Hawar News Agency / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ είπε πως οι όποιες μελλοντικές συνομιλίες με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται σε δύο στόχους: τον τερματισμό της κατοχής των συριακών εδαφών και τη διακοπή της υποστήριξης της Άγκυρας στην τρομοκρατία και ότι οι συναντήσεις «πρέπει να στηρίζονται στο συντονισμό και τον προηγούμενο σχεδιασμό μεταξύ Συρίας και Ρωσίας προκειμένου να επιτευχθούν οι απτοί στόχοι και τα αποτελέσματα που θέλει η Συρία από αυτές τις συναντήσεις».
Ο Αλ Άσαντ έκανε αυτές τις δηλώσεις, τις οποίες ανέφεραν επίσημα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με την κυβέρνηση της Δαμασκού, την περασμένη Πέμπτη, σε συνάντηση με τον Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ. Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου στη Δαμασκό, όπου η Μόσχα υποστηρίζει την προσέγγιση μεταξύ της κυβέρνησης της Δαμασκού και του τουρκικού κράτους κατοχής, και φιλοξένησε συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Άμυνας των τριών χωρών τον περασμένο μήνα, και εργάζεται για να κανονίσει συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και τελικά μεταξύ των προέδρων.
Ενημερωμένη πηγή για τις διαπραγματεύσεις είπε στο Reuters ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού θέλει το τουρκικό κράτος κατοχής να αποσύρει τις δυνάμεις της από περιοχές στο βορρά και να σταματήσει την υποστήριξή της σε τρεις κύριες παρατάξεις της «αντιπολίτευσης».
Η πηγή πρόσθεσε πως η κυβέρνηση της Δαμασκού επιθυμεί να δει πρόοδο σε αυτά τα αιτήματα μέσω επιτροπών παρακολούθησης πριν εγκρίνει μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε, την Πέμπτη, ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Φαϊζάλ αλ-Μικντάντ στις αρχές Φεβρουαρίου, διαψεύδοντας αναφορές για πιθανή συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.
Σχετικά με τις συνέπειες των δηλώσεων του αλ Άσαντ, που όριζαν την έξοδο της τουρκικής κατοχής από το συριακό έδαφος και τη διακοπή της υποστήριξης της τρομοκρατίας, για να συναντηθεί με τον Ερντογάν, ο ερευνητής και στρατηγικός αναλυτής, Δρ Alaa Al-Asfari πιστεύει πως «οι δηλώσεις του Σύρου προέδρου αποτελούν πολύ σαφείς προϋποθέσεις για οποιαδήποτε προσέγγιση μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, καθώς υπάρχουν δύο βασικοί όροι: έξοδος της τουρκικής κατοχής από τα συριακά εδάφη και διακοπή της υποστήριξης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της στις βόρειες περιοχές της Συρίας». Πρόσθεσε ότι «η Μόσχα θέλει να συμβεί αυτή η συναίνεση και η Τουρκία το θέλει επίσης, ειδικά αφού οι τουρκικές εκλογές είναι πολύ κοντά».
Ο Αλ Ασφαρί επεσήμανε πως «η Συρία δεν ενδιαφέρεται για το θέμα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία και για το αν ο Ερντογάν ή η αντιπολίτευση θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν ψήφους στις προεδρικές εκλογές», εξηγώντας ότι «αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι πως η Συρία έχει ένα καλό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον τερματισμό της τουρκικής παρουσίας και της υποστήριξης της Άγκυρας στις τρομοκρατικές συμμορίες». Εκτείνεται στη βορειοδυτική Συρία και στην περιοχή Idlib, όπου υπάρχει η Jabhat al-Nusra, η οποία θεωρεί την Τουρκία τον κύριο υποστηρικτή της, οπότε πιστεύω ότι αυτές οι δύο προϋποθέσεις είναι πολύ σημαντικές για να τελειώσει το ζήτημα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.
Όσον αφορά την κατάσταση στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, ο Αλ Ασφαρί επεσήμανε πως εάν υπάρξει συμφωνία, «θα υπάρξει παρουσία του συριακού στρατού κατά μήκος των συρροτουρκικών συνόρων, προκειμένου να αποτρέψει την Τουρκία από το να εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε πρόσχημα σχετικά με την παρουσία των Κούρδων», θεωρώντας ότι «είναι εσωτερική συριακή υπόθεση και όχι υπόθεση του Ερντογάν».
Ο Αλ Ασφαρί ζήτησε να υπάρξει «μια ξεκάθαρη συμφωνία, ώστε να συναντηθούν οι δύο πρόεδροι, οπότε οι Τούρκοι πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία, εάν έχουν την καλή πρόθεση να επιτύχουν τη συμφιλίωση και την προσέγγιση με τη Δαμασκό».
Ο Σύριος συγγραφέας και δημοσιογράφος, Σάμερ Χελούι, πίστευε ότι οι δηλώσεις του Άσαντ έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο απεσταλμένο. Είπε, "Ήρθε με τη σιωπηρή ρωσική έγκριση προκειμένου να αυξηθεί το ανώτατο όριο των απαιτήσεων πριν από την έναρξη των συνομιλιών, όπως θεώρησε ο Χελούι. Ο Αλ Άσαντ δήλωσε πως «δεν είναι υπεύθυνος λήψης αποφάσεων, αλλά μάλλον οπαδός της Ρωσίας και δεν μπορεί να αρνηθεί ένα αίτημα».
Όσον αφορά τις ρωσικές προσπάθειες να φέρει κοντά τον Ερντογάν και τον Άσαντ, ο Χελούι θεώρησε ότι είναι «καταδικασμένο να αποτύχει, για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου πρώτου πως ο Άσαντ ταξινομεί την (αντιπολίτευση) που υιοθετεί η Τουρκία ως τρομοκρατία και εάν ο Άσαντ συμμαχήσει με τον Ερντογάν, αυτό σημαίνει πως οι δυνάμεις της (αντιπολίτευσης) θα πολεμήσουν με τις δυνάμεις του Άσαντ και αυτό δεν είναι δυνατό». Για τις περισσότερες φατρίες, δεύτερον, η αμερικανική απόρριψη αυτής της προσέγγισης και οι περιοχές που θέλει να επιστρέψει ο Ερντογάν στον Άσαντ είναι περιοχές που προστατεύονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τρίτον, σύμφωνα με τον Kheloui, «υπάρχει ένα ποσοστό του τουρκικού λαού που δε θα δεχτεί αυτή την προσέγγιση Άσαντ-Ερντογάν, όπως οι Κούρδοι που δε θα εκλέξουν το κόμμα του Ερντογάν, και σχεδόν το ένα τέταρτο του τουρκικού λαού δε θα ψηφίσει Ερντογάν. Καθώς οι άνθρωποι των περιοχών και των φατριών στις οποίες είναι παρούσες οι SDF θα πολεμήσουν οποιαδήποτε επίθεση Άσαντ-Ερντογάν για αυτόν και άλλους λόγους, αυτή η συμμαχία Ερντογάν-Άσαντ δεν θα δει φως.