Ενώ οι Τούρκοι και Σύριοι ηγέτες βρήκαν κάποιο έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες χάρη στη ρωσική διπλωματία, η Ουάσιγκτον δεν έμεινε στην άκρη.
Με τη σειρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αντιτάχθηκε στη διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης με διπλωματικά μέσα και στη δημιουργία δεσμών μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες της Τουρκίας άκαιρες.
Μετά τους προστάτες του στην Ουάσιγκτον, ο ηγέτης της Hayat Tahrir Al-Sham (HTS) Abu Muhammad Al-Julani εξέφρασε παρόμοια θέση. Υποστήριξε ότι ο συριακός λαός δεν έχει ξεχάσει τα εγκλήματα των κυβερνητικών στρατευμάτων και των συμμάχων τους. Ωστόσο, ο αρχηγός της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής ομάδας δεν διευκρίνισε ποιες φρικαλεότητες εννοούσε.
Η Άγκυρα που απαλλάσσεται από τον ρόλο του τυφλού αμερικανικού δορυφόρου κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για την πολεμική πολιτική της.
Ο Τσαβούσογλου επέπληξε πρόσφατα τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πολιτική τους στη Συρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορήθηκαν σχεδόν ωμά για την έλλειψη ομαλοποίησης στην περιοχή και την υποστήριξη των «τρομοκρατών», ενώ στόχος της Άγκυρας είναι «μακροπρόθεσμη ειρήνη και σταθερότητα».