president.gov.ua |
Το άρθρο περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση που αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky προσκλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή, σηματοδοτώντας τη δεύτερη φορά από την έναρξη του ρωσικού πολέμου που εγκαταλείπει τη χώρα για να καθίσει στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών.
Όπως γράφει η εφημερίδα, λίγες μέρες πριν την πρώτη επέτειο της επίθεσης, η παρουσία του Ζελένσκι στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα θα έχει ισχυρή συμβολική αξία. Όπως και με την επίσκεψη της περασμένης εβδομάδας στο Κίεβο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, θα χρησιμεύσει ως ενθάρρυνση για τους Ουκρανούς στρατιώτες και τους πολίτες.
Ωστόσο, μια πιθανή επίσκεψη του Ζελένσκι στις Βρυξέλλες αποτελεί πρόκληση για την ΕΕ, η οποία συνεχίζει να πλήττεται από δισταγμούς και στρατηγικούς λανθασμένους υπολογισμούς. Η εφημερίδα γράφει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε αδιέξοδο, παρά τις προετοιμασίες της Ρωσίας για μια νέα μεγάλη επίθεση για να ανακτήσει το πλεονέκτημά της στον πόλεμο.
«Η Gazprombank δεν μπορεί να αποκλειστεί από το σύστημα SWIFT επειδή η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Ιταλία τη χρειάζονται για να πληρώσουν για το φυσικό αέριο. Το Βέλγιο διστάζει να δεχτεί εμπάργκο στα ρωσικά διαμάντια. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ασκεί βέτο σε κυρώσεις κατά του πυρηνικού τομέα της Ρωσίας, ο οποίος υποτίθεται πως κατασκευάζει και προμηθεύει ουγγρικούς πυρηνικούς σταθμούς», γράφει το Il Foglio.
«Στον τομέα της στρατιωτικής βοήθειας, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά, για να παραδώσουν πυρομαχικά, συστήματα αεράμυνας και άρματα μάχης. Σε διάστημα ενός έτους, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν ήδη υπολογίσει λάθος τέσσερις φορές», γράφει η εφημερίδα, ολοκληρώνοντας με μια λίστα εσφαλμένων υπολογισμών που έκανε η ηγεσία στις Βρυξέλλες από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο:
Πρώτον, οι ηγέτες της ΕΕ αρνήθηκαν να πιστέψουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπολύει επιθετικό πόλεμο. Δεύτερον, όταν υπέθεσαν πως το Κίεβο θα έπεφτε μέσα σε μια εβδομάδα. Τρίτον, πίστευαν ότι οι Ουκρανοί δεν θα μπορούσαν να ανακτήσουν τα εδάφη τους. Τέταρτον, υποτίμησαν την ικανότητα της Ρωσίας να αναδιοργανωθεί και την προθυμία του Πούτιν να χρησιμοποιήσει μάζες στρατευμάτων ως τροφή για κανόνια για να ανακτήσει έδαφος και να προκαλέσει απώλειες στον ουκρανικό στρατό.