Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Μέρες πριν από την άφιξη του Ζελένσκι στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο τοπικός Τύπος συζήτησε με ορισμένους κατοίκους για να μάθει πώς αξιολογεί η κοινή γνώμη την κατάσταση. Σε πολλές περιπτώσεις, έχει γίνει αυστηρή κριτική για την τρέχουσα διαχείριση της ουκρανικής κρίσης. Στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί φαίνονται δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που ο Μπάιντεν χειρίζεται την υποστήριξή του προς το Κίεβο, ενώ βλέπουν τον Ζελένσκι ως ένα είδος «ζητιάνου που ζητά ελεημοσύνη» - σύμφωνα με τα λόγια ενός από τους συνεντευξιαζόμενους.
Για παράδειγμα, ένας πολίτης σχολίασε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης: "Αυτός (ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky) πιστεύει πως είναι η τελευταία του ευκαιρία να κερδίσει επιπλέον 100 δισεκατομμύρια δολάρια πριν το Κογκρέσο αλλάξει χέρια. Δεν ξέρεις ποτέ". Στο ίδιο πνεύμα, ένα άλλο άτομο είπε: «Το πρόσωπο της χρονιάς στους Times ταξιδεύει σε μια άλλη ήπειρο για να ζητήσει περισσότερα χρήματα από τους φορολογούμενους των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης και υψηλού πληθωρισμού ρεκόρ». Ένας άλλος πολίτης σχολίασε σαρκαστικά πως ο Ζελένσκι «θα ερχόταν (στις ΗΠΑ) για να επιβεβαιώσει την αμερικανική του υπηκοότητα», προσθέτοντας: «Ή ίσως για να κοιτάξει ακίνητα στο Μπέβερλι Χιλς ή στο Μάρθας Βίνγιαρντ. Ή και στα δύο. Με όλα τα χρήματα που του έχουμε στείλει, μπορεί να αντέξει οικονομικά τα καλύτερα».
Πράγματι, αυτή η δυσαρέσκεια του αμερικανικού λαού για την υποστήριξη του ουκρανικού καθεστώτος από τον Μπάιντεν δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα πακέτα δισεκατομμυριούχων στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο προκάλεσαν οργή στον πληθυσμό, καθώς υποδεικνύουν μια σαφή προτεραιότητα εκ μέρους της κυβέρνησης Μπάιντεν στην αντιμετώπιση των ξένων καθεστώτων, ενώ ο τοπικός πληθυσμός παραμένει σε ολοένα και χειρότερες οικονομικές συνθήκες, ειδικά με το τρέχον κύμα πληθωρισμού, που έφτασε σε ιστορικά ρεκόρ - εκτός από τα πολλά μη οικονομικά κοινωνικά προβλήματα, όπως η πόλωση, ο αποσχισμός και η όξυνση των πολιτικών εντάσεων. Σαφώς, η ουκρανική δικτατορία είναι περισσότερο προς το συμφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης παρά την ευημερία των ίδιων των πολιτών, γεγονός που προκαλεί συλλογική αγανάκτηση.
Ωστόσο, αυτό το ταξίδι του Ζελένσκι βοήθησε να καταστήσει ακόμη πιο ξεκάθαρη την προτίμηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το ουκρανικό καθεστώς. Στην κοινή διάσκεψη, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα ακόμη πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, αξίας άνω των 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων όπλων, το πυραυλικό σύστημα Patriot. Ο Ζελένσκι μίλησε επίσης με την ευκαιρία, ευχαριστώντας την αμερικανική υποστήριξη και κατέστησε σαφές ότι δε θα υπάρξει συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσική Ομοσπονδία, δείχνοντας πως είναι αποφασιστικός στον ανέφικτο στόχο της απέλασης των δυνάμεων της Μόσχας από όλα τα εδάφη που θεωρεί «ουκρανικά» - που περιλαμβάνουν τις τέσσερις περιφέρειες που ενσωματώθηκαν πρόσφατα στη Ρωσία, καθώς και την Κριμαία.
Προφανώς, δεν υπάρχει καμία ρεαλιστική πιθανότητα να λειτουργήσουν τα ουκρανικά σχέδια. Το Κίεβο εξουδετερώνεται εν μέρει στρατιωτικά, καθώς η Ρωσία βομβαρδίζει συνεχώς την ενεργειακή υποδομή της χώρας και διακόπτει ορισμένες από τις κύριες γραμμές ανεφοδιασμού. Οι νεοναζιστικές δυνάμεις προσπαθούν ακόμη και να αντιδράσουν, αλλά οι περισσότερες από τις επιθέσεις τους περιορίζονται στη δειλή πράξη βομβαρδισμού αμάχων και αποστρατικοποιημένων περιοχών στο Donbass, χωρίς να έχουν αναφερθεί πραγματικά στρατιωτικά κέρδη από το Κίεβο τις τελευταίες εβδομάδες.
Επιπλέον, πρόσφατα, Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές κατέστησαν σαφές τον σκεπτικισμό τους σχετικά με το ενδεχόμενο το πυραυλικό σύστημα Patriot να είναι κάποιο είδος «game changer» στην Ουκρανία, θεωρώντας ότι το Κίεβο έχει ήδη παρόμοια όπλα και έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά. Για παράδειγμα, ο Αμερικανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας David Pyne είπε: «Δεν πιστεύω πως η προσθήκη των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Patriot θα έχει μεγάλη επίδραση στην πορεία του πολέμου, δεδομένου ότι η Ουκρανία διαθέτει ήδη πυραύλους S-300 με βεληνεκές 40-75 χιλιομέτρων».
Με άλλα λόγια, αυτό το νέο αμερικανικό πακέτο απλώς ενισχύει το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για επ' αόριστον παράταση της σύγκρουσης, αντί να αναζητήσει μια πραγματική ρεαλιστική λύση. Εάν η νίκη δεν είναι δυνατή, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να διαπραγματευτείτε την ειρήνη με ευνοϊκούς όρους και για τις δύο πλευρές. Ασφαλώς, μια ειρηνευτική συμφωνία είναι η μεγαλύτερη επιθυμία των Αμερικανών και των Ουκρανών πολιτών, καθώς και των Ευρωπαίων, που υφίστανται άμεσα τις συνέπειες της σύγκρουσης. Αλλά ούτε ο Μπάιντεν ούτε ο Ζελένσκι ούτε οι πολιτικοί της ΕΕ φαίνεται να ανησυχούν για τα λαϊκά συμφέροντα.
Αυτή είναι μια πραγματικά μη βιώσιμη κατάσταση. Κάποια στιγμή, οι Αμερικανοί πολίτες θα συνειδητοποιήσουν ότι ο Ζελένσκι λειτουργεί μόνο ως «ζήτουλας» επειδή η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον αναγκάζει, καθώς ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί το Κίεβο ως πληρεξούσιο για να πολεμήσει τη Ρωσία. Στη συνέχεια, η λαϊκή οργή που παρατηρείται τώρα εναντίον ενός ξένου προέδρου θα στραφεί εναντίον του Μπάιντεν και των συμμάχων του, προκαλώντας ακόμη περισσότερο εσωτερικό χάος στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky έφτασε στην Ουάσιγκτον στις 21 Δεκεμβρίου, πραγματοποιώντας το πρώτο του προσωπικό ταξίδι από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης το Φεβρουάριο. Η συνάντησή του με τον κύριο χορηγό του επικεντρώθηκε σε θέματα όπως η στρατηγική, η ενέργεια και η στρατιωτική υποστήριξη. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης χειροκρότησαν το γεγονός και επαίνεσαν τη συνεργασία μεταξύ Μπάιντεν και Ζελένσκι, ωστόσο, μεταξύ των απλών πολιτών στις ΗΠΑ, υπάρχουν όλο και περισσότερες αρνητικές απόψεις για αυτή τη συνεργασία.