Κατασκευασμένο από το 1992-1995, γράφει το militarywatchmagazine.com, το Vickers AS-90 λειτουργούσε αποκλειστικά από δύο Βασιλικά Συντάγματα Πυροβολικού πριν από το ξέσπασμα του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου και μάχονταν αποκλειστικά στην εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 και την επακόλουθη κατοχή. Τα πυροβόλα των 155 mm κατασκευάστηκαν σε μικρή κλίμακα και έχουν πολύ μέτριο βεληνεκές, αλλά είναι συμβατά με πυρομαχικά από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία, αντίθετα, χρησιμοποίησε κατά κύριο λόγο πυροβολικό 152 χιλιοστών προτού λάβει μια ευρεία γκάμα δυτικών όπλων ως βοήθεια.
Η Ουκρανία είδε γρήγορα να εξαντλούνται οι προμήθειες πυροβολικού 152 χιλιοστών, με αυτό το διαμέτρημα να παράγεται κυρίως στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, όπου, αντίθετα, όπλα 155 χιλιοστών μπορούν να ανεφοδιαστούν από τους δυτικούς εταίρους ασφαλείας της. Αυτό οδήγησε στην προσδοκία ότι το τμήμα των ουκρανικών δυνάμεων πυροβολικού που χρησιμοποιούν πυροβόλα 155 χλστ. θα συνεχίσει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου για να αντικατοπτρίζει τη γεωπολιτική ευθυγράμμιση της χώρας μετά το 2014 με το ΝΑΤΟ.
Η διάβρωση των στρατιωτικών αποθεμάτων των μελών του ΝΑΤΟ λόγω της τεράστιας κλίμακας προμηθειών όπλων στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σημαντική διαμάχη, με αποτέλεσμα τα αποθέματα πυρομαχικών αρκετών μελών να έχουν πέσει κάτω από τα ελάχιστα επίπεδα ασφάλειας. Πράγματι, ο πρώην αρχηγός της Διοίκησης των Μικτών Δυνάμεων των Βρετανών στρατηγός Richard Barrons, ήταν μεταξύ εκείνων που τόνισε ότι «χρόνια περικοπών στην παραγωγή πυρομαχικών σημαίνουν πως, για ορισμένους τύπους βασικών όπλων, ο στρατός θα ξέμενε σε ένα πολυάσχολο απόγευμα, και ότι η Βρετανία ήταν ως αποτέλεσμα «μετά βίας στη δεύτερη βαθμίδα» στρατιωτικής δύναμης. Η Ρωσία φέρεται να έχει αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα με τις προμήθειες πυρομαχικών πυροβολικού, με αμερικανικές πηγές να υποστηρίζουν ότι οι μονάδες πρώτης γραμμής της βρίσκονται τώρα εφοδιάζονται με βορειοκορεατικά βλήματα πυροβολικού που προέρχονται από συμβατά διαμετρήματα 152 mm.