Φατίχ Γιουρτσέβερ* - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Το Sedef Shipyard κατασκευάζει το TCG Anadolu σε συνεργασία με την ισπανική Navantia Shipyard στο πλαίσιο του τουρκικού έργου LHD. Η κατασκευή του Anadolu ξεκίνησε στις 17 Απριλίου 2016, η πρώτη τελετή κοπής χάλυβα πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 2016 και η τουρκική σημαία υψώθηκε στις 4 Μαρτίου 2022. Η επίσημη δοκιμή αποδοχής στη θάλασσα για το Anadolu, το τελευταίο στάδιο πριν από την παράδοση του πλοίου στο ναυτικό, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022 και εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το TCG Anadolu βασίζεται στο σχέδιο Navantia Atlas LHD 26.000, παρόμοιο με τα LHD κλάσης Juan Carlos-I του Ισπανικού Ναυτικού και τα LHD κλάσης Canberra του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας. Το Anadolu θα είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, με μήκος 231 μέτρα, πλάτος 32 μέτρα και συνολικό εκτόπισμα 27.436 τόνους. Όταν θα είναι πλήρως φορτωμένο, το πλοίο θα έχει τελική ταχύτητα 20,5 κόμβων και εμβέλεια 9.000 ναυτικών μιλίων. Το TCG Anadolu έχει αυτονομία 30 ημερών και μπορεί να μεταφέρει μια αμφίβια ομάδα εργασίας μεγέθους τάγματος με τον εξοπλισμό της και συνολικά 94 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 13 κύριων τανκς μάχης Altay και 27 θαλάσσιων οχημάτων επίθεσης FNSS Zaha.
Οι ναυτικές δυνάμεις σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν το TCG Anadolu όχι μόνο ως αμφίβιο επιθετικό πλοίο αλλά και ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο. Το Anadolu σχεδιάστηκε για να μεταφέρει ένα στόλο ελικοπτέρων και μαχητικών κάθετης απονήωσης και προσνήωσης (STOVL), όπως η έκδοση F-35B αεροσκάφους stealth πέμπτης γενιάς ή το AV-8B Harrier. Το Anadolu μπορεί να συντηρεί και να χειρίζεται έξι F-35B.
Το 2017, η Τουρκία φέρεται να ενδιαφερόταν να αγοράσει τα εναπομείναντα AV-8B Harrier από τις ΗΠΑ για να λειτουργήσουν ως προσωρινά μαχητικά για το TCG Anadolu μέχρι να αποκτήσει τελικά F-35B. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ αφαίρεσαν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter επειδή είχε αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 το 2019.
Τον Μάρτιο του 2021 η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει το TCG Anadolu σε πλοίο μεταφοράς μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (UAV). Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Sedef Shipyard στην Τούζλα της Κωνσταντινούπολης, στις 17 Σεπτεμβρίου 2022, ο πρόεδρος της SSB Demir είπε: «Η εταιρεία Baykar Defense συνεχίζει τις μελέτες της για να μετατρέψει το TCG Anadolu στο πρώτο πλοίο UAV στον κόσμο με UAV που θα προσγειωθεί και απογειωθεί στο μέλλον. Όπως γνωρίζετε, η ανάπτυξη του Bayraktar TB-3 UAV έχει ξεκινήσει. Επιπλέον, διάφορες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη στη φάση σχεδιασμού για το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης Kızılelma (UCAV) που αναπτύχθηκε από την Baykar Defense και το Hürjet Light Attack Aircraft που αναπτύχθηκε από την TUSAŞ για προσνήωση και απονήωση σε LHD. Εκτός από τα ελικόπτερα, οι μελέτες ολοκλήρωσης και προσαρμογής για το UAV TB-3 και τις πλατφόρμες Kızılelma και Hürjet θα συνεχιστούν μετά την έναρξη λειτουργίας του πλοίου».
Η Τουρκία προσπαθεί να καλύψει το κενό που δημιουργεί η απουσία F-35B με UCAV και UAV. Η έλλειψη F-35 θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες στην αεροπορική δύναμη του TCG Anadolu. Θα είναι δύσκολο να αποκαλέσουμε το Anadolu ελαφρύ αεροπλανοφόρο χωρίς F-35B. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν πραγματοποιηθεί πραγματικές επιχειρήσεις προσνηωσης ή απονηωσης με το TB-3 και το Kızılelma. Ωστόσο, εάν η Τουρκία μπορέσει να αναπτύξει UCAV και UAV στο Anadolu, θα έχει δυνατότητα προβολής ισχύος με μειωμένη αεροπορική ισχύ.
Η Τουρκία μπορεί να αναπτύξει το TCG Anadolu στη Μαύρη Θάλασσα, την Ανατολική Μεσόγειο, τον Περσικό Κόλπο, την Ερυθρά Θάλασσα, το Κέρας της Αφρικής και τον Ινδικό Ωκεανό για διπλωματία κανονιοφόρων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να μετατρέψει την στρατιωτική της ισχύ σε πολιτική δύναμη μέσω διπλωματικών δραστηριοτήτων. Τα πολεμικά πλοία LHD συμβάλλουν στις αποτρεπτικές ικανότητες και την ήπια δύναμη της χώρας που τα κατέχει ενώ χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και εκκένωσης.
Με το TCG Anadolu, το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα ταχέως αναπτυσσόμενο και επεκτάσιμο αρχηγείο, το Τουρκικό Ναυτικό θα είναι μία από τις λίγες μόνο χώρες του ΝΑΤΟ που θα μπορούν να σχεδιάζουν και να εκτελούν συνδυασμένες θαλάσσιες επιχειρήσεις πλήρους φάσματος. Στις 31 Ιουλίου 2018 η Τουρκία ανακοίνωσε στο ΝΑΤΟ την ίδρυση της Τουρκικής Ναυτικής Δύναμης (TURMARFOR) για επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του TCG Anadolu ως πλοίου διοίκησης και ελέγχου. Το TURMARFOR θα αποτελέσει ορόσημο για το ναυτικό για να αναλάβει πιο σημαντικά καθήκοντα στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία (TURMARFOR), όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (UKMARFOR), η Γαλλία (FRMARFOR), η Ισπανία (SPMARFOR), η Ιταλία (ITMARFOR), η Ολλανδία (NLMARFOR) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (STRIKFORNATO), θα έχουν ένα αρχηγείο Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) αφού αξιολογηθεί από τη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM) ως προς τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ.
Η θέση σε λειτουργία του TCG Anadolu θα αποτελέσει σημείο καμπής στην ιστορία των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων. Ως ναυαρχίδα της TURMARFOR, το Anadolu θα ενισχύσει τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ενώ θα αυξήσει την αποτροπή μέσω της συνεισφοράς της στην ήπια και σκληρή δύναμη της Τουρκίας σε ένα γεωπολιτικό τοπίο που έχει αλλάξει ριζικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.
Το TCG Anadolu LHD (Landing Helicopter Dock), ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο, θα είναι σύντομα το πιο ικανό και ισχυρό πολεμικό πλοίο του τουρκικού ναυτικού. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2022, η Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) διοργάνωσε μια περιοδεία τύπου στο Anadolu, όπου ο επικεφαλής της SSB, καθηγητής İsmail Demir, ανακοίνωσε πως το LHD θα παραδοθεί στο ναυτικό μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Το Τουρκικό Ναυτικό θα ορίσει το TCG Anadolu ως ναυαρχίδα του στόλου. Με το TCG Anadolu, η Τουρκία θα είναι μια από τις λίγες χώρες με δυνατότητες προβολής ισχύος, αποδεικνύοντας ότι οι κυρίαρχες χώρες έχουν τόσο στρατιωτική όσο και πολιτική ισχύ. Τι μοναδικές δυνατότητες θα έχει λοιπόν το TCC Anadolu και πώς θα χρησιμοποιήσει η Τουρκία αυτές τις δυνατότητες για εθνικές αποστολές και αποστολές του ΝΑΤΟ;