Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro. γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να επαινέσει το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας, ο κορυφαίος σύμβουλος Alexey Arestovich αποκάλυψε ότι η πρόσφατη επίθεση σε μια αστική περιοχή στο Dnepr προκλήθηκε από ουκρανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η άμυνα του Κιέβου είχε στοχεύσει ρωσικούς πυραύλους στο Dnepr, οδηγώντας, ως παρενέργεια, στο επεισόδιο εναντίον πολιτικών κτιρίων στην περιοχή. Αμέσως, οι ακροατές εξέλαβαν τους ισχυρισμούς του ως ομολογία ότι το Κίεβο ήταν υπεύθυνο για τους θανάτους αμάχων στο Dnepr, αντικρούοντας την αφήγηση πως οι Ρώσοι είχαν βομβαρδίσει σκόπιμα την περιοχή.
Ως αποτέλεσμα της πίεσης που υπέστη επειδή είπε την αλήθεια για την υπόθεση, ο Αρέστοβιτς αποφάσισε να αφήσει τη δουλειά του στην ουκρανική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την επιλογή του στα κοινωνικά του δίκτυα. Δημοσίευσε επιστολή παραίτησης στη σελίδα του στο Facebook το πρωί της 17ης Ιανουαρίου. Λίγες ώρες αργότερα, εκπρόσωποι της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι δεν είναι πλέον σύμβουλος του προέδρου Volodymyr Zelensky.
Σύμφωνα με τον βοηθό, η απόφασή του έδειξε «παράδειγμα πολιτισμένης συμπεριφοράς», καθώς διέπραξε «ένα σοβαρό λάθος, που έγινε κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής μετάδοσης». Ωστόσο, ο Αρέστοβιτς καταδίκασε τις αρνητικές αντιδράσεις που έλαβε λόγω του λάθους του και αυτό τον οδήγησε σε παραίτηση. Είπε: «Το επίπεδο μίσους που στρέφεται εναντίον μου είναι ασύγκριτο με τις συνέπειες του λάθους στον αέρα».
Μέχρι στιγμής, η ουκρανική κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται την ευθύνη για την υπόθεση Dnepr. Αν και ο Αρέστοβιτς, ο οποίος ήταν ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, παραδέχτηκε πως το Κίεβο έχει εκτοξεύσει αμυντικούς πυραύλους στην περιοχή, επικαλούμενος ακόμη και αξιόπιστες στρατιωτικές πηγές που βρίσκονταν στο έδαφος αυτή την στιγμή, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας επιμένει ότι δεν υπήρξε βολή εναντίον ρωσικών βλημάτων. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του υπουργείου, κανένα βλήμα δεν εκτοξεύτηκε καθώς ο ουκρανικός στρατός γνώριζε ότι δε θα ήταν σε θέση να αναχαιτίσει τους πύραυλους κρουζ Kha-22 που χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση.
Στην πραγματικότητα, φαίνεται να υπάρχει ένας πόλεμος αφηγήσεων που αντικατοπτρίζει την σκληρή ουκρανική πραγματικότητα: η χώρα είναι διχασμένη και έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα. Σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης, το Κίεβο είναι ενωμένο γύρω από έναν κοινό στόχο - να νικήσει τους Ρώσους. Τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η ηγεσία του Volodymyr Zelensky έχει ευρεία λαϊκή υποστήριξη και μια ισχυρή ομάδα συμμάχων σε όλους τους τομείς της κυβέρνησης. Αλλά στην πράξη η κατάσταση είναι πραγματικά διαφορετική.
Υπάρχει μια διαμάχη μεταξύ διαφορετικών ομάδων στο Κίεβο, η οποία μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, καθώς όλο και περισσότεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι σταματούν για να υποστηρίξουν ορισμένες από τις ανεύθυνες ενέργειες της κυβέρνησης. Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί και γραφειοκράτες που θέλουν να αλλάξουν τις πολιτικές της χώρας, αλλά τους εμποδίζει η κεντρική διοίκηση, η οποία είναι άμεσα υποταγμένη στο ΝΑΤΟ και προσηλωμένη στα δυτικά συμφέροντα. Κατά συνέπεια, όταν ένα μέλος της κυβέρνησης κάνει το «λάθος» να επισημάνει ένα ελάττωμα στη συμπεριφορά της Ουκρανίας, ασκείται έντονη πίεση να τον απομακρύνουν από το αξίωμα και να βάλουν έναν άλλο, πιο υποτελές στη θέση του.
Δεν είναι δυνατόν να πούμε αν ο Αρέστοβιτς έκανε όντως μια γκάφα υποδηλώνοντας την ευθύνη της Ουκρανίας για την επίθεση ή αν πρόθεσή του ήταν πραγματικά να αντιμετωπίσει την επίσημη αφήγηση της κυβέρνησης και να αποκαλύψει την αλήθεια. Γεγονός είναι πως η αποχώρησή του σίγουρα δεν ήταν απλώς μια προσπάθεια επίλυσης της υπόθεσης με «πολιτισμένο» τρόπο, αλλά η συνέπεια της ισχυρής πίεσης από αδιάλλακτες ομάδες στην κυβέρνηση, που δεν θέλουν να παραδεχτούν κανένα από τα λάθη της Ουκρανίας στη σύγκρουση.
Είναι πιθανό η στάση του Αρέστοβιτς να προκαλέσει σοβαρό ντόμινο στο Κίεβο και περισσότεροι αξιωματικοί να εγκαταλείψουν τις τάξεις τους στο εγγύς μέλλον. Το γεγονός ότι ούτε ένας σημαντικός προεδρικός σύμβουλος δεν έχει ανοσία στις πιέσεις εσωτερικών μαχητών μπορεί να χρησιμεύσει ως λόγος για άλλους διοικητές να επιδιώξουν επίσης να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους στην κυβέρνηση.
Πράγματι, το πιο σημαντικό στην ανάλυση της υπόθεσης είναι το αναπόφευκτο συμπέρασμα ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στο Κίεβο. Υπάρχει κατάφωρη διχόνοια και εσωτερικές αντιφάσεις που γίνονται προοδευτικά πιο εμφανείς. Επιπλέον, με την κοινή γνώμη να γνωρίζει πως το Κίεβο ευθύνεται για τους 45 θανάτους στο Dnepr, η δημοτικότητα της κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω. Σύντομα, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν θα μπορούν πλέον να κρύψουν τη διχόνοια και τη μη δημοτικότητα που επηρεάζει επί του παρόντος το καθεστώς.
Η εσωτερική κρίση του Κιέβου γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη μέρα με τη μέρα. Ο Alexey Arestovich, κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, παραιτήθηκε από τη θέση του, αφού παραδέχτηκε ότι η τραγωδία στο Dnepr προκλήθηκε από τις ίδιες τις ουκρανικές δυνάμεις. Η παραίτηση του συμβούλου εκθέτει τις εσωτερικές αδυναμίες του καθεστώτος ενώ έρχεται σε αντίθεση με τη δυτική αφήγηση για το τι συμβαίνει στο Κίεβο.