Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Το φταίξιμο για τη ρήξη της πρώην φιλικής σχέσης δεν ανήκει στον Μπάιντεν και την ομάδα του για την Εθνική Ασφάλεια. Οι πολιτικοί των ΗΠΑ και στα δύο κόμματα αναφέρονται τώρα συνήθως στην Κίνα ως «εχθρό», ο Στρατηγός που είναι υπεύθυνος για τη Διοίκηση Αεροπορικής Κινητικότητας έγραψε μια επιστολή δηλώνοντας ότι πίστευε πως οι Αμερικανοί θα ήταν σε πόλεμο με την Κίνα μέχρι το 2025 και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν έναν αυξανόμενο αριθμό Αμερικανών να πιστεύουν επίσης ότι η Κίνα είναι η κύρια απειλή.
Η Κίνα έχει ξεκινήσει μια σειρά από ενέργειες για να προετοιμαστεί για την πιθανότητα να μπει σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Wall Street Journal ανέφερε σήμερα ότι η Κίνα έχει αρχίσει να ανακαλεί τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας αμερικανικών εταιρειών σε σημαντικές βιομηχανίες για το Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας, των φαρμακευτικών προϊόντων και της χρήσης ορυκτών σπάνιων γαιών.
Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορούν την Κίνα πως χρησιμοποιεί τα δικαστήρια και τις επιτροπές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για να υπονομεύσει τα ξένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις. Λένε ότι η Κίνα εστιάζει τέτοιες προσπάθειες σε βιομηχανίες που θεωρεί σημαντικές, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας, των φαρμακευτικών προϊόντων και των ορυκτών σπάνιων γαιών.
Ένας Αμερικανός κατασκευαστής εξοπλισμού ακτίνων Χ είχε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δεκαετίας που ακυρώθηκε από μια κινεζική νομική επιτροπή. Ένας Ισπανός σχεδιαστής κεραιών κινητής τηλεφωνίας έχασε έναν παρόμοιο αγώνα σε δικαστήριο της Σαγκάης. Ένα άλλο κινεζικό δικαστήριο έκρινε πως ένας ιαπωνικός όμιλος παραβίασε τον αντιμονοπωλιακό νόμο αρνούμενος να χορηγήσει άδεια χρήσης της τεχνολογίας του σε έναν Κινέζο αντίπαλο.https://www.wsj.com/articles/us-china-technology-disputes-intellectual-property-europe-e749a72e
Η Κίνα επίσης αγοράζει χρυσό και πουλά τη σημαντική θέση της στα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου. Το Πεκίνο έλαβε γνώση της προσπάθειας της Δύσης να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία με κυρώσεις και την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό και έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για να περιορίσει τον κίνδυνο. Η Κίνα συνειδητοποιεί τώρα ότι εάν ενεργήσει για να προστατεύσει την αξίωσή της στην Ταϊβάν, θα αντιμετωπίσει τα ίδια αντίποινα που ανέπτυξε η Δύση κατά της Ρωσίας για τον πόλεμό της να εμποδίσει την Ουκρανία να γίνει μέρος του ΝΑΤΟ.
Η επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Wang Yi στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα δεν ήταν τυχαία. Είχε τουλάχιστον τρεις στόχους — να δείξει την υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία στην επέτειο της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Ουκρανία, να προχωρήσει περαιτέρω στη δημιουργία ενός εναλλακτικού διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος που δεν ανήκει στην Ουάσιγκτον και, πιστεύω, να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για μια αμοιβαία αμυντική συμφωνία. Εκτός από τη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, ο Wang Yi συναντήθηκε με τον Patrushev, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Στον κόσμο της διεθνούς διπλωματίας, ο Υπουργός Εξωτερικών έχει καθήκον να επεξεργαστεί λεπτομέρειες και να παράγει τα έγγραφα που θα κωδικοποιούσαν μια αμυντική σχέση. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι ο Πούτιν ανακοίνωσε στο τέλος της «παραγωγικής» συνάντησης με τον Γουάν Γι πως ο Σι Τζινπίνγκ, ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, θα επισκεφθεί τη Ρωσία στο εγγύς μέλλον, πιθανώς το Μάρτιο. Ο Σι Τζινπίνγκ δεν πηγαίνει στη Ρωσία για να τη δει ή να πιει βότκα.
Καθώς ο Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τα ανώτερα κυβερνητικά στελέχη του Πούτιν, οι κοκαλιάρηδες στην Ουάσιγκτον επέλεξαν εκείνη την στιγμή για να εκφοβίσουν λεκτικά τους Κινέζους.
Η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh είπε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου ότι η Κίνα θα αντιμετωπίσει συνέπειες εάν παράσχει θανατηφόρα βοήθεια.
«Σίγουρα θα υπάρξουν συνέπειες για την Κίνα εάν εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία», είπε η Σινγκ. «Δεν τους έχουμε δει να δίνουν θανατηφόρα βοήθεια στη Ρωσία αυτή την στιγμή για τον πόλεμο, αλλά επίσης δεν το έχουν αφαιρέσει από το τραπέζι».
Το υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου απάντησε στην απειλή των ΗΠΑ δηλώνοντας πως η Κίνα δεν θα ανεχθεί πιέσεις και απειλές σε σχέση με τις ρωσο-κινεζικές σχέσεις. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, η Κίνα έχει το πλήρες δικαίωμα ως κυρίαρχο έθνος, να στείλει στρατιωτική βοήθεια σε οποιαδήποτε χώρα επιλέξει να υποστηρίξει.
Η αλαζονεία και η υποκρισία των Ηνωμένων Πολιτειών τόσο απέναντι στη Ρωσία όσο και στην Κίνα εδραιώνει το δεσμό μεταξύ Ρώσων και Κινέζων. Το σχόλιο του Ντμίτρι Μεντβέντεφ για τις ομιλίες του Πούτιν και του Μπάιντεν θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης για την Αμερική (αλλά φοβάμαι πως πέφτει στο κενό):
Χθες είχαμε ομιλία του Προέδρου της Ρωσίας στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, στην οποία, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής μας στο START III. Μια πολύ καθυστερημένη απόφαση, το αναπόφευκτο της οποίας διαπίστωσα πέρυσι. Μια απόφαση που προκλήθηκε από τον πόλεμο που έχουν κηρύξει στη χώρα μας οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Μια απόφαση που θα έχει τεράστια απήχηση στον κόσμο γενικότερα και στις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα. Το σκεπτικό του αμερικανικού κατεστημένου μέχρι τώρα ήταν το εξής: θα σας σκάσουμε, θα προμηθεύσουμε τεράστιους όγκους όπλων στο καθεστώς του Κιέβου, θα εργαστούμε για να νικήσουμε τη Ρωσία, θα σας περιορίσουμε και θα σας καταστρέψουμε, αλλά η στρατηγική ασφάλεια είναι ξεχωριστό θέμα. Δεν σχετίζεται με το συνολικό πλαίσιο της σχέσης ΗΠΑ-Ρωσίας. Είναι σχεδόν μια ιερή αγελάδα.
Αυτό το συμπέρασμα είναι χειρότερο από έγκλημα - είναι σοβαρό λάθος των Αμερικανών. Ένα λάθος που γεννήθηκε από τη μανία τους. Το αίσθημα ανωτερότητας και ατιμωρησίας τους. Άλλωστε, είναι προφανές σε όλες τις λογικές δυνάμεις ότι αν οι ΗΠΑ θέλουν να νικήσουν τη Ρωσία, τότε βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας σύγκρουσης. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να νικήσουν τη Ρωσία, έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με οποιοδήποτε όπλο, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών. Όπως πολύ σωστά είπε ο Πούτιν: «Είναι αδύνατο να νικήσουμε τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που έχουμε αναστείλει (προς το παρόν) το START III. Αφήστε τις ελίτ στις ΗΠΑ, που έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, να σκεφτούν τι πέτυχαν. Ας παρακολουθήσουμε επίσης τις αντιδράσεις των άλλων πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ: Γαλλίας και Βρετανίας.
Η εποχή του Nixon της ειρήνης με την Κίνα είναι νεκρή. Η νέα εποχή μιας στρατιωτικής και οικονομικής συμμαχίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ξεκινά και η Αμερική εργάζεται με την αυταπάτη πως μπορεί να το σταματήσει με απειλές στρατιωτικής δράσης. Μια πολύ επικίνδυνη στιγμή για τον κόσμο.