pixabay / Engin_Akyurt |
Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α., Λάμπρος Τζούμης
Με τον τρόπο αυτό δηλώνουμε ότι οι απροκάλυπτες παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας, οι απειλές, οι απαιτήσεις για μη άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων (αύξηση χωρικών υδάτων), κ.λπ, είναι ανεκτές από την πλευρά μας και δεν είμαστε διατεθειμένοι να πάμε σε πόλεμο. Με τον τρόπο αυτό δίδεται το «πράσινο φως» στην Τουρκία ότι μπορεί να προβαίνει σε παράνομες ενέργειες χωρίς κόστος. Αυτό ζήτησε και ο Τούρκος πρόεδρος «Να καθίσουμε φρόνιμα και δε θα μας πειράξει».
Μετά την κρίση στα Ίμια ο τότε πρωθυπουργός κ. Σημίτης είχε διατυπώσει παρόμοια άποψη με διαφορετικό τρόπο και είχε δηλώσει: «Οι προηγμένες χώρες αποφεύγουν συγκρούσεις και δεν παρασύρονται σε αυτές». Πράγματι, οι προηγμένες χώρες δεν κάνουν πόλεμο και αποφεύγουν τις συγκρούσεις, εκτός αν διακυβεύεται η εθνική τους κυριαρχία και η εδαφική τους ακεραιότητα.
Τα λάθος μηνύματα που αποστέλλονται στην Τουρκία είναι διαχρονικά. Όταν οι Τούρκοι συνέλαβαν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στον Έβρο είχαμε επανειλημμένα δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που ανέφεραν: «Τι θέλετε να κάνουμε, πόλεμο;». Όταν τουρκική ακταιωρός το Φεβρουάριο του 2018 εμβόλισε στα Ίμια μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα σκάφος του Λιμενικού, ο τότε πρωθυπουργός συνεχάρη το προσωπικό και τον κυβερνήτη που δεν αντέδρασε και ανέφερε: «Επέδειξες ψυχραιμία και η ψυχραιμία είναι γενναιότητα».
Η Τουρκία με τις κινήσεις της ανιχνεύει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας και αναλόγως προχωρά. Η επιθετικότητα και αποθράσυνση της Τουρκίας είναι αποτέλεσμα χρόνιων κατευναστικών συμπεριφορών της χώρας μας, που εκλαμβάνονται ως αδυναμία. Για να αποτρέψουμε μια πολεμική σύγκρουση και να διατηρήσουμε μία επίπλαστη ηρεμία, δεν ορίσαμε «κόκκινες» γραμμές στην παραβατικότητα της Τουρκίας. Οδηγηθήκαμε σε μικρές, σταδιακές υποχωρήσεις και δώσαμε στην Άγκυρα την εντύπωση ότι μπορεί να προβαίνει σε παράνομες ενέργειες χωρίς κόστος.
Ο καθορισμός όμως «κόκκινων γραμμών» σημαίνει και ανάλογη δέσμευση για την προάσπισή τους. Βασική προϋπόθεση για μια αξιόπιστη αποτρεπτική στρατηγική αποτελεί η αδιαμφισβήτητη ύπαρξη πολιτικής βούλησης για χρησιμοποίηση της στρατιωτικής δύναμης, σε περίπτωση που η Τουρκία αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία. Αυτό δεν προκύπτει από κάποια πολεμοχαρή διάθεση αλλά από το γεγονός ότι το δίλημμα πόλεμος ή συμβιβασμός αποτελεί επιδίωξη της Τουρκίας και τα μηνύματα που πρέπει να αποστέλλονται από την πλευρά μας απαιτείται να είναι ανάλογα.