Larry Johnson - Sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Αλλά είναι αυτοκτονικό όταν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιβάλλουν κυρώσεις στις χώρες που παράγουν κρίσιμα φαρμακευτικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων των Ενεργών Φαρμακευτικών Συστατικών — γνωστό και ως API), ορυκτά σπάνιων γαιών και ουράνιο. Αυτό κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη. Λάβετε υπόψη τα ακόλουθα γεγονότα:
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ενεργών φαρμακευτικών συστατικών (APIs) στον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από φάρμακα που είτε προέρχονται από την Κίνα είτε περιλαμβάνουν API που προέρχονται από την Κίνα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα γενόσημα φάρμακα, τα οποία περιλαμβάνουν τις περισσότερες συνταγές που συμπληρώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν υποχρεούνται να αναφέρουν τη χώρα προέλευσης του API στις ετικέτες των προϊόντων τους. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές των ΗΠΑ ενδέχεται να αποδέχονται εν αγνοία τους κινδύνους που σχετίζονται με φάρμακα που προέρχονται από την Κίνα. . . .
Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη πηγή φαιντανύλης, ενός ισχυρού συνθετικού οπιοειδούς, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και η κινεζική κυβέρνηση ανέλαβε πολλαπλές δεσμεύσεις για να περιορίσει τη ροή της παράνομης φαιντανύλης στις Ηνωμένες Πολιτείες, απέτυχε να εκπληρώσει αυτές τις δεσμεύσεις. . . .
Η Κίνα είναι μια παγκόσμια πηγή κρίσιμων γενόσημων φαρμάκων και φαρμακευτικών συστατικών, καθώς και προϊόντων που σχετίζονται με την υγεία, όπως συμπληρώματα διατροφής, προϊόντα βιοτεχνολογίας και ιατρικές συσκευές. Είναι επίσης η κύρια πηγή API παγκοσμίως. Ακόμη και η Ινδία -ο κορυφαίος προμηθευτής γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο- βασίζεται στην Κίνα για το 80 τοις εκατό των API της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμηθεύονται το 80 τοις εκατό των API τους από το εξωτερικό και ένα σημαντικό μέρος των εισαγωγών γενόσημων φαρμάκων των ΗΠΑ προέρχεται είτε απευθείας από την Κίνα είτε από τρίτες χώρες όπως η Ινδία που χρησιμοποιούν API που προέρχονται από την Κίνα. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν υποχρεούνται να αναφέρουν τη χώρα προέλευσης του API στις ετικέτες των προϊόντων τους. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές των ΗΠΑ ενδέχεται να αποδέχονται εν αγνοία τους κινδύνους που σχετίζονται με φάρμακα που προέρχονται από την Κίνα.
Εάν η Κίνα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τη μόχλευση της με τα φαρμακευτικά προϊόντα για να πιέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες αντί να εμπλακεί σε έναν πόλεμο πυροβολισμών, εκατομμύρια παχύσαρκα σώματα στην Αμερική που βασίζονται σε φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και του διαβήτη θα αντιμετωπίσουν απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Οι Αμερικανοί ήδη πεθαίνουν κατά χιλιάδες από υπερβολικές δόσεις φαιντανύλης, η οποία παράγεται στην Κίνα και παραδίδεται σε Αμερικανούς τοξικομανείς χάρη στα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών. Η Κίνα έχει ένα ατού εδώ που αρνήθηκε να παίξει. Εάν το κάνει, οι καταστροφικές συνέπειες θα γίνουν αισθητές σε ολόκληρη την Αμερική.
Στη συνέχεια, υπάρχουν ορυκτά σπάνιων γαιών. Η Κίνα είναι το μεγαθήριο σε αυτό το μέτωπο:
Στοιχεία σπάνιων γαιών χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών προϊόντων, από iPhone έως κινητήρες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς και στρατιωτικούς κινητήρες αεριωθουμένων, δορυφόρους και λέιζερ.
Η Κίνα παρείχε το 80% των σπάνιων γαιών που εισήγαγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες από το 2014 έως το 2017.
Η Κίνα φιλοξενεί τουλάχιστον το 85% της παγκόσμιας ικανότητας επεξεργασίας μεταλλευμάτων σπάνιων γαιών σε υλικά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κατασκευαστές, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Adamas Intelligence.
Αλλά και η Ρωσία ασκεί κάποια επιρροή. Σημειώστε, το άρθρο, από το οποίο παραθέτω, γράφτηκε ενώ η Δύση εξακολουθούσε να εργάζεται με την ψευδαίσθηση πως η Ρωσία και η Κίνα δε θα ενώσουν τις δυνάμεις τους. Αυτό δεν ισχύει πλέον:
Και μετά υπάρχει το ουράνιο. Το εμπλουτισμένο ουράνιο είναι απαραίτητο στοιχείο για την ηλεκτροπαραγωγή πυρηνικών σταθμών. Ακόμη και η νεοσύλλεκτος Samantha Power — που επί του παρόντος υπηρετεί ως επικεφαλής της USAID και συγγραφέας του άρθρου με το ακόλουθο απόσπασμα — κατανοεί τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Δύση σε αυτό το ενεργειακό μέτωπο:
Η Ρωσία, κατά ειρωνικό τρόπο, βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση από την Κίνα. Η οικονομία της Ρωσίας είναι ουσιαστικά αυτάρκης. Η Μόσχα δεν χρειάζεται να ικετεύει τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη για οτιδήποτε για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα εργοστάσιά της. Η Κίνα αντιμετωπίζει περισσότερες ευπάθειες επειδή η οικονομία της δυσκολεύεται και έχει βασιστεί στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης για να πουλήσει τα προϊόντα της. Το αναπάντητο ερώτημα είναι αν θα φτάσει η Κίνα σε μια στιγμή απόφασης όπου, φοβούμενη έναν πόλεμο πυροβολισμών με τις ΗΠΑ, θα τραβήξει την οικονομική σκανδάλη και θα συγκρατήσει φαρμακευτικά προϊόντα και ορυκτά σπάνιων γαιών που είναι ζωτικής σημασίας για τις δυτικές οικονομίες.
Βλέπουμε ήδη ξεκάθαρα στοιχεία πως η Κίνα δεν ακολουθεί μια προσέγγιση «αναμονής και δω». Ενισχύει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία και έχει ξεκινήσει με τη Ρωσία τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα είναι σε μεγάλο βαθμό απρόσβλητο από τις δυτικές κυρώσεις και τον εκφοβισμό.
Δεν βλέπω κανένα στοιχείο ότι οι «έξυπνοι» άνθρωποι στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Βερολίνο ασχολούνται με στρατηγικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών. Μέχρι στιγμής συμπεριφέρονται σαν εκφυλισμένος τζογαδόρος, μεγιστοποιώντας την πεποίθησή τους ότι μπορούν να αναγκάσουν την εκδίωξη του Πούτιν και πως η Ρωσία θα επιστρέψει σερνόμενη πίσω στη Δύση παρακαλώντας να την πάρουν στο μαντρί. Αυτό είναι ένα χαμένο στοίχημα.
Καθώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κλιμακώνουν τις λεκτικές απειλές τους και την παράδοση θανατηφόρου στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και την Ταϊβάν, οι Κινέζοι και οι Ρώσοι το λαμβάνουν υπόψη τους και είναι έτοιμοι να αμυνθούν. Η Δύση φαίνεται πως σκοπεύει να ξεκινήσει μια πυρομαχία και μόλις τώρα συνειδητοποιεί ότι ο εφοδιασμός της σε πυρομαχικά έχει τελειώσει.