Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr
Αυτό το δεκαετές έργο προηγουμένως απέτυχε να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του για πολλούς λόγους, αλλά του δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία αφού το Golden Billion της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επέβαλε τις αυστηρότερες κυρώσεις στην ιστορία στη Ρωσία ως απάντηση στην ειδική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία. Το NSTC έγινε ο μοναδικός βιώσιμος διεθνής διάδρομος εφοδιαστικής της Ευρασιατικής Μεγάλης Δύναμης, ο οποίος με τη σειρά του προκάλεσε στενότερη τριμερή συνεργασία μεταξύ τους και επιτάχυνε τη μεγάλη στρατηγική τους σύγκλιση.
Η Ρωσία, η Ινδία και το Ιράν προσπαθούν τώρα από κοινού να δημιουργήσουν έναν τρίτο πόλο επιρροής για να ξεπεράσουν το παρόν διπολικό αδιέξοδο στις Διεθνείς Σχέσεις που χαρακτηρίζεται από το σινο-αμερικανικό δίδυμο υπερδυνάμεων που ασκεί δυσανάλογη επιρροή στις παγκόσμιες υποθέσεις. Καθώς οι στρατηγικοί δεσμοί της Ρωσίας με τους δύο εταίρους της συσφίγγονται, επομένως, φυσικά προκύπτει ότι οι σχέσεις Ινδίας-Ιράν θα το κάνουν αναπόφευκτα επίσης λόγω των αμοιβαία επωφελών λόγων που είναι εγγενείς σε αυτό το σενάριο.
Για αρχή, το NSTC είναι ο πυρήνας των συλλογικών προσπαθειών τους να πρωτοστατήσουν σε έναν νέο πολυπολικό διάδρομο μέσω της καρδιάς της Ευρασίας, προκειμένου να φέρει επανάσταση στις Διεθνείς Σχέσεις, όπως εξηγήθηκε. Δεύτερον, η πρόοδος από αυτή την άποψη θα ξεκλειδώσει επίσης τις δυνατότητες της Ινδίας να εξισορροπήσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στο Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία μέσω οικονομικών μέσων. Τρίτον, το ίδιο το Ιράν φιλοδοξεί επίσης να εξισορροπήσει την Κίνα με φιλικό, ήπιο και μη εχθρικό τρόπο, άρα και την επιθυμία του να εδραιώσει μια συμπληρωματική στρατηγική εταιρική σχέση με την Ινδία.
Στην τελευταία αναφερόμενη παρατήρηση δόθηκε νέα ώθηση αφού η Λαϊκή Δημοκρατία παραβίασε ακούσια τα νόμιμα εθνικά συμφέροντα του ισλαμικού ομολόγου της, συμφωνώντας σε μια σκληρά αντιιρανική κοινή δήλωση με τις χώρες του Κόλπου. Αν και η πρόταση Ινδο-Ιρανικής Στρατηγικής Συνεργασίας φέρεται να προηγείται αυτής της διπλωματικής εξέλιξης κατά αρκετές εβδομάδες, η υπογραφή του Προέδρου Σι σε αυτό το σκανδαλώδες έγγραφο μπορεί να ώθησε τους Ιρανούς αξιωματούχους να ενθαρρύνουν τους Ινδούς να διαρρέουν τα σχέδιά τους στον Τύπο.
Προχωρώντας και βασιζόμενοι στην προηγούμενη εικόνα, το τέταρτο σημείο είναι πως οι ινδικές βιομηχανικές επενδύσεις και οι επενδύσεις σε υποδομές στο Ιράν ενδέχεται να έχουν ταχύτερη απόδοση επένδυσης από τις κινεζικές, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας αυτών των δύο που θα μειώσουν το κόστος μεταφοράς. Ομοίως, παίζοντας Κινέζους και Ινδούς επενδυτές ο ένας εναντίον του άλλου, το Ιράν μπορεί να εξασφαλίσει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τις συμφωνίες που ταιριάζουν καλύτερα στα συμφέροντά του αντί να συμφωνήσει σε ό,τι προτείνει το Πεκίνο λόγω έλλειψης επιλογής.
Και τέλος, το τελευταίο επιχείρημα για την υποστήριξη μιας κινεζικού τύπου Ινδοϊρανικής Στρατηγικής Συνεργασίας είναι πως η σχετική ενεργειακή της διάσταση θα απέτρεπε προληπτικά την δυνητικά δυσανάλογη εξάρτηση της Τεχεράνης από την Κίνα ως κορυφαίο πελάτη της στην Ασία, ταυτόχρονα με τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ενεργειακής ασφάλειας του Δελχί. Το πρώτο κίνητρο ευθυγραμμίζεται με την πολυπολική πράξη εξισορρόπησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ενώ το δεύτερο θα παρείχε στην Ινδία πιο φθηνή ενέργεια για την περαιτέρω προώθησης της ταχείας ανάπτυξής της.
Έχοντας κατά νου αυτούς τους πέντε αμοιβαία επωφελείς λόγους, δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλλουμε για την τελευταία έκθεση της Mint ότι το Ιράν πρόσφερε στην Ινδία μια στρατηγική εταιρική σχέση τύπου Κίνας κατά την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών στο Δελχί τον περασμένο μήνα. Είναι απολύτως λογικό από την προοπτική των διμερών σχέσεών τους καθώς και των αυξανόμενων τριμερών δεσμών τους με τη Ρωσία. Η επιτυχής σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας θα επιτάχυνε περαιτέρω την παγκόσμια συστημική μετάβαση στην πολυπολικότητα και ως εκ τούτου θα ήταν προς το συμφέρον όλων.
Η Mint μόλις ανέφερε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Ali Bagheri Kani, πρόσφερε στην Ινδία μια στρατηγική εταιρική σχέση τύπου Κίνας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Δελχί τον περασμένο μήνα. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr έγραψε τότε πως πράγματι συζήτησε την εκτεταμένη διμερή συνεργασία, κάτι που προσθέτει αξιοπιστία σε αυτό που μόλις μετέδωσε η Mint επικαλούμενη δύο ανώνυμα άτομα που φέρεται να γνωρίζουν το θέμα. Λαμβάνοντας υπόψη την αναζωογονημένη συνεργασία τους στο Διάδρομο Μεταφορών Βορρά-Νότου (NSTC) φέτος, μπορεί να είναι αλήθεια.