Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, τα γεγονότα στην Ουκρανία καθιστούν σαφές ότι μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ δύο Μεγάλων Δυνάμεων πρόκειται να εξελιχθεί σε παρατεταμένο πόλεμο, και όχι μόνο στο πεδίο της μάχης, αλλά και στη βιομηχανία, η οποία πρέπει να εφοδιάσει το μέτωπο με όλα όσα χρειάζεται χωρίς διακοπή από τον εξοπλισμό στρατιωτών σε πυραύλους και βομβαρδιστικά υψηλής ακρίβειας.
Ο Seth G. Jones, διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος Ασφάλειας του CSIS, έγραψε σε άλλη έκθεση: «Όπως δείχνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ένας πόλεμος μεταξύ μεγάλων δυνάμεων είναι πιθανό να είναι μια παρατεταμένη, βιομηχανικού τύπου σύγκρουση που χρειάζεται μια ισχυρή αμυντική βιομηχανία ικανή να παράγει αρκετά πυρομαχικά και άλλα οπλικά συστήματα για έναν παρατεταμένο πόλεμο εάν αποτύχει η αποτροπή».
Προειδοποίησε πως η αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ στερείται επαρκούς ικανότητας αύξησης για ένα μεγάλο πόλεμο, καθώς λειτουργεί σε μια κατάσταση ειρήνης και όχι στο τρέχον ανταγωνιστικό περιβάλλον ασφάλειας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες άργησαν να αναπληρώσουν το οπλοστάσιό τους και το Υπουργείο Άμυνας έχει βάλει σε σύμβαση μόνο ένα κλάσμα των όπλων που έχει στείλει στην Ουκρανία», είπε ο Τζόουνς.
Αυτά τα προβλήματα, υποστήριξε, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς η Κίνα επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε πυρομαχικά και αποκτά οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας πέντε έως έξι φορές ταχύτερα από τις ΗΠΑ.
Επί του παρόντος υπάρχει άμεση ζήτηση για το οβιδοβόλο M777 των 155 χλστ. στις ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο έχει προμηθεύσει στην Ουκρανία περισσότερα από 160 οβιδοβόλα M777, μαζί με περισσότερα από ένα εκατομμύριο φυσίγγια. Επιπλέον, το απόθεμα Javelin ATGM (κυρίως μονάδες ελέγχου πυρός και εκτοξευτές), Stinger MANPADS και ραντάρ αντεπίδρασης AN/TPQ μειώνονται κατακόρυφα. Η Ουκρανία έχει λάβει περισσότερα από 8.500 Javelin ATGM, 1.600 Stinger MANPADS και 50 ραντάρ AN/TPQ αντεπίδρασης.
Σύμφωνα με το think tank, η ταχεία αύξηση της παραγωγής δεν είναι πρακτική. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η Ουάσιγκτον κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορεί να περιμένει πως θα τριπλασιάσει την παραγωγή πυρομαχικών 155 χιλιοστών εντός τριών ετών. Παρόλα αυτά, η έκθεση ζητά τη συσσώρευση άλλων κρίσιμων όπλων.
Σύμφωνα με την έκθεση του CSIS, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα χάσουν τον πόλεμο για την Ταϊβάν. Ένας πόλεμος για την Ταϊβάν θα γινόταν κυρίως στον αέρα και στη θάλασσα. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απίθανο οι ΗΠΑ να μπορούν να προμηθεύουν όπλα στο νησί γιατί το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού θα το αποκλείσει αμέσως.
Το Πεντάγωνο έχει φιλοξενήσει επανειλημμένα προσομοιωμένα πολεμικά παιχνίδια για να απεικονίσει πώς θα ήταν η σύγκρουση με την Κίνα. Τα αποτελέσματα από τα σενάρια πολεμικών ασκήσεων δείχνουν ότι η βασική προϋπόθεση για τη νίκη είναι η καταστροφή ή η σοβαρή αποδυνάμωση του ναυτικού της Κίνας. Ωστόσο, οι προσομοιώσεις σχεδόν ποτέ δεν οδηγούν σε άνευ όρων επιτυχία καθώς η Κίνα διαθέτει ισχυρό σύστημα αεράμυνας, πολλά πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη.
Σύμφωνα με αναλυτές, σε τέτοιες συνθήκες, ο αντιπλοϊκός πύραυλος stealth JASSM-ER γίνεται σημαντικός γιατί μπορεί να χτυπήσει στόχους έως και 925 χλμ. μακριά. Ωστόσο, σε έναν πόλεμο, θα χρειάζονταν εκατοντάδες κάθε εβδομάδα, αν όχι χιλιάδες, που σημαίνει ότι το απόθεμα πυραύλων JASSM-ER θα εξαντληθεί σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα χρειαστούν δύο χρόνια για να αποκαταστήσουν την προμήθεια των πυραύλων JASSM-ER.
Το Πεντάγωνο σύντομα θα αντιμετωπίσει έλλειψη πυραύλων αεράμυνας SM-6, καθώς και πυραύλων Tomahawk για το Πολεμικό Ναυτικό. Ένα πρόβλημα για το Ναυτικό των ΗΠΑ είναι ότι οι συμβάσεις πυραύλων δεν εγκρίνονται πάντα από το Κογκρέσο. Τον Ιανουάριο, ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Μάικλ Γκίλντεϊ παραπονέθηκε στους δημοσιογράφους πως μια σύμβαση 33 εκατομμυρίων δολαρίων για 11 πυραύλους LRASM είχε απορριφθεί στο υψηλότερο επίπεδο.
Ωστόσο, η έλλειψη πυραύλων κατά πλοίων δεν είναι το μόνο πρόβλημα, αλλά και το μέσο μεταφοράς τους. Το 2021, το Κέντρο για Αμυντικές Έννοιες και Τεχνολογία στο Ινστιτούτο Χάντσον δημοσίευσε μια έκθεση που συμπεραίνει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των αεροσκαφών τους εάν ξεσπάσει σύγκρουση για την Ταϊβάν.
Το κύριο πρόβλημα, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι η κατάσταση του ανεφοδιασμού των αεροπλάνων μακριά από τα αεροδρόμια της χώρας τους. Τα μαχητικά αεροσκάφη και τα βομβαρδιστικά δεν θα μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε συγκρούσεις με χώρες με μεγάλα εδάφη, όπως η Κίνα. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο αμερικανικός στόλος αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού μειώθηκε σχεδόν στο μισό στα 470. Αυτός ο αριθμός σαφώς δεν είναι αρκετός για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με την Κίνα για την Ταϊβάν.
Φαίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, πως οι ΗΠΑ έχουν πολύ λίγες προοπτικές νίκης σε έναν πόλεμο με την Κίνα για την Ταϊβάν. Αυτά τα καταδικαστικά συμπεράσματα θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν φατρίες στις ΗΠΑ που αντιτίθενται στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ειδικά καθώς υπάρχει μια αυξανόμενη έκκληση για αντιμετώπιση της Κίνας αντί της Ρωσίας.
Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) δημοσίευσε μια έκθεση τον Ιανουάριο, η οποία περιγράφει τις συνέπειες που είχαν οι παραδόσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ουκρανία στα δικά της αποθέματα. Τα συμπεράσματα της έκθεσης σίγουρα θα κινητοποιήσουν φατρίες στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ που είναι κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία επειδή η Ουάσιγκτον δεν είναι προετοιμασμένη για μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με την Κίνα.