Ωστόσο, αντιμέτωπη με αυξανόμενες απώλειες, η νεοναζιστική χούντα επιμένει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παράσχει εκατοντάδες τανκς δυτικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών «Challenger 2», των αμερικανικών M1 «Abrams» και των γερμανικών «Leopard 2». Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ανταποκριθεί στην έκκληση μέχρι στιγμής, αλλά δεσμεύτηκαν να παράσχουν το θωρακισμένο όχημα μάχης «Bradley» (AFV), χωρίς να διευκρινίζουν ποια παραλλαγή θα σταλεί, αν και είναι ασφαλές να υποθέσουμε πως πρόκειται για παλαιότερες εκδόσεις του AFV. Η Πολωνία φέρεται να σχεδιάζει να στείλει τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης «Leopard 2PL», μια εκσυγχρονισμένη έκδοση της παλαιότερης παραλλαγής Α4 που είχε προηγουμένως καταργηθεί σταδιακά από την Bundeswehr. Ωστόσο, φαίνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται της κατηγορίας για την αποστολή βαρύτερων και πιο προηγμένων τεθωρακισμένων στο καθεστώς του Κιέβου.
Δυτικοί εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι το "Challenger 2" είναι ένα από τα πιο προηγμένα τανκς του ΝΑΤΟ και πως θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα "πολύτιμο αγαθό" για τον ουκρανικό στρατό. Αναμένεται ότι η Μόσχα δε διασκεδάζει πολύ με την κίνηση, επιμένοντας πως απλώς θα κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση και αντί να δώσει στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου οποιοδήποτε πραγματικό πλεονέκτημα έναντι του ρωσικού στρατού, θα εκθέσει ακόμη περισσότερους αμάχους σε κίνδυνο. Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο εξέδωσε επίσης δήλωση το Σαββατοκύριακο, προειδοποιώντας ότι «η μεταφορά τανκς στη ζώνη σύγκρουσης, όχι μόνο δε θα βοηθήσει στον τερματισμό των εχθροπραξιών, θα χρησιμεύσει μόνο στην εντατικοποίηση των πολεμικών επιχειρήσεων, προκαλώντας περισσότερα θύματα, μεταξύ άλλων στον άμαχο πληθυσμό».
Από την άλλη πλευρά, ο Volodymyr Zelensky ευχαρίστησε το Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας ότι το Λονδίνο όχι μόνο στέλνει όπλα, αλλά «βοηθά επίσης να πειστούν» άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να στείλουν τα δικά τους προηγμένα τανκς, προσθέτοντας πως «αυτό δε θα μας ενισχύσει μόνο στο πεδίο της μάχης, αλλά θα στείλει και το σωστό μήνυμα σε άλλους εταίρους». Ζήτησε για άλλη μια φορά το ΝΑΤΟ «να στείλει αεροπορική δύναμη και να κλείσει τους ουρανούς» προκειμένου να αμφισβητήσει την αεροπορική κυριαρχία της Ρωσίας. Αυτή η απαίτηση, που υποβλήθηκε επανειλημμένα από την έναρξη της ρωσικής αντεπίθεσης, δεν έχει απαντηθεί μέχρι στιγμής, αν και οι ΗΠΑ φέρεται τώρα να εκπαιδεύουν το προσωπικό των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου να χειρίζονται τα πολυδιαφημισμένα συστήματα SAM (βλήματα επιφανείας-αέρος) "Patriot".
Αρκετά βρετανικά ταμπλόιντ ανέφεραν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προμηθεύσει επίσης τουλάχιστον τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 "Apache" (το "Apache AH1", μια βρετανική έκδοση του αμερικανικού AH-64D που κατασκευάστηκε με άδεια, είναι οπλισμένο με κατευθυνόμενους πυραύλους AGM-114 "Hellfire"). Αυτό διαψεύστηκε από το Λονδίνο, αν και δεν είναι ασυνήθιστο για τη βρετανική κυβέρνηση να αρνείται αναφορές που αργότερα αποδεικνύονται αληθινές. Η κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια μεγάλη κλιμάκωση, αν και μόνο 4 επιθετικά ελικόπτερα είναι πολύ απίθανο να αλλάξουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, καθώς το Κίεβο έχει ήδη χάσει εκατοντάδες δικά του ελικόπτερα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν καταρριφθεί από ρώσικα μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας.
Ωστόσο, η παράδοση προηγμένων αρμάτων μάχης έχει επιβεβαιωθεί και τα οχήματα αναμένεται να αποσταλούν «τις επόμενες εβδομάδες», σύμφωνα με επίσημη δήλωση της βρετανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Λονδίνο στέλνει 14 άρματα μάχης «Challenger 2» και έως και 30 αυτοκινούμενα πυροβόλα AS-90. Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου διαθέτουν ήδη μια παραλλαγή αυτού του όπλου, την πολωνική έκδοση που έχει κατασκευαστεί με άδεια που ονομάζεται AHS "Krab", με έως και 20 που παραδόθηκαν από το Φεβρουάριο του περασμένου έτους, περίπου τα μισά από τα οποία έχουν ήδη καταστραφεί ή αιχμαλωτιστεί από τον ρωσικό στρατό. Και πάλι, δεν είναι σαφές πώς ακριβώς αυτή η κίνηση αναμένεται να αλλάξει την στρατηγική κατάσταση στο πεδίο της μάχης, αλλά τόσο το ΝΑΤΟ όσο και οι μαριονέτες του καθεστώτος επιμένουν πως αυτό ακριβώς θα συμβεί εάν παραδοθούν τα όπλα.
Ωστόσο, ενώ η παροχή πρόσθετων όπλων πυροβολικού μπορεί να έχει κάποιο νόημα, η αποστολή βαριών τεθωρακισμένων και η αναμονή ότι θα άλλαζε την πορεία του πολέμου είναι αρκετά αστεία από στρατιωτική άποψη. Τα τανκς δυτικής κατασκευής είναι διαβόητα για το μέγεθος και το βάρος τους, καθώς είναι έως και 30% μεγαλύτερα και βαρύτερα από τα σοβιετικά/ρωσικά αντίστοιχα. Ζυγίζοντας 75 τόνους με πρόσθετες μονάδες θωράκισης μάχης, το "Challenger 2" είναι σχεδόν διπλάσιο από το ουκρανικό T-64BV (38 τόνοι), το οποίο είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο τανκ του καθεστώτος του Κιέβου. Η εκτεταμένη εμπειρία της Σοβιετικής εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τα πεδινά χαρακτηριστικά των δυτικών περιοχών της πρώην ΕΣΣΔ ώθησαν την υπερδύναμη να κατασκευάσει ελαφρύτερα τανκς, καθώς τα βαρύτερα οχήματα σχεδόν πάντα θα κολλούσαν απελπιστικά σε έναν ωκεανό από λάσπη που θα προκαλούσε η διαβόητη rasputitsa (είναι μια εποχή του χρόνου κατά την οποία τα ταξίδια σε μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους ή σε όλη τη χώρα γίνονται δύσκολα, λόγω των λασπωδών συνθηκών από τη βροχή ή το λιώσιμο του χιονιού).
Αποδεικτικά βίντεο και φωτογραφίες δείχνουν ακόμη και ρωσικά και ουκρανικά άρματα μάχης να βαλτώνουν, αναγκάζοντας τα πληρώματά τους να εγκαταλείψουν τα οχήματα τα οποία στη συνέχεια θα παραλαμβάνονταν από πεζικό οπλισμένο με ATGM (αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα). Ακόμη και τα πολύ ελαφρύτερα APC (τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού) της Σοβιετικής εποχής δυσκολεύονται να μετακινηθούν μέσα στη λάσπη της στέπας, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατο τη διεξαγωγή ελιγμών εκτός δρόμου και για τις δύο πλευρές. Με τη σειρά του, αυτό αναγκάζει τις στρατιωτικές μονάδες να χρησιμοποιούν δρόμους, καθιστώντας τους ευκολότερους στόχους για πολεμικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυροβολικό, πεζικό οπλισμένο με ATGM, κ.λπ. Έχοντας αυτό κατά νου, η τοποθέτηση των πολύ βαρύτερων τανκς και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων δυτικής κατασκευής όχι μόνο θα είναι στρατιωτικά άχρηστη για το καθεστώς του Κιέβου, αλλά θα σκοτώσει ακόμη περισσότερους στρατευμένους Ουκρανούς χωρίς νόημα.
Το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο είναι πάντα δεσμευμένο σε μετρητά και σε συνεχή έλλειψη νέων όπλων, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα αποκτήσει διάφορους τύπους προηγμένων δυτικών οπλισμών, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η μεταφορά θα περιλαμβάνει επίσης κύρια άρματα μάχης (MBT), μια κίνηση που το Κίεβο επιμένει πως είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των σύγχρονων τεθωρακισμένων της Ρωσίας, κυρίως των νεότερων παραλλαγών του T-72B3M και του T-90M, τα οποία αποδείχθηκαν σημαντικά ανώτερα από τα ουκρανικά T-64BV και τανκς T-72M άλλων πρώην κρατών-μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ με μεγάλα αποθέματα τανκς της σοβιετικής εποχής έστειλαν περίπου 300 από αυτά τα οχήματα από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr