militarywatchmagazine.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Η ικανότητα του γρήγορου εντοπισμού και εξουδετέρωσης στόχων πολύ πίσω από τις ρωσικές γραμμές, που κυμαίνονται από αποθήκες ανεφοδιασμού έως στήλες αρμάτων είναι ένα από τα πιο σημαντικά δυνατά σημεία των ουκρανικών δυνάμεων, με το HIMARS να χαιρετίζεται ευρέως ως ένα θαυματουργό όπλο στη Δύση για το σημαντικό αντίκτυπό του στην ισορροπία δύναμη στο πεδίο. Αν και εικαζόταν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποκτήσει κάποια παρόμοια σύγχρονα αλλά πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας συστήματα από τη Βόρεια Κορέα, αυτό δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής, ενώ η ικανότητα της Ρωσίας να παρέχει δεδομένα στόχευσης στο ίδιο επίπεδο με το ΝΑΤΟ παραμένει υπό σοβαρή αμφισβήτηση.
Όμως παρά την αποτελεσματικότητα του HIMARS, ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Στρατηγός Valery Zaluzhny διευκρίνισε πρόσφατα μιλώντας στον Economist πως ο ρωσικός στρατός είχε προσαρμοστεί καλά στην αντιμετώπιση των συστημάτων που κατά συνέπεια έχουν γίνει λιγότερο αποτελεσματικά με την πάροδο του χρόνου.
Σχετικά με την ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο του, ο στρατηγός Ζαλούζνι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν μετεγκαταστήσει στοιχεία και "πήγαν σε απόσταση που δεν μπορούν να φτάσουν τα HIMARS. Και δεν έχουμε τίποτα με μεγαλύτερο βεληνεκές", υποδεικνύοντας ότι χρειάζονται πυρομαχικά μεγαλύτερου βεληνεκούς για τα συστήματα HIMARS. Απορρίπτοντας τις αναφορές ότι η πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας είχε μειωθεί, ο στρατηγός πρόσθεσε: "Η ρωσική επιστράτευση λειτούργησε. Δεν είναι αλήθεια ότι τα προβλήματά τους είναι τόσο τρομερά που αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πολεμήσουν. Θα το κάνουν. Ένας τσάρος τους λέει να πάνε στον πόλεμο και αυτοί πάνε στον πόλεμο», τονίζοντας ότι «δεν έχει αμφιβολία» πως θα ξεκινήσει μια νέα ώθηση προς την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο.
Τα σχόλιά του έρχονται καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός πηγών υποδηλώνει ότι η ουκρανική κυβέρνηση μπορεί σύντομα να χρειαστεί να εγκαταλείψει μεγάλες πόλεις όπως το Κίεβο, καθώς οι δημόσιες υποδομές έγιναν άχρηστες λόγω των ρωσικών επιδρομών.
Ο Ζαλούζνι υποστήριξε αυτές τις προβλέψεις τονίζοντας ότι τα συνεχιζόμενα πλήγματα σε βασικούς στόχους υποδομής, όπως οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, που ξεκίνησαν για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, θα μπορούσαν να είναι αποφασιστικά. "Κατά την προσωπική μου άποψη, δεν είμαι ειδικός στον τομέα της ενέργειας, αλλά μου φαίνεται πως είμαστε στα άκρα. Ισορροπούμε σε μια λεπτή γραμμή. Και αν [το ηλεκτρικό δίκτυο] καταστραφεί… τότε αρχίζουν οι γυναίκες και τα παιδιά των στρατιωτών να παγώνουν. Και ένα τέτοιο σενάριο είναι πιθανό. Τι είδους διάθεση θα έχουν οι μαχητές, φαντάζεστε; Χωρίς νερό, φως και ζέστη, μπορούμε να μιλήσουμε για προετοιμασία αποθεμάτων για να συνεχίσουμε να πολεμάμε;». Καθώς οι θερμοκρασίες στην περιοχή συνεχίζουν να πέφτουν, η ικανότητα της Ουκρανίας να διατηρήσει τα πληθυσμιακά της κέντρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς τόσο οι υποδομές όσο και η αεράμυνα που απαιτούνται για την προστασία τους μειώνονται γρήγορα, παραμένει υπό σοβαρό ερώτημα.