Αγωνία για την «έκπληξη» – Το ενδεχόμενο… «κυβέρνησης ηττημένων» βάζει φωτιά στον σχεδιασμό της Ν.Δ.

Ούτε μία ψήφο δεν θέλει να χάσει η κυβέρνηση πηγαίνοντας προς τις κάλπες και με τη λογική αυτή φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει τη στρατηγική της παροχολογίας και την τακτική των επιδομάτων, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν την επέκρινε. Ο πρωθυπουργός και το αρμόδιο οικονομικό επιτελείο καθημερινά σχεδόν ανακοινώνουν μέτρα που αφορούν όλες τις κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να κλείσουν όλες τις χαραμάδες από τις οποίες μπορούν να υπάρξουν διαρροές ψηφοφόρων προς άλλους πολιτικούς χώρους.

Από: topontiki.gr  / Της Πηνελόπης Νάσσου

Η στάση αυτή και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην «κυβέρνηση των ηττημένων» – θέλοντας στην πραγματικότητα να πάρει άλλη μια φορά τη διαβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα συγκροτήσει κυβέρνηση, αν στην πρώτη κάλπη έρθει δεύτερος, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 – ξάφνιασε αρκετούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου με αυτή την κίνηση εμφανίζεται με… μειωμένη αυτοπεποίθηση.

Ο φόβος για το κακό σενάριο

Ωστόσο οι συνεργάτες του Μητσοτάκη εμφανίζονται να δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε τρεις αριθμούς. Πιο συγκεκριμένα στο τι θα γίνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει ποσοστό τουλάχιστον 31%, το ΠΑΣΟΚ κατορθώσει να φτάσει στο 12% και το ΜέΡΑ25 κινηθεί κοντά στο 4%.


Με βάση, λοιπόν, αυτό το σενάριο η στρατηγική τού Μεγάρου Μαξίμου στον δρόμο προς τις κάλπες επικεντρώνεται στο να αναδειχθεί πόσο σημαντική είναι η ισχυρή ψήφος στη Ν.Δ. από την πρώτη Κυριακή, ώστε να «μπει φρένο» στην προοπτική συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ.

«Προφανώς ο πρωθυπουργός θέλει να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και κινητοποίηση στις πρώτες κάλπες, γι’ αυτό ανασύρει τον αντι-ΣΥΡΙΖΑ μπαμπούλα», λένε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία παράλληλα παραδέχονται ότι η επαναφορά από την πλευρά του πρωθυπουργού του σεναρίου της «κυβέρνησης των ηττημένων» μπορεί να εκληφθεί ως αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όπως υποστηρίζουν, πάντως, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, η συμπεριφορά αυτή έρχεται σε αντίθεση με την πρόβλεψη που κάνει όλο το τελευταίο διάστημα ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Σταν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος, εμφανίζεται εξαιρετικά αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα της Ν.Δ., το οποίο προσδιορίζει μεταξύ 36% και 38%, εκτιμώντας μάλιστα ότι η κυβερνώσα παράταξη θα πετύχει, χωρίς αμφιβολία, τον στόχο τής αυτοδυναμίας.

Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος φέρεται να εκτιμά ότι όσο πιο αργά στηθούν οι κάλπες τόσο το καλύτερο για τη Ν.Δ., ενώ επέμεινε στην ανάγκη να αυξηθεί ο θετικός λόγος της κυβέρνησης και να μειωθεί η ένταση της πόλωσης, ιδιαίτερα δε οι προσωπικές επιθέσεις κατά του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες μιλώντας στο «Ποντίκι» παραδέχονται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει υψηλά ποσοστά, παρά την εικόνα που του δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις». Παράλληλα, οι ίδιοι άνθρωποι εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο η ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ θα καθορίσει τα ποσοστά στον δρόμο για τις κάλπες.

Ο χρόνος των εκλογών

Εν τω μεταξύ ο χρόνος των εκλογών έχει γίνει ένας πραγματικός γρίφος, αφού τα κυβερνητικά στελέχη, παρότι λένε διαρκώς ότι έχει κλειδώσει η 9η Απριλίου, αφήνουν ανοικτό και το ενδεχόμενο του Μαΐου.

Πράγματι, σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, το πλέον ισχυρό σενάριο είναι αυτό που μιλά για κάλπες τον Απρίλιο και δεύτερες εκλογές στις 14 ή 21 Μαΐου. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ωστόσο, με βάση τα όσα έχουν συμβεί στην Τουρκία, επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων το σενάριο των πρώτων εκλογών τον Μάιο. Δηλαδή στις 14 ή 21 Μαΐου οι πρώτες εκλογές και στις αρχές Ιουλίου οι δεύτερες.

Ο Μάιος επανήλθε και πάλι στις συζητήσεις, καθώς η ανθρωπιστική τραγωδία που βιώνει η γειτονική Τουρκία λόγω του καταστροφικού σεισμού έχει εκμηδενίσει τις πιθανότητες πρόκλησης θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Η στάση δε που κράτησε η χώρα μας – με τους άνδρες της ΕΜΑΚ να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για τη διάσωση των εγκλωβισμένων, αλλά και η επίσκεψη Δένδια στον τόπο της καταστροφής από κοινού με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου – έχουν αλλάξει για την ώρα τις σχέσεις των δύο χωρών.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο στελέχη της κυβέρνησης μελετούν το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τις ψηφοφορίες και άρα πιο εύκολα η κυβέρνηση μπορεί να τον εκθέτει στα μάτια των πολιτών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κλείνει «τρύπες»

Εν τω μεταξύ ο Μητσοτάκης επιχειρεί να κλείσει με κάθε τρόπο τα μέτωπα που θα μπορούσαν να του δημιουργήσουν πρόβλημα στις εκλογές – όποτε και αν γίνουν αυτές. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν, πάντως, ότι θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις μετά την επιστροφή του από το Μόναχο, όπου θα συμμετάσχει στην ετήσια Διάσκεψη Ασφάλειας, την επόμενη Παρασκευή και το Σάββατο.

Έως τότε το κυβερνητικό επιτελείο θα κινείται στη λογική της συμπλήρωσης των ψηφοδελτίων τού κυβερνώντος κόμματος από τον υφυπουργό Γιάννη Μπρατάκο, τον γραμματέα του κόμματος Παύλο Μαρινάκη και τον Θανάση Νέζη. Οι πληροφορίες λένε ότι οι περισσότερες περιοχές έχουν κλείσει και μοναδική εκκρεμότητα παραμένει το θέμα Καραμανλή. Εάν δηλαδή θα είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης ο πρώην πρωθυπουργός και σε αυτές τις εκλογές ή εάν αποφάσισε να αποσυρθεί από τον πολιτικό στίβο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail