Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Η Σαντού είπε πως η Ρωσία φέρεται να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ξένους σαμποτέρ για να ανατρέψει την ηγεσία της χώρας της, να σταματήσει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να τη χρησιμοποιήσει στη σύγκρουση κατά της Ουκρανίας.
«Το σχέδιο περιελάμβανε δολιοφθορές και στρατιωτικά εκπαιδευμένους ανθρώπους μεταμφιεσμένους σε πολίτες για να πραγματοποιήσουν βίαιες ενέργειες, επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια και σύλληψη ομήρων», είπε στους δημοσιογράφους στις 13 Φεβρουαρίου.
Πρόσθεσε, χωρίς να παράσχει τα αποδεικτικά στοιχεία, ότι πολίτες της Ρωσίας, του Μαυροβουνίου, της Λευκορωσίας και της Σερβίας θα είναι μεταξύ εκείνων που θα εισέλθουν στη Μολδαβία για να προσπαθήσουν να πυροδοτήσουν διαμαρτυρίες σε μια προσπάθεια να «αλλάξουν τη νόμιμη κυβέρνηση με μια παράνομη κυβέρνηση, που θα ελέγχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία για να σταματήσει διαδικασία ολοκλήρωσης στην ΕΕ».
Ως εκ τούτου απαγορεύτηκε στους οπαδούς της σερβικής ποδοσφαιρικής ομάδας Παρτιζάν Βελιγραδίου να ταξιδέψουν για να παρακολουθήσουν την ομάδα τους να παίζει με τη Σέριφ Τιρασπόλ στις 16 Φεβρουαρίου στον πρώτο αγώνα των νοκ άουτ των πλέι οφ του Europa Conference League. Μάλιστα το παιχνίδι έγινε κεκλεισμένων των θυρών λόγω των υποτιθέμενων φόβων του πραξικοπήματος.
Ο αγώνας είχε μεταφερθεί στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας του Κισινάου από την Τιρασπόλ, την πρωτεύουσα της αυτοαποκαλούμενης ανεξάρτητης χώρας της Υπερδνειστερίας, η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως τμήμα της Μολδαβίας, αλλά είναι συντριπτικά Ρωσική και Ουκρανική στην εθνική της σύνθεση. Είναι περισσότερο από πιθανό πως η Σαντού έφτασε σε γελοία επίπεδα κατηγοριών, ακόμη και σε σημείο να απαγορεύσει την είσοδο στους ποδοσφαιρόφιλους, επειδή οι οπαδοί της Παρτιζάν Βελιγραδίου και της Σερίφ Τιρασπόλ ήταν πιθανό να κάνουν φιλορωσικές δηλώσεις – κάτι που δεν ήθελε να μεταδοθεί σε διεθνείς ακροατήρια.
Η δήλωση Sandu συνδέεται και με την οικονομική κρίση στη Μολδαβία. Η χώρα δε γνωρίζει οικονομική ανάπτυξη και δε λαμβάνει φθηνό φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τη Ρωσία. Ουσιαστικά, η Σαντού τρομάζει τον μολδαβικό λαό κάνοντας τον να πιστεύει πως ο πόλεμος είναι στο κατώφλι του. Αυτό τους αποσπά την προσοχή από τις οικονομικές τους δυσκολίες.
Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της πολιτικής της σταδιοδρομίας, η Sandu μίλησε για την οικονομική ανάπτυξη, την καταπολέμηση του εγκλήματος και τη μείωση της διαφθοράς. Ωστόσο, το επίπεδο της διαφθοράς έχει αυξηθεί, ο πληθωρισμός κυμαίνεται περίπου στο 30% και η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Αντί να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, η Μολδαβή πρόεδρος προσπαθεί να ευχαριστήσει τη Δύση εμπλέκοντας τη Ρωσία σε ένα άλλο σχέδιο. Αυτό όχι μόνο θα επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις του Κισινάου με τη Ρωσία, αλλά θα δικαιολογήσει μια αυστηροποίηση της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής έναντι των αντιφρονούντων. Η Sandu αποδεικνύει με αυτόν τον τρόπο ότι είναι χρήσιμη για την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες καθώς εξουδετερώνει το φιλορωσικό αίσθημα με αυταρχικό τρόπο.
Η Μολδαβία έχει χάσει εδώ και καιρό το συνταγματικά «εξασφαλισμένο» ουδέτερο καθεστώς της και τώρα εξαρτάται από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους καθώς βλέπει το μέλλον της χώρας της στο ΝΑΤΟ. Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας ενέκρινε τον φιλοδυτικό πρωθυπουργό Dorin Recean και το προτεινόμενο υπουργικό συμβούλιο σε ψήφο εμπιστοσύνης στις 16 Φεβρουαρίου.
Εξήντα δύο βουλευτές, όλοι από το Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης (PAS) που ιδρύθηκε από τη Σαντού, ψήφισαν υπέρ του διορισμού του νέου υπουργικού συμβουλίου. Το PAS κατέχει 63 από τις 101 έδρες στο κοινοβούλιο της Μολδαβίας και ως εκ τούτου πέρασε άνετα το νέο υπουργικό συμβούλιο, ειδικά καθώς η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση δεν ψήφισε. Με αυτόν τον τρόπο, η Μολδαβία βρίσκεται πλέον σταθερά στο δυτικό μπλοκ παρά το γεγονός πως είναι συνταγματικά ουδέτερη και δεν είναι καν μέλος του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η Σαντού είχε δηλώσει παλαιότερα πως στη Μολδαβία προετοιμάζονται επιθέσεις με στόχο την ανατροπή της συνταγματικής τάξης της χώρας. Τότε, κάλεσε το κοινοβούλιο να διευρύνει τις εξουσίες των υπηρεσιών ασφαλείας.
Προηγουμένως, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν υποκλέψει το σχέδιο της Ρωσίας για την ανατροπή της δημοκρατικής τάξης στη Μολδαβία και πως η ουκρανική πλευρά ενημέρωσε σχετικά τη μολδαβική ηγεσία. Υπό αυτό το πρίσμα, η Sandu ζήτησε από το κοινοβούλιο της Μολδαβίας να εγκρίνει δρακόντεια νομοσχέδια για να εξοπλίσει την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας και το γραφείο της εισαγγελίας «με τα απαραίτητα εργαλεία για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των κινδύνων» για την ασφάλεια της χώρας.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απέρριψε τους ισχυρισμούς της Σαντού στις 14 Φεβρουαρίου ως «εντελώς αβάσιμους κι ανυπόστατους».
«Είναι χτισμένοι στο πνεύμα των κλασικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται συχνά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλες δυτικές χώρες και την Ουκρανία», είπε η Zakharova. «Πρώτον, διατυπώνονται κατηγορίες με αναφορά σε υποτιθέμενες απόρρητες πληροφορίες που δεν μπορούν να επαληθευτούν και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν τις παράνομες πράξεις τους».
Με αυτόν τον τρόπο, η Sandu προβαίνει σε εξαιρετικά απελπισμένες, αλλά και ταπεινωτικές δικαιολογίες για να εισαγάγει αυταρχικούς νόμους για την εξάλειψη της ρωσοφιλίας στη Μολδαβία. Για να το πετύχει αυτό, καταστρέφει επίσης το ουδέτερο καθεστώς της Μολδαβίας, και όλα έχουν μεγάλο οικονομικό κόστος.
Κατηγορώντας τη Μόσχα ότι σχεδιάζει πραξικόπημα στη Μολδαβία, η Πρόεδρος Maia Sandu προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την οικονομική κρίση στη χώρα. Στην πραγματικότητα, οι κατηγορίες της έφτασαν σε τόσο γελοία επίπεδα που υποστηρικτές της ποδοσφαιρικής ομάδας Παρτιζάν Βελιγραδίου ενεπλάκησαν στην υποτιθέμενη συνωμοσία για την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και την εγκατάσταση ενός φιλορωσικού καθεστώτος.