Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και μετέφερε στον κ. Erdoğan τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή- στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού.
Ο κ. Erdoğan ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια.
Αν δεν το γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ο σεισμός ταρακούνησε και τη Συρία. Τους 1000 κοντεύουν οι νεκροί στη μαρτυρική χώρα που παράλληλα στενάζει κάτω από τις δυτικές κυρώσεις.
Αν η Ελλάδα [θέλουμε να ελπίζουμε πως] δείχνει την ευαισθησία της [κι όχι άλλη μια φορά τη διάθεση καλοπιάσματος - κατευνασμού] σε μια χώρα που διαρκώς μας απειλεί ότι θα έρθει νύχτα, μας προειδοποιεί πως θα εκτοξεύσει εναντίον μας βαλλιστικούς πυραύλους, κατέχει το 38% της Κύπρου, άνοιξε πυρ κατά Ελληνοκυπρίων την Κυριακή και δε σέβεται την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας,
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟΥΣΑ απέναντι στη Συρία, η οποία αποτελεί παράλληλα ιστορικό λίκνο της Χριστιανοσύνης; Για ποιο λόγο ο Ελληνας Πρωθυπουργός δεν επικοινωνεί τόσο με τον Σύριο Πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασαντ όσο και με τον Πατριάρχη Αντιοχείας, Ιωάννη τον 10ο;
Γιατί η Συρία έχει πάψει να υπάρχει για την Ελλάδα από το 2012; Κατανοητό ότι στη Συρία επικρατεί μια ιδιαίτερη κατάσταση [πχ τζιχαντιστές στο Ιντλίμπ, αυτόνομη διοίκηση στα βορειο-ανατολικά] αλλά ίσως μπορούσαμε να δούμε αν υπάρχουν περιθώρια βοήθειας και ποιας μορφής [πχ έστω φάρμακα] μέσα σε καθεστώς ασφαλείας [πχ μέσω Λιβάνου].