Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Πρώτον, η ιδέα πως μια υπερδύναμη όπως η Κίνα χρειάζεται μετεωρολογικά μπαλόνια για να κατασκοπεύσει αποτελεσματικά τις ΗΠΑ είναι πολύ γελοία, καθώς ο ασιατικός γίγαντας έχει περισσότερους από αρκετούς δορυφόρους παρακολούθησης για αυτόν τον σκοπό, τόσο στρατιωτικούς όσο και πολιτικούς, για να μην πει τίποτα κανείς για τις υπηρεσίες πληροφοριών και άλλα μέσα συλλογής πληροφοριών. Δεύτερον, τα μετεωρολογικά μπαλόνια είναι απλά πολύ προφανή και, επομένως, πολύ (γεω)πολιτικά ευαίσθητα για να χρησιμοποιηθούν για αυτόν τον σκοπό, για να μην αναφέρουμε ότι δεν είναι ακριβώς το πιο κατευθυνόμενο αεροσκάφος και είναι επίσης αρκετά αργά, που σημαίνει πως χρειάζονται πολύ χρόνο για να φτάσουν στην επιθυμητή τοποθεσία.
Τελικά, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έστειλε τα πολυδιαφημισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-22 για να καταρρίψουν το αερόστατο. Η κάλυψη της κατάρριψης ήταν αρκετά ενοχλητική, τουλάχιστον, καθώς το F-22 "Raptor" είναι ένα εξαιρετικά ακριβό αεροσκάφος και δεν είχε νόημα να το χρησιμοποιήσουν για ένα τόσο ασήμαντο θέμα. Το τζετ που κοστίζει 334 εκατομμύρια δολάρια το τεμάχιο και σχεδόν 70.000 δολάρια ανά ώρα πτήσης εκτόξευσε έναν πύραυλο σχεδόν μισού εκατομμυρίου δολαρίων για να καταρρίψει ένα μετεωρολογικό μπαλόνι, αλλά τα μέσα ενημέρωσης το παρουσίασαν σαν ο στόχος να ήταν όχι λιγότερο από ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο που εισέβαλε στις ΗΠΑ. Υπάρχουν τώρα ακόμη και φωτογραφίες ενός F-22 με το μπαλόνι ζωγραφισμένο πάνω του ως το πρώτο του φόνο αέρος-αέρος.
Το μπαλόνι παρουσιάστηκε επίσης ως κορυφαίο δείγμα της κινεζικής τεχνολογίας, παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί δορυφόρους, υπερηχητικά drones επιτήρησης και άλλες τεχνολογίες πραγματικά προηγμένης τεχνολογίας, μερικές από τις οποίες στερούνται ακόμη και οι ίδιες οι ΗΠΑ. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Κίνα αποφάσισε ξαφνικά να στείλει ένα μετεωρολογικό μπαλόνι για να κατασκοπεύσει τα αμερικανικά σιλό «Minuteman 3» ICBM (διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος) αμέσως μετά την πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken να επισκεφθεί το Πεκίνο. Ακόμη χειρότερα, υποτίθεται ότι το έκανε την παραμονή της επίσκεψης, παρά την επιμονή της Κίνας πως ο Blinken θα συναντήσει επίσης τον Πρόεδρο Xi Jinping.
Τέτοιος διπλωματικός και (γεω)πολιτικός παραλογισμός δύσκολα μπορεί να αναμένεται από την Κίνα, καθώς απλά δεν έχει νόημα για το Πεκίνο να προσπαθήσει να κάνει άλλη μια ειρηνική πρόοδο προς τις ΗΠΑ μόνο για να σαμποτάρει τις δικές του προσπάθειες στέλνοντας ένα «κατασκοπευτικό μπαλόνι» πάνω στον πιο προφανή στόχος κατασκόπων στις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Ακόμη και το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι «παρακολούθησε το μπαλόνι για αρκετό καιρό» και πως «δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη τέτοιο περιστατικό». Οπότε, και πάλι, το ερώτημα είναι γιατί ο αμερικανικός στρατός αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ιστορία του «κατασκοπευτικού μπαλονιού» αυτή ακριβώς την στιγμή; Το γεγονός πως ο Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την επίσκεψή του στην Κίνα είναι αρκετά ενδεικτικό του στόχου της Αμερικής σε αυτή την περίπτωση.
Η Κίνα επιμένει πως το μετεωρολογικό μπαλόνι είναι πράγματι ακριβώς αυτό - ένα μετεωρολογικό μπαλόνι που έχει παρασυρθεί πολύ από την πορεία του και κατέληξε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Η Washington Post επικαλέστηκε εμπειρογνώμονες εθνικής ασφάλειας που το επιβεβαίωσαν και δήλωσαν ότι «το σκάφος φαίνεται να μοιράζεται χαρακτηριστικά με μπαλόνια μεγάλου υψομέτρου που χρησιμοποιούνται από ανεπτυγμένες χώρες σε όλο τον κόσμο για πρόγνωση καιρού». Το ίδιο το Πεντάγωνο επίσης το επιβεβαίωσε και δήλωσε ότι «το ωφέλιμο φορτίο δεν θα πρόσφερε πολλά στον τρόπο επιτήρησης που η Κίνα δεν θα μπορούσε να συλλέξει μέσω κατασκοπευτικών δορυφόρων» και πως «το μπαλόνι δεν αποτελούσε σοβαρή φυσική απειλή ή απειλή πληροφοριών».
Και πάλι, αυτό θέτει το ερώτημα γιατί το Πεντάγωνο έκανε ακόμη και τη δημόσια ανακοίνωση και γιατί τα αμερικανικά εταιρικά και κρατικά μέσα ενημέρωσης αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια τέτοια παράξενη κάλυψη. Είναι απλά αδύνατο να μην συνδέσουμε την ιστορία με τις επιδεινούμενες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και το γεγονός πως η Ουάσιγκτον κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της (προς το παρόν, τουλάχιστον για τον άμεσο πόλεμο) για να διασφαλίσει τη διατήρηση της σχέσης μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων σε πορεία σύγκρουσης. Η επίσκεψη του Blinken, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως ξεκίνησε από το Πεκίνο, θα μπορούσε να ήταν ένα κρίσιμο βήμα προς κάποια μορφή ύφεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Ωστόσο, με ένα «κακό κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι να πετά πάνω από τα αμερικανικά σιλό ICBM», η Ουάσιγκτον DC έχει μια «τέλεια» (στην πραγματικότητα, γελοία) δικαιολογία για να συνεχίσει την αδιάκοπη κλιμάκωση της με τον ασιατικό γίγαντα. Η συνεχής πολεμική των ΗΠΑ μπορεί να εξηγηθεί μόνο από το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον φοβάται απλώς να αφήσει την Κίνα να αναπτυχθεί ειρηνικά, αφού οι αμερικανικές πολιτικές ελίτ γνωρίζουν πολύ καλά πως υστερούν από τον ασιατικό γίγαντα σχεδόν σε κάθε μέτρηση, είτε πρόκειται για οικονομία, τεχνολογία, στρατό, κλπ. Είναι η μόνη βιώσιμη εξήγηση για μια τόσο ξαφνική εμμονή με ένα μετεωρολογικό μπαλόνι.
Τις τελευταίες μέρες, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας απέσυρε την προσοχή της από την υποχρεωτική αφήγηση της «κακής Ρωσίας» και εστίασε στην κάλυψη ενός μετεωρολογικού μπαλονιού 24/7. Αν και η φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης ήταν μέρος της αφήγησης της «κακής Κίνας», αυτή δεν είναι τόσο πανταχού παρούσα όσο αυτή για τη Ρωσία, τουλάχιστον όχι ακόμη. Η μάλλον παράξενη υπερεστίαση σε ένα τόσο ασήμαντο θέμα εξακολουθεί να έχει τον προπαγανδιστικό της σκοπό, καθώς το «κατασκοπευτικό μπαλόνι», αν και ασήμαντο με μια ματιά, εκπλήρωσε ένα σημαντικό γεωπολιτικό στόχο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.