Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, notismarias@gmail.com
Έτσι αμέσως μετά την γνωστοποίηση στις 3/1/2023 της απόρριψης εκ μέρους του Βερολίνου της πολωνικής ρηματικής διακοίνωσης για τις Πολεμικές Επανορθώσεις (www.euronews.com 4/1/2023) η Βαρσοβία χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί για στήριξη στον ΟΗΕ (www.dw.com 7/1/2023) αλλά και στις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό η Πολωνία απέστειλε επιστολές στους τέσσερις βασικούς αξιωματούχους του ΟΗΕ, ήτοι στον Γενικό Γραμματέα Antonio Guterres, στον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης Csaba Kőrösi, στον Ύπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στη Γενεύη. Οι εν λόγω επιστολές συνοδευόταν από αναλυτική Έκθεση σε σχέση με τη θεμελίωση της πολωνικής αξίωσης για καταβολή στην Βαρσοβία των Γερμανικών Πολεμικών Επανορθώσεων (https://polishnews.co.uk 14/1/2023).
Επιπλέον ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Πολωνίας στον ΟΗΕ Πρέσβης Krzysztof Szczerski, συναντήθηκε στις 13/1/2023 με τον Ούγγρο Πρόεδρο της Συνέλευσης του ΟΗΕ Csaba Kőrösi (www.un.org 13/1/2023), ζητώντας του να εξετάσει την υπόθεση των Πολεμικών Επανορθώσεων τις οποίες απαιτεί η Πολωνία από τη Γερμανία.
Ακολούθως ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας υπεύθυνος ευρωπαϊκών υποθέσεων και αρμόδιος για τις Πολεμικές Επανορθώσεις Arkadiusz Mularczyk συναντήθηκε στην Νέα Υόρκη στις 2/2/2023 με την Αναπληρώτρια Γραμματέα του ΟΗΕ κυρία Di Carlo Rosmary με την οποία είχε μια παραγωγική συνομιλία για τις Γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις (www.polskieradio.pl 3/2/2023).
Είχαν προηγηθεί το διήμερο 31/1/2023 και 1/2/2023 συναντήσεις του κ. Arkadiusz Mularczyk με πάνω από 20 μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον (https://socialbites.ca 7/2/2023), μεταξύ των οποίων ήταν οι Γερουσιαστές Ted Cruz, Rick Scott και Todd Young αλλά και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων κ.κ. Cohen, Schneider, Joe Wilson, French Hill, John Bergman και άλλοι (www.polskieradio.pl 2/2/2023).
Επίσης ο κ. Arkadiusz Mularczyk συναντήθηκε και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Dereck Hogan (https://tvpworld.com 2/2/2023) αλλά και με εκπροσώπους της πολωνικής ομογένειας των ΗΠΑ (https://polanddaily24.com 7/2/2023).
Όπως έχουμε ήδη αναλύσει σε άρθρο μας από τον Σεπτέμβριο (www.notismarias.gr 12/9/2022) «με τη συμπλήρωση 83 χρόνων από την εισβολή του Χίτλερ στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939, η πολωνική πολιτική ηγεσία ανακοίνωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η Βαρσοβία θα διεκδικήσει από το Βερολίνο το ποσό των 1,32 τρισεκατομμυρίων ευρώ ως Πολεμικές Επανορθώσεις (https://apnews.com 1/9/2022)».
Στο πλαίσιο αυτό ο ηγέτης του κυβερνόντος Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) Jaroslaw Kaczynski (https://www.ft.com 1/9/2022) τόνισε ότι η Πολωνία με βάση σχετική Έκθεση του Πολωνικού Κοινοβουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα την 1η Σεπτεμβρίου 2022 προχωρά πλέον άμεσα στη διεκδίκηση του παραπάνω αστρονομικού ποσού.
Η Έκθεση του Πολωνικού Κοινοβουλίου για το «κόστος της ναζιστικής κατοχής της Πολωνίας το διάστημα 1939-1945» απαρτίζεται από τρεις τόμους (https://www.france24.com 1/9/2022) με αποδεικτό υλικό για τις θηριωδίες των ναζί στην Πολωνία καθώς και για τις καταστροφές της χώρας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Μάλιστα για τον σκοπό αυτόν εργάστηκαν συστηματικά επί πέντε τουλάχιστον χρόνια 30 ιστορικοί, οικονομολόγοι, νομικοί και άλλοι ειδικοί (https://www.euronews.com 1/9/2022).
Σύμφωνα με τη Βαρσοβία τα θύματα κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Πολωνία ανέρχονται σε 6 εκατομμύρια Πολωνούς πολίτες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 3 εκατομμύρια Εβραίοι (www.dw.com 3/10/2022).
Βέβαια η Γερμανία πιστή στην πάγια τακτική της, δια στόματος Μπέρμπογκ (https://www.theguardian.com 2/9/2022) αλλά και Σόλτς (https://notesfrompoland.com 7/9/2022), απέρριψε τις πολωνικές διεκδικήσεις λέγοντας ότι δεν υφίσταται θέμα καταβολής των Πολεμικών Επανορθώσεων στην Πολωνία γιατί το θέμα έχει δήθεν κλείσει νομικά.
Από πολωνικής πλευράς στη συνέχεια απορρίφθηκε ως απαράδεκτη και νομικά αβάσιμη η παραπάνω δήλωση Σόλτς και δηλώθηκε ότι η Πολωνία θα προχωρήσει στην διεκδίκηση των Πολεμικών Επανορθώσεων με κάθε πολιτικό, διπλωματικό και νομικό μέσο.
Ακολούθησε στις αρχές Οκτωβρίου η επίδοση στη Γερμανία της Πολωνικής Ρηματικής Διακοίνωσης με την οποία η Βαρσοβία ζητούσε 1.3 τρις ευρώ ως Πολεμικές Επανορθώσεις (www.dw.com 3/10/2022).
Στη συνέχεια στα τέλη Νοεμβρίου 2022 η Πολωνία απέστειλε διπλωματική νότα σε 50 χώρες για το ζήτημα των Πολεμικών Επανορθώσεων (https://notesfrompoland.com 23/11/2022). Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνεται μάλιστα και η Ελλάδα.
Όπως αναλύσαμε από τη στήλη αυτή (www.political.gr 10/12/2022, σελ.20) στις αρχές Δεκεμβρίου 2022 ακολούθησε η σημαντική είδηση ότι η Βαρσοβία ζητά τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τις Πολεμικές Επανορθώσεις που οφείλει να καταβάλει η Γερμανία όχι μόνο στην Πολωνία αλλά και σε άλλες χώρες (www.thetimes.co.uk 6/12/2022). Και φυσικά εννοείται και στην Ελλάδα καθώς η χώρα μας διεκδικεί εδώ και δεκαετίες την καταβολή των περίφημων Γερμανικών Αποζημιώσεων. Από το Βερολίνο λοιπόν, όπου βρέθηκε στις 6-7 Δεκεμβρίου 2022 για επίσημη επίσκεψη ο κ. Arkadiusz Mularczyk σε δηλώσεις του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa αφού επισήμανε ότι «τo ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων είναι για την Πολωνία θεμελιώδες» τόνισε: «Η Γερμανία πλέον έχει μόνο μία επιλογή: είτε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Πολωνία είτε η Βαρσοβία να θέσει το θέμα σε όλα τα διεθνή fora – στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην Ε.Ε.» (www.newsbreak.gr 8/12/2022). Και κατέληξε προτείνοντας τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τις Πολεμικές Επανορθώσεις λέγοντας: «Πέραν των διμερών συνομιλιών, θα πρέπει να διεξαχθεί και μια Διεθνής Διάσκεψη για το θέμα, διότι αφορά πολλές άλλες χώρες» (www.newsbreak.gr 8/12/2022).
Στη συνέχεια το story είναι γνωστό με τη Γερμανία να απορρίπτει την πολωνική ρηματική διακοίνωση και την Πολωνία να απευθύνεται για στήριξη σε ΟΗΕ (www.jurist.org/news 5/1/2023) και ΗΠΑ.
Έτσι ενώ η Βαρσοβία μόλις πρόσφατα ξεκίνησε την διεκδίκηση Πολεμικών Επανορθώσεων από τη Γερμανία, τελικά κατάφερε να κάνει σε λιγότερο από ένα εξάμηνο όσα δεν έκανε η Αθήνα στα τελευταία χρόνια.
Οψόμεθα λοιπόν για τη συνέχεια.