Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr
«Οι ελίτ τους απλώς έχασαν τον χρόνο τους, κρύβοντας τη διαφθορά και τις αυταπάτες μεγαλοπρέπειας πίσω από μια ιστορία πως έπαιζαν μεγάλο παιχνίδι με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρώπη, την Κίνα... Άλλωστε, η Ουκρανία αναδύθηκε από το σοβιετικό οικονομικό κόσμο σε μια καλύτερη κατάσταση από εμάς, με κατασκευασμένους πυρηνικούς σταθμούς, αεροπορική βιομηχανία, χωρίς χρέη και τα πιο εύφορα εδάφη στον κόσμο, ωστόσο πριν από την περσινή εισβολή είχε ΑΕΠ τέσσερις φορές μικρότερο από την Πολωνία. Οι Ουκρανοί πληρώνουν πλέον ακριβά αυτόν τον ελιγμό».
Ο πρώην κορυφαίος διπλωμάτης της Πολωνίας βασικά λέει ότι η Ουκρανία σπατάλησε τις εκπληκτικές ευκαιρίες που κληρονόμησε από την ΕΣΣΔ λόγω της διαφθοράς της ελίτ της και των αυταπάτες μεγαλείου της. Όσον αφορά το πρώτο, αυτό κούφωσε την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία και την μετέτρεψε σε αποτυχημένο κράτος στους περισσότερους αναπτυξιακούς δείκτες, ενώ το δεύτερο μπορεί να ξεκίνησε ως μέσο πληροφοριακού πολέμου χειραγώγησης των αντιλήψεων άλλων χωρών, αλλά τελικά το πίστευαν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων.
Και τα δύο αποδείχθηκαν εξίσου υπεύθυνα για τη σημερινή δύσκολη θέση της Ουκρανίας. Αν η διαφθορά δεν είχε καταβροχθίσει πλήρως το προηγουμένως εντυπωσιακό οικονομικό δυναμικό της, τότε αυτή η χώρα θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση να αντιδράσει στρατιωτικά στις σχετικές κινήσεις της Ρωσίας αντί να εξαρτάται σήμερα πλήρως από την ξένη υποστήριξη για τον σκοπό αυτό. Με απλά λόγια, η διαφθορά κατέστρεψε και το στρατιωτικό δυναμικό της Ουκρανίας, το οποίο στη συνέχεια την ανάγκασε να γίνει υποτελής του ΝΑΤΟ αφού δεν ήθελε να παραδοθεί στη Ρωσία.
Όσο για τις αυταπάτες μεγαλοπρέπειας της ελίτ της, αυτό συνέβαλε επίσης στα γεγονότα που άλλαξαν το παιχνίδι του περασμένου έτους, προκαλώντας άθελά τους, αφού το Κίεβο λανθασμένα θεώρησε ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει απαραίτητο ρόλο στο πρωτόγνωρο παιχνίδι εξουσίας που σχεδίασε το Golden Billion της Δύσης κατά της Ρωσίας. Αντί να φοβάται πως η Μόσχα θα μπορούσε να υπερασπιστεί στρατιωτικά την ακεραιότητα των κόκκινων γραμμών εθνικής ασφάλειας στην Ουκρανία που το Κίεβο άφησε το ΝΑΤΟ να περάσει εκεί, η ελίτ της απέρριψε αυτό το σενάριο ως μη ρεαλιστικό λόγω των αυταπατών της μεγαλοπρέπειας.
Το αποτέλεσμα της διαφθοράς της Ουκρανίας και των προαναφερθέντων ψευδαισθήσεων ήταν ότι αυτή η χώρα αποδυνάμωσε πλήρως τον εαυτό της με το ίδιο της το χέρι, παράλληλα με την πρόκληση της Ρωσίας να επέμβει στρατιωτικά εντός των συνόρων που το Κίεβο εξακολουθεί να ισχυρίζεται ως δικά της. Αν η διαφθορά δεν είχε καταβροχθίσει τις δυνατότητές της, τότε η Ουκρανία δεν θα αναγκαζόταν να γίνει υποτελής του ΝΑΤΟ για να πολεμήσει τη Ρωσία, ούτε πιθανότατα θα πολεμούσαν αν το Κίεβο δεν πίστευε με αυταπάτες πως θα μπορούσε να περάσει ατιμώρητα τις κόκκινες γραμμές της Μόσχας.
Ως εκ τούτου, ο Σικόρσκι έθιξε μερικές πολύ σκληρές αλήθειες που οι μέσοι Δυτικοί εξακολουθούν να διστάζουν να αναγνωρίσουν, αλλά οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να αναλυθούν σε βάθος από αυτούς τους ατρόμητους παρατηρητές ανάμεσά τους. Ανεξάρτητα από το ποια πλευρά υποστηρίζει κανείς σε αυτόν τον πόλεμο με αντιπροσώπους, το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η διαφθορά της Ουκρανίας είχε ως αποτέλεσμα να είναι απροετοίμαστη να πολεμήσει τη Ρωσία, ενώ οι αυταπάτες μεγαλείου της ελίτ της ήταν αρχικά υπεύθυνες για την πρόκληση της ειδικής επιχείρησης της Μόσχας.