Andrey Mihayloff - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
Μια πολιτική απόφαση θα μπορούσε να είχε σώσει χιλιάδες ζωές. Ο Πούτιν λέει ότι η Ρωσία δεν ήταν έτοιμη για ισχυρές κυρώσεις το 2014. Αν η Ρωσία είχε προσαρτήσει όλη την Ουκρανία, η Δύση θα είχε ανταποδώσει και οι ενέργειές της θα μπορούσαν να είχαν συντρίψει εντελώς τη ρωσική οικονομία.
Μπορεί κανείς να υποθέσει πως οι αποφάσεις του Πούτιν το 2014 βασίστηκαν σε οικονομικούς παράγοντες, αν και οι νέες αποκαλύψεις της Άνγκελα Μέρκελ δίνουν μια εντελώς διαφορετική άποψη για τα γεγονότα του 2014.
Στην πρόσφατη συνέντευξή της στο δημοσίευμα της Die Zeit (Time), η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας ήταν πολύ ειλικρινής και ανοιχτόμυαλη. Ίσως, ποτέ δεν ήταν τόσο ειλικρινής με τον Τύπο και τον εαυτό της.
Οι συμφωνίες του Μινσκ ως παγίδα για τη Μόσχα
Η Μέρκελ είπε ότι οι Συμφωνίες του Μινσκ δημιουργήθηκαν αρχικά ως παγίδα για τη Μόσχα. Κανείς δεν επρόκειτο να τηρήσει αυτές τις υποχρεώσεις - ο πραγματικός τους σκοπός ήταν να κερδίσουν χρόνο. Το 2014, η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Ρωσία μπορούσε γρήγορα να προσαρτήσει τη χώρα. Το ΝΑΤΟ δεν ήθελε να συμβεί αυτό - η συμμαχία έκανε κάθε προσπάθεια για να διατηρήσει το status quo.
Σύμφωνα με τη Μέρκελ, οι συμφωνίες του Μινσκ έχουν εξυπηρετήσει τον σκοπό τους. Το Κίεβο κέρδισε χρόνο, ενίσχυσε τον στρατό και αύξησε την αμυντική ικανότητα, ενώ η Μόσχα σταμάτησε στις θέσεις που επιτεύχθηκαν.
Η συνέντευξη της Άνγκελα Μέρκελ μεταφράζει ένα απλό μήνυμα: εξαπάτησε τον Πούτιν . Η πολιτική είναι βρώμικη και πολύπλοκη, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά τους δύο ηγέτες που θεωρούσαν ο ένας τον άλλον όχι μόνο συνεργάτες, αλλά και στενούς φίλους.
Τυχαίνει να ήταν μονόδρομη φιλία. Επιπλέον, η φράου Άντζελα υποκρινόταν πως ανησυχούσε πολύ για τα γεγονότα που συνέβαιναν στην επικράτεια της Ουκρανίας τόσα χρόνια. Θα έλεγε ότι ανησυχούσε για το βομβαρδισμό του Ντόνετσκ, τις ένοπλες συγκρούσεις στη γραμμή επαφής και τις προσπάθειες της ουκρανικής πλευράς να κλιμακώσει την κρίση. Όταν η κατάσταση έβγαινε εκτός ελέγχου, η Μέρκελ συναντιόταν με τον Πούτιν και του υποσχόταν πως θα έλυνε τα πάντα. Θα πραγματοποιούνταν νέες διαπραγματεύσεις και θα υπογραφούν περισσότερα έγγραφα. Ωστόσο, αυτά τα έγγραφα ήταν μηδενικής σημασίας στα μάτια του Κιέβου, του Βερολίνου και ολόκληρου του μπλοκ του ΝΑΤΟ.
Θα σταματήσει ποτέ η Δύση; Φαίνεται ότι η Δύση θα συνεχίσει να λέει ψέματα στη Ρωσία, να τροφοδοτεί τη Μόσχα με ψεύτικες υποσχέσεις και να μαχαιρώνει πισώπλατα τη Ρωσία ξανά και ξανά. Τι έκανε η Ρωσία για να τα αξίζει όλα αυτά;
Η Δύση χρησιμοποίησε το Nord Stream 2 και εναντίον της Ρωσίας
Η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως θα ήταν αδύνατο να ενωθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες το 2014. Η Ουκρανία θα είχε μείνει μόνη της, είπε. Παραδέχτηκε ότι το ΝΑΤΟ δε θα μπορούσε να προμηθεύσει τόσα όπλα στην Ουκρανία.
Είναι ενδιαφέρον πως η Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 ξεκίνησε ούτως ή άλλως. Θα υποθέσει κανείς ότι η Μέρκελ γνώριζε πως ο αγωγός δε θα ξεκινούσε ποτέ. Η Δύση υπέγραψε τη σύμβαση για να πιέσει τη Μόσχα να αποδεχθεί τις συμφωνίες του Μινσκ.
Ήταν αδύνατη η δημιουργία δυναμικότητας από τη Νορβηγία και τη Δανία, η προμήθεια φυσικού αερίου από άλλες χώρες ήταν πολύ περίπλοκη και πολύ ακριβή. Η καλύτερη λύση ήταν η σύναψη της σύμβασης για την κατασκευή του Nord Stream 2. Το έργο δεν βοήθησε κανέναν να αυξήσει τον όγκο των καυσίμων του, αλλά η Ρωσία συνέχισε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων, οι οποίες αποδείχθηκαν αρκετές για όλη την Ευρώπη.
Στο τέλος της συνέντευξης, η Άνγκελα Μέρκελ πρόσθεσε πως όλοι οι πόλεμοι τελειώνουν, κάτι που σημαίνει ότι θα έρθει η ώρα να καθίσουν τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Καμία εναλλακτική στις συμφωνίες του Μινσκ
Η Μόσχα έχει επαναβεβαιώσει πολλές φορές από το 2014-2015 ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση στις Συμφωνίες του Μινσκ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε αυτή τη φόρμουλα σχεδόν πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Τον Φεβρουάριο του 2022, μιλώντας μετά από συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν, ο Πούτιν είπε:
«Όσον αφορά τις Συμφωνίες του Μινσκ, είτε είναι ζωντανές είτε όχι, είτε έχουν κάποια προοπτική είτε όχι, πιστεύω πως απλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική».
Οι συμφωνίες του Μινσκ ήταν φάρσα
"Ήταν προφανές σε όλους στη μετασοβιετική Ουκρανία ότι οι Συμφωνίες του Μινσκ ήταν φάρσα. Ήταν προφανές πως ήταν ο [πέμπτος πρόεδρος της Ουκρανίας] Πέτρο Ποροσένκο που διορίστηκε να τις "εκτελέσει". Εγώ προσωπικά τον ξέρω. Όλα όσα υποσχέθηκε ο Ποροσένκο ήταν φάρσα. Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα υπήρχε συμφιλίωση, πως το Μαϊντάν δεν ήταν εναντίον του Γιανουκόβιτς, κανείς δεν ενδιαφερόταν για τον Γιανουκόβιτς. Όπως αποδείχτηκε, ωστόσο, αυτό δεν ήταν ξεκάθαρο σε όλους στη Ρωσία", δήλωσε ο Oleg Tsarev, βουλευτής της Ουκρανίας της σύγκλησης IV-VII και Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Novorossiya, ανέφερε ukraina.ru.
Η πολιτική των «εταίρων» οδήγησε στην κατάσταση του Φεβρουαρίου του 2022 πολύ πριν από τη νίκη του Euromaidan.
"Θα ξεκινήσω από μακριά. Πριν από είκοσι χρόνια, υπό τον "φιλορώσο" [ο Ουκρανός Πρόεδρος] Κούτσμα, η Ουκρανία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος αποδέκτης βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ρώτησα τον Αμερικανό γνωστό μου στο Κίεβο που αποσκοπούσε αυτή η βοήθεια: «Η Ουκρανία δεν είναι το Ισραήλ, δεν είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Γιατί τέτοια γενναιοδωρία;» Μου εξήγησε ξεκάθαρα: «Η Ουκρανία είναι ένα αντίβαρο στη Ρωσία, και αυτό εξηγεί γιατί η Ουάσιγκτον δε γλίτωνε έξοδα»", είπε ο Βλάντισλαβ Μίτσκεβιτς, πρώην διπλωμάτης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον Μίτσκεβιτς, η ρωσική διοίκηση έπρεπε να καθοδηγηθεί από αυτή τη θέση που δεν προσπάθησαν καν να αποκρύψουν στη Δύση.
«Στήριζαν την Ουκρανία σε όλα, ακόμη και σε πράγματα που δεν είχαν σημασία. Όταν σπούδαζα στην Αγγλία, γνώρισα Ουκρανούς φοιτητές και οι περισσότεροι είχαν λάβει επιχορηγήσεις από δυτικές οργανώσεις. Οι Ρώσοι φοιτητές δεν είχαν τέτοια υποστήριξη. Αυτό ήταν πολύ ενδεικτικό, ήταν ξεκάθαρο σε ποια πλευρά ήταν η Δύση», είπε ο Μίτσκεβιτς.
Οι προθέσεις του Κιέβου και του επιμελητή του έγιναν σαφείς πριν από αρκετά χρόνια, συνέχισε ο διπλωμάτης.
"Οι συμφωνίες του Μινσκ είχαν ένα χρονικό πλαίσιο. Το Κίεβο έπρεπε να τις εκπληρώσει μέχρι το τέλος του 2015. Μέχρι το τέλος του 2015, είχε γίνει προφανές ότι κανείς στην Ουκρανία δε θα συμμορφωνόταν με καμία συμφωνία. Οι Ουκρανοί πολιτικοί μίλησαν για αυτό το κενό σημείο. Δεν θέλω να αναλύσω τους λόγους για τους οποίους συνήφθη η Συνθήκη του Μινσκ-2, αν και η ίδια η υπογραφή εκεχειρίας μετά την ήττα και την απογοήτευση του ουκρανικού στρατού από μικρότερες δυνάμεις εγείρει επίσης πολλά ερωτήματα. Επομένως, πραγματικά δεν ξέρω γιατί τα λόγια της Μέρκελ ήρθαν ως αποκάλυψη για τόσους πολλούς ανθρώπους», κατέληξε ο Βλάντισλαβ Μίτσκεβιτς.