Από: Το Παρόν
Δυστυχώς για τους ίδιους, μπορεί η μουσουλμανική μειονότητα να έχει δυσάρεστες αναμνήσεις από μια περίοδο που τα δικαιώματά της, σε εντελώς διαφορετικό πολιτικό και διεθνές πλαίσιο, δεν ήταν σεβαστά, όμως πλέον όλο και λιγότερο είναι πρόθυμη να ακολουθήσει αυτές τις ακραίες φωνές.
Έτσι, το τουρκικό ΥΠΕΞ, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το πρακτορείο Αναντολού, το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ και τρεις – τέσσερις σύλλογοι έσπευσαν να υπενθυμίσουν την επέτειο, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Πριν από μερικά χρόνια, είχε επιχειρηθεί και πάλι να οργανωθούν ανοικτές συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες, αλλά έπεσαν στο κενό.
Όσο η νέα γενιά στη Θράκη μεγαλώνει με την αντίληψη ότι είναι ευρωπαίοι πολίτες, τα ατομικά δικαιώματα των οποίων είναι σεβαστά, όπως κάθε άλλου ευρωπαίου πολίτη, τόσο μικρότερο πεδίο δράσης θα έχουν τα παρακλάδια της τουρκικής πολιτικής στην περιοχή.
Μερίδιο ευθύνης όμως έχουν και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Με τις εκλογές να έρχονται, βλέπουμε ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνίζονται για το ποιος θα κερδίσει την εύνοια του τουρκικού προξενείου, προβάλλοντας υποψήφιους που είναι γνωστοί για την προώθηση του τουρκισμού. Κάτι που μπορεί να τους προσφέρει μία ή δύο έδρες, αλλά υπονομεύει την εθνική πολιτική στη Θράκη έναντι της μειονότητας…