REUΤΕRS/Laura Ηasani |
Tatiana Obrenovic - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Για παράδειγμα, ένας Σέρβος συνελήφθη και κρατήθηκε από την αστυνομία μόνο επειδή μένει στο ίδιο κτίριο όπου βρίσκεται η εκλογική επιτροπή. Έπειτα και μερικοί άλλοι μέσα σε λίγες μέρες την περασμένη εβδομάδα.
Οι Shqiptari βγάζουν ατελείωτες φωτογραφίες τους με τους δείκτες τους κολλημένους στις σκανδάλες των πολυβόλων τους, αποδεικνύοντας την άνευ προηγουμένου βαρβαρότητα και την ασυνειδησία των αστυνομικών που είναι μόνο Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου.
Ο στόχος της κρυφής ατζέντας τους με ελιγμούς από το ΝΑΤΟ είναι ακόμη πιο κραυγαλέος τώρα στο πολιτικό φως της ημέρας, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία, στην οποία η Συλλογική Δύση λαχανιάζει για μια ευκαιρία να απαλλαγεί από τον σκελετό του Κοσσυφοπεδίου στις πολιτικές ντουλάπες της από την πρόσφατη πολιτική τους στο παρελθόν γνωρίζοντας πολύ καλά πως είχαν παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, διαπράξει μια πράξη παράνομης επίθεσης κατά της Σερβίας το 1999 και βοήθησαν μαζικά τους ντόπιους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να αυτοανακηρύξουν την αντισυνταγματική και παράνομη ανεξαρτησία τους το 2008.
Παραδόξως, κάθε φορά που συνεχίζουν να λένε πως η Σερβία πρέπει να αναγνωρίσει μέρος της χώρας της ως ανεξάρτητη χώρα, η Συλλογική Δύση και τα τσακάλια της φαίνεται να αγνοούν το κραυγαλέο γεγονός ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν είχε δει μέρος της χώρας της βάναυσα να αφαιρείται από αυτή. Ότι προσπαθούν με το ζόρι να ληστέψουν ένα μέρος της επικράτειάς μας παράνομα και να κάνουν ένα σχεδόν αποτυχημένο κράτος από αυτό. Οιονεί είναι ήδη. Απέτυχε επίσης. Πολύ (η Κολούμπια της Ευρώπης με τη διακίνηση ναρκωτικών, την εμπορία ανθρώπων, τη συλλογή οργάνων από τη μαφία των Shqiptari για να αναφέρουμε μόνο μερικά). Τώρα η συντονισμένη προσπάθεια των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της Συλλογικής Δύσης αυτή καθαυτή βρίσκει σφάλμα με αυτόν τον σκελετό στις πολιτικές τους ντουλάπες και θέλουν να τον ξεφορτωθούν και με αυτόν τον τρόπο να βεβαιωθούν πως θα πείσουν ολόκληρο τον κόσμο ότι είναι στην πραγματικότητα η Ρωσία που παραβίασε το διεθνές δίκαιο στη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Αλλά η Συλλογική Δύση φαίνεται να συναντά την αντίθεση από πολλές άλλες χώρες, καθώς στρέφουν τα δάχτυλά τους στις ΗΠΑ τώρα και σωστά, έτσι ώστε το ΝΑΤΟ και η Συλλογική Δύση έχουν κάνει πολύ συχνά το ίδιο με πολύ χειρότερο, βάναυσο τρόπο ενάντια σε πάρα πολλές χώρες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έδωσε πρόσφατα ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το σημείο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τονίζοντας πως το Κοσσυφοπέδιο «αναγνωρίστηκε» παρεμπιπτόντως σε ψευδείς υποθέσεις το 2008 και ανάγκασαν επίσης ορισμένες άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο υπό την «πολιτική πίεση». Η ομιλία του στον ΟΗΕ στο κοινό είναι κάτι με το οποίο η Δύση ενοχλήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Είναι πολύ αναστατωμένοι που ο Πρόεδρος Βούτσιτς το είπε αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο τρόπος με τον οποίο θέλουν να απαλλαγούν από αυτό το ζήτημα και να πλύνουν τα χέρια τους είναι να επιταχύνουν ενδεχομένως τη συνθηκολόγηση της Σερβίας σε αυτό το θέμα τραβώντας ένα χαρτί για το «πόσο ελκυστική είναι η ΕΕ για ένα οιονεί κράτος του Κοσσυφοπεδίου» και υποσχόμενοι ελκυστικές νέες επενδύσεις έτσι ώστε η Σερβία να οδηγηθεί βίαια ή κυριολεκτικά κλωτσηδόν να αποδεχτεί τους όρους υπό την απειλή όπλου. Εξάλλου, η Συλλογική Δύση είχε ήδη κάνει κάτι τέτοιο μερικές φορές: εξαναγκάζοντας τον Slobodan Milosević, τον Momir Bulatović, τον Ivica Dačić και μερικούς άλλους κυριολεκτικά υπό την απειλή όπλου.
Η συλλογική Δύση θέλει να περάσει μέσα από το Κοσσυφοπέδιο – ένα σχεδόν αποτυχημένο κράτος στα Ηνωμένα Έθνη, ακόμη και χωρίς η Σερβία να το «αναγνωρίσει» - αν ποτέ - σε πρώτο χρόνο, αλλά αυτή η αναγνώριση και η εμπλοκή του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ και σε όσο το δυνατόν περισσότερους πιθανούς οργανισμούς και συνδικάτα φαίνεται ανεκδιήγητη και απατηλή. Κλείνουν τις πολιτικές τους τάξεις καθώς έχουν αναπτύξει πολλούς άλλους τρόπους και τακτικές για να προσπαθήσουν να το κάνουν καθώς προσπαθούν να πειράξουν, να προκαλέσουν, να πιέσουν και να νευριάσουν τη Σερβία για να την εκτροχιάσουν από τις αρχές και τις απόψεις της για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Το Κοσσυφοπέδιο έχει τον «τραγελαφικά μεγαλεπήβολο» ρόλο του «πράκτορα προβοκάτορα» για λογαριασμό της Συλλογικής Δύσης για να μπλέξει τη Σερβία στην πολιτική κινούμενη άμμο. Στο πλαίσιο της ατζέντας τους, ανακοινώνουν νέες μορφές ολοένα και πιο βάναυσων προκλήσεων και πιθανώς ένα ελεγχόμενο επεισόδιο ψευδούς σημαίας [προβοκάτσια] σε μια πολιτική και real time μάχη νεύρων σε ατελείωτο αριθμό προκλήσεων από τους Shqiptari και αυτούς που τους ώθησαν σε όλα αυτά. Ναι, ναι, έρχεται στο μυαλό η εντυπωσιακή ομοιότητα με αυτές από τον Ζελένσκι και το καθεστώς του Κιέβου, επειδή τα έχουμε δει όλα αυτά στον καθρέφτη της κρίσης στην Ουκρανία, όμως, πολύ πιο βάναυσα και μετά στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία και πολλούς άλλους.
Πάρτε για παράδειγμα τον Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος ήταν «ο μέντορας» των Συμφωνιών του Μινσκ. Ακόμη και ο ίδιος έκανε την ίδια δήλωση πριν από έξι μήνες ότι ποτέ δεν είχαν προγραμματίσει να τις τηρήσουν. Μπορεί κανείς να δημιουργήσει έναν πολιτικό παραλληλισμό με αυτό που ισχυρίστηκε ο Kurti στο Βερολίνο πως η Πρίστινα δεν έχει ακούσει ποτέ για τη «Συμφωνία των Βρυξελλών και δεν γνωρίζει τίποτα γι' αυτήν». Πόσο αλαζονικός μπορεί να είναι αυτός ο άνθρωπος; Ο Ποροσένκο, ο ομόλογος του Κούρτι στο ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είπε το ίδιο πράγμα. Θα πίστευε κανείς πως είναι πάρα πολύ τυχαίο.
Μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε κάποια μελλοντική Μέρκελ ή Μπάερμποκ σε πέντε με έξι χρόνια να πουν ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να εφαρμόσουν τη Συμφωνία των Βρυξελλών στο Κοσσυφοπέδιο επειδή απλώς αγόραζαν περισσότερο χρόνο. Η Κάθριν Άστον ήταν η διαμεσολαβήτρια των ΗΠΑ εκείνη την εποχή. Ο Πρόεδρος Βούτσιτς ανέφερε αυτές τις συμφωνίες που υπέγραψε και εφάρμοσε η Σερβία πριν από μερικές ημέρες ως εξής:
1.Συμφωνία του Κουμάνοβο, 2. Χάρτης του ΟΗΕ, 3.1244 Ψήφισμα, 4. Συμφωνία των Βρυξελλών και 5. Συμφωνία της Ουάσιγκτον.
Το Βελιγράδι έχει εφαρμόσει τα πάντα, από τη Συμφωνία των Βρυξελλών μέχρι κάθε σημείο. Τότε είναι προφανές ποιος συνεχίζει να βάζει εμπόδια στα έργα της Συμφωνίας των Βρυξελλών και άλλων συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μέχρι τώρα.
Τίποτα από αυτά δεν έχει επιβληθεί σε αυτό το πλαίσιο του Κοσσυφοπεδίου από πλευράς ΝΑΤΟ, ΕΕ ή Πρίστινα.
Ο Πρόεδρος Vucic μπορεί να μην ήθελε να αναφέρει ένα ακόμη στοιχείο για διπλωματικούς λόγους, αλλά αυτές οι συμφωνίες που δεν έχουν εφαρμοστεί στην πραγματικότητα πέρασαν από τη Συλλογική Δύση.
Η Πρίστινα δεν αποτελεί αντικείμενο του διεθνούς δικαίου, πράγμα που σημαίνει ότι θεωρητικά είναι άσχετο μέρος.
Η Συλλογική Δύση ήταν αυτή που τα πέρασε, δηλαδή οι υπογραφές της Συλλογικής Δύσης είναι στα έγγραφα και υπάρχουν και οι σερβικές υπογραφές. Η Σερβία έχει επιβάλει όλες τις απαιτούμενες ρήτρες σε αυτές.
Η Πρίστινα και η Συλλογική Δύση δεν έχουν κάνει τίποτα μέχρι σήμερα. Δε φαίνεται να υπάρχει χώρος για διπλωματικούς ελιγμούς για τη Σερβία μέσα σε αυτές τις τρέχουσες συντεταγμένες. Τα μέλη του σερβικού κοινοβουλίου συμφώνησαν ομόφωνα αυτή την εβδομάδα πως θα επιδιώξουν επίσημα από την KFOR να επιβάλει το μέρος του ψηφίσματος 1244 για να επαναφέρει τις δυνάμεις μας έως και 1000 αστυνομικούς και στρατιώτες με την εξήγηση ότι οι ντόπιοι Σέρβοι υπόκεινται σε πιο βάναυσο και αφόρητο πογκρόμ, ακόμη και αν και ο Σέρβος Πρόεδρος είπε ότι θα περιμέναμε την KFOR και την EULEX να κάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί και ότι η Σερβία θα εμπιστευόταν προς το παρόν την EULEX και την KFOR. Η Σερβία θα επιδιώξει επίσημα την επιστροφή των 1000 αστυνομικών και στρατιωτικών μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.
Είναι σαφές πως η Σερβία θα συναντήσει εμπόδια για τη λήψη αυτής της έγκρισης, ακόμη και αν οι επίσημοι λόγοι για να το πράξουν μπορεί κάλλιστα να είναι υπέρ της Σερβίας
Ο Πρόεδρος Vučić διαβεβαίωσε ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε την KFOR και την EULEX μέχρι τη στιγμή που θα συμβεί το πολιτικό αντίθετο.
Εάν το σερβικό αίτημα απορριφθεί, θα πρέπει να παράσχουν διευκρινίσεις σχετικά με τους νομικούς λόγους και τους λόγους απόρριψης.
Ήταν ένα δεσμευτικό ψήφισμα και δίνει την ίδια σημασία σε όλες τις οδηγίες του τόσο για τη σερβική όσο και για την αλβανική πλευρά στη σύγκρουση. Και οι δύο πλευρές έπρεπε να επιβάλουν όλες τις ρήτρες του Ψηφίσματος υπό την απειλή χρήσης ενόπλων δυνάμεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας, εάν και οι δύο πλευρές δεν τις εφαρμόσουν για οποιονδήποτε λόγο. Αλλά το λεπτό που υπογράφηκε και εγκρίθηκε το ψήφισμα, το ΝΑΤΟ βρήκε μια άδικη δικαιολογία για την αναβολή, καθώς ο διοικητής της KFOR είχε τη διακριτική εξουσία να αποφασίσει μόνος του να στείλει στρατιωτικά στρατεύματα χωρίς καμία διευκρίνιση. Εναπόκειται στο διοικητή της KFOR ως στρατιωτικό εμπειρογνώμονα να καθορίσει την κατάλληλη στιγμή για να το κάνει αυτό, αλλά αυτή η κατάλληλη στιγμή πρέπει να είναι μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και δεν μπορεί κανείς να το παρατείνει για πάντα.
Ο εκλιπών Πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς (που δολοφονήθηκε βάναυσα το 2003 από ένα προτεταμένο χέρι του ΝΑΤΟ) υπέβαλε το ίδιο αίτημα και στον ΟΗΕ, ο Μπόρις Τάντιτς αρνήθηκε με την εξήγηση ότι οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί μας σε αυτή την περίπτωση θα ήταν απλά πολιτικά πήλινα περιστέρια, που θα ήταν θηράματα των εξτρεμιστών Shqiptari. Εάν το ΝΑΤΟ ήθελε να καταργήσει αυτό το υποχρεωτικό καθήκον της KFOR να είναι επικεφαλής εντός του εύλογου χρονικού διαστήματος, αυτό είναι ενάντια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το υποχρεωτικό καθεστώς μη διαχωρισμού αυτού του ψηφίσματος ολοκληρωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να επιβληθεί και να εκτελεστεί τήρηση της μη διαχωρίσεώς της, χωρίς καμία οδηγία να είναι λιγότερο σημαντική από οποιαδήποτε άλλη.
Για να μην ξεχνάμε, τη στιγμή που εγκρίθηκε το ψήφισμα, ο Μπέρναρντ Κούσνερ έφτασε εκεί, έχοντας λάβει τις οδηγίες από τη Γραμματεία, μετά ήρθε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, Πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, να ζητήσει δημόσια από τον Κούσνερ να μην ακούει καθόλου τις οδηγίες της Γραμματείας αλλά να κάνει αυτό που έκρινε σκόπιμο, Με άλλα λόγια, είχε κατά νου τους «αμερικανικούς» τρόπους να κάνει τα πράγματα, π.χ. να στερήσει τη Σερβία από οποιαδήποτε μορφή της δικής της νομικής και πολιτικής παρουσίας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια «με απόλυτη επαγγελματική σκοπιμότητα», δηλαδή το συντομότερο δυνατό με οποιοδήποτε κόστος. Πράγμα που έκανε με αδικαιολόγητα επιταχυνόμενη ταχύτητα. Άλλοι απλώς ακολούθησαν το παράδειγμά τους. Σήμαινε την απουσία της «πολιτικής καλής πίστης» των ΗΠΑ να εφαρμόσουν αυτό το ψήφισμα με τον τρόπο που προοριζόταν, επειδή προϋπέθετε τη σερβική κυριαρχία στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.
Εάν αγγίξουμε τώρα το θέμα της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο πίσω στο 2022, δε θα αλλάξει τις σχέσεις των στρατιωτικών δυνάμεων, ωστόσο θα είναι μια συμβολική χειρονομία για να επιβεβαιώσουμε την εφαρμογή του ψηφίσματος. Οι ΗΠΑ, μέσω του ΝΑΤΟ, έχουν λάβει διακριτική εξουσία «κυβερνήσεως» στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια με αυτόν τον τρόπο. Στη Σερβία μπορεί μόνο να αρνηθούν να φέρει πίσω τους 1000 Σέρβους στρατιώτες και αστυνομικούς μας εκεί με το ψεύτικο πρόσχημα πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να το πράξει, οπότε η Σερβία πρέπει να αναζητήσει περαιτέρω εξηγήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το γιατί το ψήφισμα 1244 δεν επιβάλλεται με την ουσιαστική πτυχή του μη διαχωρισμού. Εξάλλου, εναπόκειται στη Σερβία να ζητήσει ευγενικά απαντήσεις από το ΝΑΤΟ, γνωστό και ως KFOR, τι συνέβη με την επιστροφή των εκτοπισμένων λόγω του πολέμου. Δηλαδή, επρόκειτο να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια με τη βοήθεια της KFOR και της EULEX και των αρμόδιων θεσμών. Ο κατάλογος των αιτημάτων που δικαιούται η Σερβία σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 είναι μάλλον μακρύς και σίγουρα έχει καθυστερήσει πολύ. Η Σερβία είναι ανένδοτη πως το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια θα είναι πάντα μέρος της Σερβίας ό,τι κι αν γίνει. Έχετε το λόγο μας για αυτό.