Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr
Η αξιολόγηση αυτού του κορυφαίου διπλωμάτη είναι η πιο ακριβής μέχρι στιγμής από οποιαδήποτε ξένη προσωπικότητα εκτός της ίδιας της Ινδίας, γεγονός που αποδεικνύει πόσο καλά η Ρωσία κατανοεί αυτή τη χώρα και πόσο εκτιμά το νεοανακαλυφθέντα ρόλο της. Στα τέλη του περασμένου μήνα, αναφέρθηκε πως η Ρωσία ζήτησε από την Ινδία να κλιμακώσει τις εξαγωγές της κατά ένα τεράστιο πενταπλάσιο μέγεθος, με τον υπουργό Εξωτερικών Jaishankar να επιβεβαιώνει στη συνέχεια το πνεύμα αυτής της πρότασης, αλλά να διευκρινίζει ότι οι σχετικές συζητήσεις προηγούνται της ειδικής επιχείρησης του συνεργάτη του στην Ουκρανία.
Επιστρέφοντας στην εμφάνιση του Λαβρόφ στην εκδήλωση της περασμένης εβδομάδας, αξίζει επίσης να αναφερθεί πως επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ρωσίας στη φιλοδοξία της Ινδίας να γίνει μόνιμο μέλος του ΣΑΗΕ. Αργότερα πρόσθεσε ότι η Ινδία είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που «έχουν περισσότερους λόγους να γίνουν δίκαιο μέλος του πολυπολικού κόσμου από την ΕΕ». Αυτή είναι μια λογική εκτίμηση, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως ξεκίνησε την ομιλία του επαινώντας το ρόλο της Ινδίας στο πλαίσιο του RIC, στον οποίο πιστώνει ότι καταλύει τις πολυπολικές διαδικασίες.
Οι απαρχές της παγκόσμιας συστημικής μετάβασης στην πολυπολικότητα εντοπίζονται στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Primakov εννοούσε για πρώτη φορά το RIC πριν το εφαρμόσει στην πράξη ακριβώς όπως υπενθύμισε σε όλους ο Lavrov, αλλά οι σχετικές διαδικασίες επιταχύνθηκαν άνευ προηγουμένου ως αποτέλεσμα της φετινής ειδικής επιχείρησης και όλων όσων ακολούθησαν. Η αριστοτεχνική απάντηση της Ινδίας σε αυτό το χάος την οδήγησε στο να γίνει μια παγκόσμια σημαντική Μεγάλη Δύναμη.
Ο σκοπός της επισήμανσης στο πλαίσιο αυτής της ανάλυσης είναι να εξηγηθεί γιατί ο Λαβρόφ σκέφτεται τόσο πολύ το σύγχρονο ρόλο αυτής της χώρας στις Διεθνείς Σχέσεις. Όπως είπε, «η Ινδία είναι αυτή την στιγμή μία από τις κορυφαίες χώρες όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, ίσως ακόμη και ο ηγέτης. Ο πληθυσμός της σύντομα θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν οποιασδήποτε άλλης χώρας. Το Νέο Δελχί έχει τεράστια διπλωματική εμπειρία στη διευθέτηση διαφόρων ειδών προβλημάτων, καθώς και εξουσία και φήμη στην περιοχή του».
Όλα αυτά είναι αλήθεια, ειδικά τα οικονομικά στοιχεία που ανέφερε, όπως αποδεικνύεται από την έκθεση του ΟΟΣΑ στα τέλη του περασμένου μήνα, η οποία έδειξε πως η Ινδία αναπτύχθηκε με διπλάσιο ρυθμό από την Κίνα τον περασμένο χρόνο. Η προεδρία της στο G20 θα της δώσει επίσης μια απαράμιλλη ευκαιρία να ηγηθεί του Παγκόσμιου Νότου και έτσι να σημειώσει πρόοδο στο μεγάλο στρατηγικό στόχο του να συγκροτήσει ένα νέο Κίνημα των Αδεσμεύτων («Neo-NAM») για τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου επιρροής που θα σπάσει το σινο-αμερικανικό δίπολο υπερδυνάμεων.
Ο Λαβρόφ δήλωσε στην ομιλία του ότι «Προσπαθούμε να επιταχύνουμε [πολυπολικές] διαδικασίες», το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί σε ευρύτερο πλαίσιο ως αναφορά στην πλήρη υποστήριξη της Ρωσίας για την άνοδο της Ινδίας ως παγκόσμιας σημασίας Μεγάλης Δύναμης που αναμφισβήτητα άλλαξε την πορεία των Διεθνών Σχέσεων το περασμένο έτος. Η ειδική και προνομιακή στρατηγική τους συνεργασία είναι επομένως μεταξύ των πιο σημαντικών μηχανών της αναδυόμενης Πολυπολικής Παγκόσμιας Τάξης, την οποία όλοι οι αντικειμενικοί παρατηρητές πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσουν.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ δήλωσε κατά την εμφάνισή του στο διεθνές φόρουμ Primakov Readings της περασμένης εβδομάδας ότι «Με φυσικό τρόπο, η Ινδία είναι μια από τις χώρες που όχι μόνο φιλοδοξούν να είναι, αλλά βρίσκεται στην ουσία του σχηματισμού ενός πολυπολικού κόσμου ως ένας από τους οι πιο σημαντικοί πόλους του». Αυτό ακολούθησε τον προηγούμενο έπαινο του κράτους της Νότιας Ασίας για την άρνησή του να συμμετάσχει στις συμμαχίες των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας, που με τη σειρά του προέκυψε αφότου ο Πρόεδρος Πούτιν επαίνεσε τον Ινδό πρωθυπουργό Μόντι και τον ινδικό λαό.