@MON_GOV_PL |
Η Πολωνία εξοπλίζεται γρήγορα και εξασφαλίζει όπλα με φρενήρεις ρυθμούς. Πριν από τα συμβόλαια με τη Νότια Κορέα, η Βαρσοβία παρήγγειλε 250 αμερικανικά άρματα μάχης Abrams για να αντικαταστήσουν τα παλιά άρματα μάχης της σοβιετικής εποχής που έστειλε στην Ουκρανία και άλλο βαρύ εξοπλισμό. Η συμφωνία που υπογράφηκε με τη νοτιοκορεατική εταιρεία Hyundai Rotem για την παράδοση τανκς θα ανέρχεται στο τετραπλάσιο του αριθμού των αρμάτων μάχης Leclerc που χρησιμοποιεί σήμερα ο γαλλικός στρατός.
Η Le Figaro σημείωσε πως ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Błaszczak υποσχέθηκε τον Ιούλιο ότι η Πολωνία θα έχει τις «ισχυρότερες χερσαίες δυνάμεις στην Ευρώπη».
Η πολωνική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τον αριθμό του στρατού της σε 300.000 έως το 2035 από 170.000 που είναι σήμερα. Ταυτόχρονα, η χώρα στοχεύει να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες το 2023 στο 3% του ΑΕΠ της, ξεπερνώντας όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, η οποία σχεδιάζει να φτάσει το 2%.
«Για τους Πολωνούς, η ρωσική απειλή ήταν πάντα παρούσα και θα παραμείνει έτσι μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, Κλοντ-Φρανς Αρνούλ. «Οι Πολωνοί ήταν σε ετοιμότητα ήδη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008».
«Αυτοί οι εξοπλισμοί είναι η απόδειξη του θριάμβου της έννοιας της στρατηγικής αυτονομίας», δήλωσε ο Φρεντερίκ Μάουρο του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων.
Η πολωνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να αναλάβει το ρόλο του «ηγέτη της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ», ενώ η Νότια Κορέα προσφέρει μια πολύ ελκυστική σχέση τιμής-ποιότητας, είπε.
«Ο πόλεμος φθοράς στην Ουκρανία έδειξε πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων φθηνού εξοπλισμού», πρόσθεσε ο Μάουρο. «Σήμερα, στην Ευρώπη με τον πόλεμο της Ουκρανίας, μιλάμε για πολεμική οικονομία. Το να έχεις προηγμένα όπλα δεν είναι αρκετό, πρέπει να έχεις άφθονα και γρήγορα», κατέληξε ο αναλυτής.