Danish Defence Command |
Ted Snider - theamericanconservative.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Σε ένα πρόσφατο δοκίμιο του Foreign Affairs, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εκμεταλλεύεται τη γενική άγνοια του αναγνωστικού κοινού του για να ξαναγράψει την ιστορία. Σε ένα τμήμα που κατηγορεί τον Πούτιν για τον ξεφούσκωμα της υπόσχεσης για εταιρική σχέση και ειρήνη σε μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο Scholz καταγγέλλει ότι, το 2008, «η Ρωσία ξεκίνησε πόλεμο κατά της Γεωργίας».
Πολλοί από τους αναγνώστες του Scholz θα δεχτούν το λόγο του, ειδικά επειδή έχουν προετοιμαστεί για αυτό από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά ο Scholz ξέρει πως η μαρτυρία του είναι ψέμα. Μια Ανεξάρτητη Διερευνητική Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύγκρουση στη Γεωργία διαπίστωσε τότε ότι η Γεωργία, όχι η Ρωσία, είχε εξαπολύσει την επίθεση.
Στις 7 Αυγούστου, παραβιάζοντας τη δική της κατάπαυση του πυρός μόλις πέντε ώρες νωρίτερα, η Γεωργία εξαπέλυσε επίθεση στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, Τσινβάλι. Η Γεωργία ισχυρίστηκε πως η Οσετία βομβάρδιζε γεωργιανά χωριά. Αλλά οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ επί τόπου είπαν ότι αυτό δεν ήταν αλήθεια. Η Ανεξάρτητη Διερευνητική Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύγκρουση στη Γεωργία διαπίστωσε πως «καμία από τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τις γεωργιανές αρχές προκειμένου να παράσχουν κάποια μορφή νομικής αιτιολόγησης της επίθεσης» ήταν νόμιμη. Η έκθεση ανέφερε ότι «δεν υπήρχε ρωσική στρατιωτική εισβολή σε εξέλιξη, η οποία έπρεπε να σταματήσει από τις γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις».
Ο Scholz το γνωρίζει αυτό, αλλά εξακολουθεί να κατηγορεί τη Ρωσία, παρά την έρευνα.
Όταν ένας παλαιού τύπου ρωσικός πύραυλος S-300 προσγειώθηκε στην Πολωνία, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους στις 15 Νοεμβρίου, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και οι κυβερνήσεις κατηγόρησαν αμέσως τη Ρωσία. Αλλά μια έρευνα σύντομα διαπίστωσε πως ο πύραυλος ήταν ένας παλαιού τύπου ρωσικός πύραυλος S-300 που ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να κατέχει. Η ουκρανική αεράμυνα είχε εκτοξεύσει τον πύραυλο σε έναν εισερχόμενο ρωσικό πύραυλο. Ο ουκρανικός πύραυλος έχασε τον στόχο του και προσγειώθηκε πέρα από τα σύνορα στην Πολωνία. Η Ρωσία είχε κατηγορηθεί πριν από την έρευνα.
Και όταν οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 εξερράγησαν το Σεπτέμβριο, η Δύση αγνόησε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας περί αθωότητας και, σε συνεννόηση, καταδίκασε τη Ρωσία για δολιοφθορά. «Κανείς στην ευρωπαϊκή πλευρά του ωκεανού δεν πιστεύει ότι αυτό είναι κάτι άλλο από ρωσική δολιοφθορά», δήλωσε ένας ανώτερος Ευρωπαίος περιβαλλοντικός αξιωματούχος. Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ είπε αμέσως πως «φαίνεται» ότι φταίει η Ρωσία.
Όμως η Washington Post ανέφερε πρόσφατα πως, μετά από μήνες έρευνας, δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη. Το άρθρο της Post πήρε συνέντευξη από «23 διπλωματικούς αξιωματούχους και αξιωματούχους πληροφοριών σε εννέα χώρες» οι οποίοι είπαν πως «[δεν] υπάρχουν στοιχεία σε αυτό το σημείο ότι η Ρωσία ήταν πίσω από το σαμποτάζ». Αναφέρει πως «ακόμη και εκείνοι που έχουν εκ των έσω γνώση των ιατροδικαστικών λεπτομερειών δεν συνδέουν οριστικά τη Ρωσία με την επίθεση».
Αν δεν το έκανε η Ρωσία, το έκανε ένας από εμάς. Η πιο ανησυχητική ερώτηση του 2022 που δεν τέθηκε είναι: Ποιος ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream;
Το σαμποτάζ κατατάσσεται ως μία από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία. Το να μην ρωτάς ποιος είναι υπεύθυνος είναι σαν να μην ερευνάς ποιος ήταν πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η σκόπιμη έκρηξη προκάλεσε τεράστια απελευθέρωση αερίου μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Επίσης, έκοψε την Ευρώπη από τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο, επιταχύνοντας την κάθοδό της σε έναν χειμώνα χωρίς ζέστη. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το χαρακτήρισε «σκόπιμη διακοπή της ενεργούς ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής».
Τα στοιχεία έδειχναν κατηγορηματικά έναν κρατικό παράγοντα. Μία από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία είχε διαπραχθεί, όχι από μια μεμονωμένη τρομοκρατική οργάνωση, αλλά από μια χώρα που ενεργούσε μόνη της ή από χώρες που δρούσαν από κοινού.
Αν δεν υπάρχουν στοιχεία πως πίσω από τις εκρήξεις βρισκόταν η Ρωσία, τότε ήταν είτε μια ευρωπαϊκή χώρα είτε μια χώρα ευθυγραμμισμένη με την Ευρώπη που την εγκατέλειψε και την πρόδωσε, θυσιάζοντας την άνεση και την υγεία των πολιτών της Ευρώπης. Το αυξημένο κόστος φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο συνέβαλε η δολιοφθορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον 147.000 θανάτους στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα και να προκαλέσει ελλείψεις ενέργειας στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στη Γερμανία, για τα επόμενα χρόνια.
Η Ρωσία κατηγορήθηκε πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας. Οι αξιωματούχοι «εξέφρασαν τη λύπη τους» στην Post «που τόσοι πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες έδειξαν το δάχτυλο στη Μόσχα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη άλλες χώρες». Αλλά μια από αυτές τις «άλλες χώρες» έκοψε την Ευρώπη από το φυσικό της αέριο και κατηγόρησε τη Ρωσία. Η μεγαλύτερη ερώτηση που κανείς δε θέλει να κάνει είναι: Ποιος;