Οι προϋποθέσεις για να καταφύγει η Ρωσία στα πυρηνικά όπλα κατοχυρώνονται στο ρωσικό πυρηνικό δόγμα. Το δόγμα δεν έχει αλλάξει ούτε έχει αντιφάσεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επίσημος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Το σχόλιο του Πεσκόφ ήρθε ως απάντηση στην πρόσφατη ανάρτηση του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Στην ανάρτηση, ο Μεντβέντεφ έγραψε ότι ένας πυρηνικός πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει εάν μια πυρηνική δύναμη χάσει έναν συμβατικό πόλεμο.
"Όχι, δε σημαίνει αυτό καθόλου. Αυτό είναι απολύτως σύμφωνο με το πυρηνικό δόγμα μας. Διαβάστε το πυρηνικό δόγμα, δεν υπάρχουν αντιφάσεις εκεί", είπε ο Πεσκόφ απαντώντας σε ερώτηση εάν το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας αλλάζει.
Δείτε τι έγραψε ο Μεντβέντεφ στο κανάλι του στο Telegram στις 19 Ιανουαρίου:
"Αύριο, στη βάση Ramstein του ΝΑΤΟ, οι μεγάλοι στρατιωτικοί ηγέτες θα συζητήσουν νέες τακτικές και στρατηγικές, καθώς και την προμήθεια νέων βαρέων όπλων και συστημάτων κρούσης στην Ουκρανία. Αυτό θα συμβεί αμέσως μετά το φόρουμ στο Νταβός, όπου θαμώνες υπανάπτυκτων πολιτικών κομμάτων επαναλάμβαναν σαν μάντρα: «Για να επιτευχθεί ειρήνη, η Ρωσία πρέπει να χάσει».
"Δεν περνάει από το μυαλό κανένας από τους άθλιους να βγάλει το εξής στοιχειώδες συμπέρασμα από αυτό: εάν μια πυρηνική δύναμη χάσει ένα συμβατικό πόλεμο, αυτό μπορεί να πυροδοτήσει έναν πυρηνικό πόλεμο. Οι πυρηνικές δυνάμεις δεν έχασαν ποτέ μεγάλες συγκρούσεις που καθόρισαν το πεπρωμένο τους. Αυτό θα έπρεπε να είναι προφανές σε οποιονδήποτε, ακόμη και σε έναν δυτικό πολιτικό που έχει διατηρήσει τουλάχιστον υπολείμματα νοημοσύνης».
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε την τελευταία έκδοση του πυρηνικού δόγματος το καλοκαίρι του 2020. Το έγγραφο απαριθμεί τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα:
- λήψη αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων με στόχο εδάφη της Ρωσίας ή/και των συμμάχων της·
- τη χρήση πυρηνικών όπλων και άλλων τύπων όπλων μαζικής καταστροφής με στόχο εδάφη της Ρωσίας·
- επίθεση του εχθρού σε κρατικές ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις κρίσιμης σημασίας στη Ρωσία, η αποτυχία της οποίας θα οδηγήσει στη διακοπή των ενεργειών αντιποίνων των πυρηνικών δυνάμεων.
- επιθετικότητα κατά της Ρωσίας με τη χρήση συμβατικών όπλων, όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους.
Ο Μεντβέντεφ αγγίζει τακτικά πυρηνικά θέματα στο κανάλι του στο Telegram:
- το Σεπτέμβριο, μίλησε για το δικαίωμα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα εάν χρειαστεί.
- τον Οκτώβριο επέκρινε τον πρώην αρχηγό της CIA Leon Panetta που ζήτησε τη χρήση όλων των στρατιωτικών μέσων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση πυρηνικής απειλής στην Ουκρανία.
- το Νοέμβριο χαρακτήρισε «την πλήρη και τελική νίκη της Ρωσίας» εγγύηση για την αποτροπή πυρηνικής σύγκρουσης.
* απόδοση από pravda.ru