Το συριακό ρίσκο του Ερντογάν

Η βορειότερη περιοχή της Συρίας, η οποία έχει σύνορα 910 χιλιομέτρων με την Τουρκία, προσφέρει ένα από τα πιο περίπλοκα πολεμικά θέατρα στον κόσμο. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο λόγω του αμέτρητου αριθμού κρατικών και μη φορέων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν την τριτοκοσμική χώρα με περιορισμένους υδρογονάνθρακες, αλλά και λόγω των μεταβαλλόμενων συμμαχιών, των συγκρούσεων με συμβατικές και ασύμμετρες τακτικές πολέμου και των σουρεαλιστικών συντρόφων που αυτοί οι παράγοντες συχνά δημιουργούν.

Burak Bekdil - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι ηθοποιοί περιλαμβάνουν αμέτρητες ριζοσπαστικές τζιχαντιστικές ομάδες και τα 3,5 εκατομμύρια πολίτες υποστηρικτές τους, όχι τόσο ριζοσπαστικές τζιχαντιστικές ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία, καθώς επίσης τουρκικές, αμερικανικές, ρωσικές και συριακές δυνάμεις και φυσικά το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Η ειρήνη σε αυτόν τον τομέα συχνά σημαίνει μόνο ένα μικρό διάστημα μεταξύ του ξεσπάσματος πολέμου. Πρόσφατα, η βία ήταν λίγο πολύ στο παρασκήνιο μέχρι που εξερράγη βόμβα -- όχι στη βόρεια Συρία, αλλά περίπου 1.300 χλμ. μακριά.

Στις 14 Νοεμβρίου, μια έκρηξη κοντά στην πολυσύχναστη πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης σκότωσε έξι άτομα και τραυμάτισε 81. Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε γρήγορα τον Ahlam Albashir, ο οποίος φέρεται να είχε τοποθετήσει βόμβα εκεί. Η έρευνα οδήγησε αργότερα στη σύλληψη 47 ακόμη υπόπτων.

Η Αλμπασίρ είναι μια νεαρή Σύρια με δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μια κουρδική αυτονομιστική ομάδα που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Αλμπασίρ είναι Αράβισσα που είχε στρατολογηθεί από Κούρδο της Συρίας. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη και το PKK αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση.

Για να περιπλέξουν περαιτέρω τα πράγματα, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας ισχυρίζονται πως η Αλμπασίρ είναι μέλος των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), του συριακού παρακλαδιού του PKK, το οποίο είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και τυχαίνει να πολεμά στη Συρία ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Εν ολίγοις, το PKK είναι στη λίστα των ΗΠΑ με τις τρομοκρατικές ομάδες, ενώ το συριακό παράρτημά του είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.

Για άλλη μια φορά, η επίθεση ενίσχυσε τα εθνικιστικά αισθήματα των Τούρκων και τους ένωσε πίσω από τον ισχυρό ισλαμιστή άνδρα της Τουρκίας, τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν ξεκινήσει την εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου 2023.

Έξι ημέρες μετά το βομβαρδισμό της Κωνσταντινούπολης, η Τουρκία έστειλε αεροσκάφη F-16 για να χτυπήσουν κουρδικούς στόχους των PKK/YPG στη βόρεια Συρία και το Ιράκ.

Η Τουρκία προειδοποίησε την Ουάσιγκτον για την επιχείρηση δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της: η Άγκυρα δε ήθελε να βλάψει κανένα στρατιωτικό μέσο των ΗΠΑ στην περιοχή. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν 31 άτομα.

Σε αντίποινα, κουρδικές ομάδες εκτόξευσαν ρουκέτες σε τουρκική συνοριακή πόλη, σκοτώνοντας τρία άτομα, ανάμεσά τους ένα παιδί και ένα δάσκαλο, αφού ένας από τους πέντε πύραυλους χτύπησε ένα σχολικό κτίριο. Πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τη Συρία τραυμάτισαν επίσης έξι αστυνομικούς και δύο στρατιώτες σε συνοριακό πέρασμα.

Από την επανέναρξη της βίας, ο Ερντογάν απείλησε να εξαπολύσει στρατιωτική εισβολή πλήρους κλίμακας στις κουρδικές περιοχές της Συρίας — η οποία θα ήταν η τέταρτη τέτοια μεγάλη τουρκική εισβολή από το 2016.

Ο Ερντογάν πιθανότατα υπολογίζει πως οι νέες επικές ιστορίες στρατιωτικού ηρωισμού θα εδραιώσουν περαιτέρω την εθνικιστική βάση ψηφοφορίας του, ειδικά σε μια εποχή που οι περισσότεροι Τούρκοι παλεύουν να επιβιώσουν αφού τα εισοδήματά τους έχουν διαβρωθεί σοβαρά κάτω από τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 84%.

Μια τουρκική στρατιωτική εισβολή θα ήταν μια μάχη σε μια χώρα που μοιάζει ήδη με κόλαση.

Σε ομιλία του στις 12 Δεκεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι εκτιμάται πως 15,3 εκατομμύρια Σύριοι (σε ​​πληθυσμό 22,1 εκατομμυρίων) θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το 2023, σε σύγκριση με 14,6 εκατομμύρια ανθρώπους το 2022. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει τον υψηλότερο αριθμό ανθρώπων που έχουν ανάγκη από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία το 2011.

Δεδομένα για τις ανθρωπιστικές ανάγκες στη Συρία, που συλλέχθηκαν από τον ΟΗΕ και τους εταίρους του από περισσότερα από 34.000 νοικοκυριά της Συρίας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, διαπίστωσαν πως το 85% των νοικοκυριών ήταν εντελώς ανίκανο ή ανεπαρκώς ικανό να καλύψει τις βασικές του ανάγκες -- αύξηση 75% από το 2021, σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση ανέφερε επίσης αύξηση 48% για το 2022 στον σοβαρό οξύ υποσιτισμό μεταξύ παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών, σε σύγκριση με το 2021. Τουλάχιστον το 25% των παιδιών κάτω των πέντε ετών σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζουν καθυστέρηση και κινδυνεύουν να υποστούν μη αναστρέψιμη βλάβη στη σωματική και γνωστική τους ανάπτυξη καθώς και «επαναλαμβανόμενη μόλυνση, αναπτυξιακή καθυστέρηση, αναπηρίες και θάνατο».

Στη βορειοανατολική Συρία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, ο αριθμός των υποσιτισμένων παιδιών έχει αυξηθεί πάνω από 150% μόλις τους τελευταίους έξι μήνες.

Τι να κάνω; Σε μια ομιλία του στις 7 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έριξε χωρίς έκπληξη την ευθύνη στις ΗΠΑ:

"Η Τουρκία ανησυχεί πως οι Αμερικανοί καλλιεργούν εκεί τον κουρδικό αυτονομισμό. Αυτό αφορά και άλλες χώρες με κουρδικές μειονότητες, γιατί είναι ένα εξαιρετικά εκρηκτικό θέμα".

Ο Λαβρόφ δεν ανέφερε ότι το PKK, στον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων των ΗΠΑ, είναι νομική οντότητα στη Ρωσία. Έτσι, η Μόσχα δε βοηθά.

Η Ουάσιγκτον επίσης δεν έχει θεραπεία με ασημένια σφαίρα. Ο James Jeffrey, Πρόεδρος του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο Wilson Center και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, έγραψε:

«Η Ουάσιγκτον φοβάται ότι μια νέα τουρκική εισβολή στη Συρία -ειδικά μια στα βορειοανατολικά, κοντά στο σημείο όπου οι δυνάμεις των ΗΠΑ και οι SDF επιχειρούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους- θα μπορούσε να υπονομεύσει τον αγώνα εναντίον αυτής της τρομοκρατικής ομάδας και, ειδικότερα, τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι SDF στη φύλαξη χιλιάδων κρατουμένων και μελών οικογενειών του Ισλαμικού Κράτους και, ως εκ τούτου, προτρέπει την Τουρκία με ολοένα και πιο δυνατούς όρους να μην ξεκινήσει επιχείρηση. Οι Τούρκοι δε φαίνεται να υπακούουν στο κάλεσμα της Ουάσιγκτον, εν μέρει επειδή άκουσαν την ίδια μελωδία πριν από την εισβολή τους κατά των SDF το 2018 στο Αφρίν της Συρίας και δεν υπέστησαν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την αγνόησή της εκείνη τη φορά».

Ο Τζέφρι προφανώς πιστεύει πως η Ουάσιγκτον οφείλει στην Άγκυρα και στους πολίτες των ΗΠΑ μια απάντηση στην ερώτηση: "Πώς τελειώνουν όλα αυτά;" Κανείς δεν ξέρει, αλλά η περαιτέρω βία δε θα κάνει μια ήδη άθλια ζωή καλύτερη για κανένα Σύριο.

Το μόνο πλεονέκτημα μιας τουρκικής στρατιωτικής εισβολής μπορεί να είναι για τον Ερντογάν, ο οποίος μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιεί έναν πόλεμο στη Συρία για να αποσπάσει την προσοχή των πιθανών ψηφοφόρων από την άθλια οικονομία που τους έδωσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail