Η μεγάλη πλειονότητα των χωρών που σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν τέτοια μεγάλα πλοία ήταν γενικά σε θέση να τα παράγουν στην εγχώρια αγορά - ακόμα κι αν χρειάζονται κάποια ξένη βοήθεια για να το κάνουν. Το Type 052D είναι μια από τις πιο ικανές κατηγορίες αντιτορπιλικών στον κόσμο και τέθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία το 2014. Ήταν η πρώτη κατηγορία πλοίων στον κόσμο με συγκρίσιμες δυνατότητες με αυτές που παρέχονται από τις νέες γενιές του αμερικανικού συστήματος AEGIS - που χρησιμοποιούνται από τα ναυτικά των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Αυστραλίας.
Ο στόλος Type 052D ξεπέρασε τα 25 πλοία το 2022, καθιστώντας τον το δεύτερο πιο πολυάριθμο στον κόσμο με σημαντική διαφορά που πίσω μόνο από την κλάση Arleigh Burke του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Οκτώ κυκλοφόρησαν μόνο το 2019. Τα πολεμικά πλοία έχουν τεθεί σε λειτουργία παράλληλα με τα μεγαλύτερα αντιτορπιλικά Type 055 Class , τα οποία ήταν περίπου 70 τοις εκατό μεγαλύτερα και έχουν αναφερθεί ευρέως από δυτικές πηγές ως οι πιο ικανοί επιφανειακοί μαχητές στον κόσμο. Η προσφορά του Type 052D για εξαγωγή θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η άμεση ζήτηση του Ναυτικού του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού για τα πλοία έχει ικανοποιηθεί και πως ορισμένοι πιθανοί πελάτες μπορεί να έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Κάθε Type 052D ενσωματώνει 64 κάθετες κυψέλες εκτόξευσης και μπορεί να μεταφέρει ένα ευρύ φάσμα νέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ YJ-100 με βεληνεκές 1000 km και ένα δίκτυο αεράμυνας που αποτελείται από HQ-16, HHQ-9, HHQ-10 και DK-10A πυραύλους εδάφους-αέρος - καθώς και πολλαπλά νέα οπλικά συστήματα. Είναι επίσης συμβατά με τον υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύεται από το πλοίο YJ-21, αν και θεωρείται απίθανο να προσφερθούν για εξαγωγή. Μια εξειδικευμένη παραλλαγή, η κατηγορία Type 052DL, τους επιτρέπει να φιλοξενούν νεότερα ελικόπτερα Z-20 και να ενσωματώνουν νέα ραντάρ κυμάτων μετρητή βελτιστοποιημένα για την παρακολούθηση αερομεταφερόμενων στόχων stealth, αν και παραμένει αβέβαιο εάν αυτή η τροποποίηση θα προσφερθεί και στην έκδοση προς εξαγωγή.
Παρά τη σπανιότητα των συμφωνιών εξαγωγής αντιτορπιλικών οπουδήποτε στον κόσμο, ορισμένες χώρες ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο απόκτησης του Type 052D. Ένας από τους πιο αξιοσημείωτους πιθανούς πελάτες είναι η Αλγερία. Εάν αποκτηθεί, το Type 052D θα αντιπροσώπευε μακράν τον πιο ικανό μαχητή επιφανείας στην περιοχή και στην Αφρική ευρύτερα, με τα αντιτορπιλικά από γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη να θεωρούνται πιθανοί αντίπαλοι που δεν έχουν συγκρίσιμες ικανότητες. Η Αλγερία έχει δει τα κρατικά έσοδα να αυξάνονται σημαντικά λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου από το 2022 και σύμφωνα με πληροφορίες έχει διπλασιάσει τις προγραμματισμένες δαπάνες για εξαγορές ενόψει των αντιληπτών απειλών από το ΝΑΤΟ.
Ένας άλλος δυνητικός πελάτης είναι η Ρωσία, η οποία λόγω των σημείων συμφόρησης στη ναυπηγική βιομηχανία της δεν κατάφερε να ναυπηγήσει κανένα μαχητή επιφάνειας μεγαλύτερο από μια φρεγάτα για το ναυτικό της μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Υπήρξαν σημαντικές και αυξανόμενες εκκλήσεις στη Ρωσία για απόκτηση πολεμικών πλοίων από κινεζικά ναυπηγεία, μέχρι και αεροπλανοφόρα, με την απόκτηση Type 052D να παρουσιάζεται πιθανώς ως ενδιάμεσος σταθμός έως ότου η Ρωσία μπορέσει τελικά να ναυπηγήσει τα δικά της πλοία μεγέθους αντιτορπιλικών. Τα πλοία θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξοπλιστούν με ρωσικό σύστημα κάθετης εκτόξευσης για να φιλοξενήσουν τις κλάσεις πυραύλων κρουζ και εδάφους-αέρος, που έχουν και τα δύο σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των κινεζικών ομολόγων τους.
Με 2-3 τέτοια πλοία η Ελλάδα θα καθάριζε για πολλά χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο με την προϋπόθεση πως δεν παζαρεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.