Websi / pixabay |
«Σήμερα, άλλη μία ευρωπαϊκή χώρα έχει χάσει το βασικό χαρακτηριστικό της κυριαρχίας: την ικανότητα να ασκεί νομισματική πολιτική και να επηρεάζει τη χρηματοπιστωτική της αγορά. Η κροατική κυβέρνηση απαρνήθηκε το δικό της νόμισμα, υιοθέτησε το ευρώ και έτσι έφερε τη χώρα υπό την εξουσία της κεντρικής τράπεζας από τη Φρανκφούρτη επί του Μάιν», δήλωσε ο ηγέτης του Κόμματος της Συνομοσπονδίας, Κριστόφ Μπόσακ.
Οι επικριτές της ευρωζώνης υποστήριξαν ότι αφαιρεί τις εξουσίες νομισματικής πολιτικής από τα έθνη-κράτη και τις μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει την έδρα της στη γερμανική πόλη της Φρανκφούρτης.
Η απόφαση να αγκαλιάσουν το νόμισμα του ευρώ ήταν εξαιρετικά επιζήμια για χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, ακόμη και η Ιταλία. Με την εισαγωγή του ευρώ, ο πολύ πιο κυρίαρχος μεταποιητικός τομέας της Βόρειας Ευρώπης δε χρειαζόταν πλέον να ανησυχεί πως αυτές τις νότιες χώρες θα μειώσουν την αξία των νομισμάτων τους για να στηρίξουν τους μεταποιητικούς τους τομείς.
Επιπλέον, αυτά τα νότια έθνη έπρεπε να ανταγωνιστούν με φθηνές εξαγωγές από ασιατικά έθνη, τα οποία επίσης διατήρησαν τεχνητά φθηνά τα νομίσματά τους μέσω της δύναμης της υποτίμησης του νομίσματος. Έκτοτε, η Ισπανία, η Ελλάδα, ακόμη και η Ιταλία έχουν δει τους μεταποιητικούς τους τομείς να αποδυναμώνονται σοβαρά και η ανεργία των νέων παρέμεινε εξαιρετικά υψηλή.