Οι επιζώντες του σεισμού έχουν αφεθεί στην τύχη τους στο Χατάι, μια από τις πόλεις που καταστράφηκαν από τους σεισμούς της Δευτέρας. Η Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), η οποία ισχυρίζεται πως έχει παραδώσει βοήθεια σε κάθε σημείο που επλήγη από τους σεισμούς, δεν έχει φτάσει στο Hatay.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Firat, ο κόσμος παλεύει για μέρες χωρίς ρεύμα, νερό και υλικά υγιεινής και προσπάθησε μόνος να βγάλει τους συγγενείς του από τα ερείπια. Δεδομένου ότι κανένας κατασκευαστικός εξοπλισμός δεν στάλθηκε στην περιοχή εγκαίρως, πολλοί άνθρωποι που προσπαθούσαν να κρατηθούν στη ζωή κάνοντας έναν ήχο κάτω από τα ερείπια έχασαν τη ζωή τους. Τα πτώματα φυλάσσονται τυλιγμένα με κουβέρτες ανάμεσα στα ερείπια στις γειτονιές αφού «τα νεκροτομεία είναι γεμάτα».
Έμειναν μόνοι από κάθε άποψη από το κράτος και την κυβέρνηση, στους ανθρώπους παρέχονται τρόφιμα και προμήθειες χάρη στη βοήθεια που παρέχεται από πολλά πολιτικά κόμματα και συνδικάτα, συμπεριλαμβανομένου του HDP, του TÖP, του HDK, του TKP, του TİP, των Κοινοτικών Κέντρων και του Kaldirac.
Οι δημοσιογράφοι του ANF έγιναν μάρτυρες της ίδιας κατάστασης στη γειτονιά Σουμπάσι όπου οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι και το ρεύμα διακόπτεται. Ο Hüseyin Kuş, ένας από τους επιζώντες του σεισμού, δήλωσε ότι ούτε το κράτος ούτε η AFAD επισκέφτηκαν τη γειτονιά. Ο Kuş είπε πως το 8όροφο κτήριο του καταστράφηκε, ωστόσο κανείς δεν έχει προσφέρει βοήθεια εδώ και τρεις ημέρες.
Ο γιος του άνδρα, Sergen Kuş, επιβεβαίωσε αυτό που είπε ο πατέρας του: «Καθώς το 80-90% του πληθυσμού της Hatay είναι Αλεβίτες, δεν είμαστε η πρώτη προτεραιότητα όσον αφορά τη βοήθεια. Αυτό δεν είναι νέο. είναι έτσι εδώ και αιώνες. Δεν μας έχουν παραδοθεί καμία βοήθεια, προμήθειες ή σκηνές. Κοιμόμαστε στους δρόμους. Ανάβουμε φωτιά να ζεσταθούμε. Έχουμε ένα σούπερ μάρκετ και παραφυλάμε μπροστά του για να αποτρέψουμε τη λεηλασία».