο Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή από τη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ, Λίντσεϊ Γκράχαμ. Ωστόσο, προχώρησε ακόμη πιο μακριά από τον Ζελένσκι και έκανε αρκετές παρατηρήσεις που δεν θα μπορούσαν να είναι πιο μακριά από την πιο βασική διπλωματική εθιμοτυπία. Κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής συνέντευξης στο Fox News, ο Γκράχαμ ζήτησε να δολοφονηθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. «Πώς τελειώνει αυτός ο πόλεμος; Όταν η Ρωσία σπάσει, και βγάλουν τον Πούτιν εκτός παιχνιδιού. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό, ο πόλεμος θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Graham στο America Reports της Τετάρτης στο Fox. Το πρώτο μέρος του σχολίου επιβεβαιώνει επίσης την πεποίθηση του Πούτιν ότι η πολιτική Δύση θέλει να «σκίσει τη Ρωσία».
Δήλωσε επίσης πως ο ρωσικός στρατός υποτίθεται ότι θα «αποτύχει στην Ουκρανία», επειδή «οι ΗΠΑ είναι μέσα για να τον κερδίσουν και ο μόνος τρόπος για να τον κερδίσετε είναι να σπάσετε τον ρωσικό στρατό και να βάλετε κάποιον στη Ρωσία να βγάλει τον Πούτιν εκτός παιχνιδιού και να δώσει στο ρωσικό λαό μια νέα πνοή ζωής». Ο Γκράχαμ κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να συνεχίσουν να εξοπλίζουν τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου «ολοκληρωτικά, χωρίς αμφιβολίες» και ότι η αποστολή επιπλέον πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία θα «βοηθούσε να απομακρυνθούν οι ρωσικές δυνάμεις από το Ντονμπάς, ακόμη και την Κριμαία». Πρόσθεσε επίσης πως «μεγαλύτερα drones θα σκότωναν τόνους Ρώσων χωρίς να χάσουν κανέναν Ουκρανό στην προσπάθεια» και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να δώσουμε στον Ζελένσκι όλα όσα ζητά είναι «ουσιώδες».
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Γκράχαμ ζήτησε δημόσια να σκοτωθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Είχε κάνει παρόμοια σχόλια στις αρχές Μαρτίου. Αυτό μάλιστα προκάλεσε επίσημη επίπληξη από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Εκείνη την εποχή, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου δήλωσε «αυτή δεν είναι η θέση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και σίγουρα δεν είναι μια δήλωση που θα ακούσατε να προέρχεται από το στόμα οποιουδήποτε εργάζεται σε αυτή τη διοίκηση». Ωστόσο, αυτό προφανώς δεν εμπόδισε τον Graham να επαναλάβει την απειλή.
Αντιθέτως, ουσιαστικά πρόσθεσε και έκκληση για πραξικόπημα στη Ρωσία. Για να κάνει τα πράγματα χειρότερα, ο Graham δεν είναι μόνος σε αυτό. Στις αρχές Οκτωβρίου, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, χαρακτήρισε τον Πούτιν «νόμιμο στρατιωτικό στόχο» και κάλεσε επίσης για πραξικόπημα στη Μόσχα. Με τέτοια σχόλια που προέρχονται από την κορυφή του πολιτικού κατεστημένου των ΗΠΑ, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς η Ρωσία θα μπορούσε ποτέ να ελπίζει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την πολεμική θαλασσοκρατία.