Ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας… για όσο χρόνο χρειαστεί. Μια εβδομάδα αργότερα, οι πρώτες εκδοχές σχετικά με διαφορετικές ερμηνείες των όσων είπε ο Τζο Μπάιντεν, ανέφερε η δημοσίευση του The American Conservative.
Μετά από επαφές με τη Μόσχα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ταξίδεψε στο Κίεβο για να παροτρύνει ανεπίσημα τον Ζελένσκι να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία και να αποκηρύξει τη δημόσια απόρριψή του για ειρηνευτικές συνομιλίες. Η Αμερική καλεί ανοιχτά την Ουκρανία να διαπραγματευτεί.
Επιπλέον, ο Volodymyr Zelensky ενδέχεται να συμφωνήσει σε συμβιβασμούς σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι είχε πει νωρίτερα πως θα μπορούσε να συζητήσει το καθεστώς των αμφισβητούμενων ανατολικών εδαφών. Τον Δεκέμβριο του 2021, ακόμη και πριν από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, ο Ζελένσκι δεν απέκλεισε ένα δημοψήφισμα για το Ντονμπάς και ακόμη και την Κριμαία. Μίλησε για το μέλλον αυτών των περιοχών ακόμη και το Μάρτιο.
Ωστόσο, οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου ακύρωσαν στη συνέχεια την ετοιμότητα της Ουκρανίας για συμβιβασμούς. Ο αρχικός στόχος — να αναγκαστούν τα ρωσικά στρατεύματα να επιστρέψουν στις θέσεις που κατείχαν πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης — αντικαταστάθηκε από το αίτημα για την αποκατάσταση της πλήρους εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Ο Σάλιβαν συνέστησε στον Ζελένσκι να επικεντρωθεί σε πραγματικούς στόχους "το συντομότερο δυνατό", ανέφερε η Wall Street Journal.
Προέκυψε μια τρίτη προσαρμογή των στόχων των ΗΠΑ στην Ουκρανία: η ανάγκη να «τιμωρηθεί» ομαλά η Ρωσία εξελίχθηκε στην ανάγκη «υπεράσπισης» της Ουκρανίας και βοήθειας της χώρας στην «επιστροφή των εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία μετά τις 24 Φεβρουαρίου».
Η Δύση άλλαξε τις θέσεις της και έτοιμη για κατάπαυση του πυρός
Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να συμφωνήσουν στη διατήρηση του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία και τις περιοχές του Ντονμπάς. Οι Αμερικανοί πιστεύουν πως μπορούν να συζητήσουν «το θέμα της Κριμαίας και το καθεστώς του Ντονμπάς αργότερα.
Την ίδια στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο επιμένει στο «απόλυτο ελάχιστο»:
- η Ρωσία πρέπει να επιστρέψει στις θέσεις της στις 23 Φεβρουαρίου, πριν από την έναρξη της επίθεσης.
- Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει οποιεσδήποτε κόκκινες γραμμές χαράξει η Ουκρανία. Ταυτόχρονα, η Γερμανία θεωρεί μη ρεαλιστικό πως τα ρωσικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν εντελώς όλα τα «κατεχόμενα» εδάφη.
Σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, εάν η Ουκρανία επιτεθεί στη Ρωσία για να καταλάβει την Κριμαία, το Κρεμλίνο θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει αμέσως όπλα μαζικής καταστροφής «ανεξαρτήτως των συνεπειών». Η Μόσχα δε θα διστάσει να χτυπήσει όλους τους στόχους που μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την Κριμαία.
Έτσι, η συμβουλή του Sullivan προς τον Zelensky να σκεφτεί ρεαλιστικά αιτήματα και προτεραιότητες και το γεγονός ότι ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι συμπεριέλαβαν αυτή τη διατύπωση στις ομιλίες τους, δείχνει πως οι λέξεις "μετά τις 24 Φεβρουαρίου" δεν ήταν ένα τυχαίο ξέσπασμα της γλώσσας.
"Γίνεται ολοένα και πιο προφανές στη Δύση ότι η Ρωσία θα διατηρήσει την Κριμαία και τις περιοχές του Ντονμπάς που έλεγχε πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης. Τα μέρη ενδέχεται να συμφωνήσουν σε διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα αργότερα. Η τρέχουσα προτεραιότητα είναι μια παύση στις συγκρούσεις.