Skitterphoto / pixabay |
«Τα αποθέματα και οι πόροι πετρελαίου ανέρχονται συνολικά σε περίπου 87 δισεκατομμύρια τόνους, που μπορούν να παρέχουν παραγωγή πετρελαίου για περισσότερα από 150 χρόνια, με βάση τους τρέχοντες ετήσιους όγκους παραγωγής», είπε ο ειδικός.
Ο Amiragyan σημείωσε πως σύμφωνα με τα στοιχεία στις αρχές του 2021, τα αποθέματα στη Ρωσία σε όλες τις κατηγορίες ανήλθαν σε περίπου 31 δισεκατομμύρια τόνους, γεγονός που καθιστά δυνατή τη διασφάλιση της παραγωγής για 60-65 χρόνια. Ταυτόχρονα, η χώρα διαθέτει επίσης πετρελαϊκούς πόρους - περίπου 56 δισεκατομμύρια τόνους, αλλά αυτοί οι όγκοι απαιτούν πρόσθετη εργασία για να μεταφερθούν στην κατηγορία των αποθεμάτων.
Είναι λογικό να εξορύσσεται πετρέλαιο εφόσον υπάρχει ζήτηση για αυτό και το συνολικό κόστος των παραγωγών είναι χαμηλότερο από τις τιμές πώλησης, τόνισε ο Amiragyan. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την άποψη της διεθνούς ζήτησης, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην ανάπτυξη της παραγωγής στη Ρωσική Ομοσπονδία: η ζήτηση θα είναι υψηλή τουλάχιστον μέχρι το 2040.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο ειδικός, η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία δεν εξαρτάται πολύ από τις παγκόσμιες τιμές αυτής της πρώτης ύλης. Αυτό οφείλεται στο χαμηλό κόστος παραγωγής του, κυρίως σε βάρος των «παλιών» παραδοσιακών κοιτασμάτων, καθώς και στη φύση της φορολογικής πολιτικής στην πετρελαϊκή βιομηχανία.
"Η φορολογία στον κλάδο είναι ρυθμισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε σε χαμηλές τιμές πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, η φορολογική επιβάρυνση για τις εταιρείες πετρελαίου μειώνεται αυτόματα, γεγονός που διασφαλίζει την κερδοφορία της παραγωγής πετρελαίου και τη διατήρησή της σε αποδεκτό επίπεδο", εξήγησε ο Amiragyan.
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η επέκταση της γεωγραφίας παραγωγής στα βόρεια της Δυτικής και Ανατολικής Σιβηρίας, στην Άπω Ανατολή μπορεί να αυξήσει το κόστος παραγωγής και την εξάρτησή της από τις παγκόσμιες τιμές.