Πονηριές δεκαετιών επιστρατεύει η Άγκυρα: Η “εξίσωση” των ελληνοτουρκικών μετά το σεισμό…

Από την ημέρα του σεισμού η Τουρκία κρατά τα μαχητικά της στο έδαφος και ότι παραβάσεις- παραβιάσεις κάνει, είναι μέσω των UAV και CN-235. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία
Ακόμη δεν «κρύωσε» η αγκαλιά Δένδια Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Άδανα και τις πληγείσες από τον φονικό σεισμό περιοχές και ο Τούρκος ομόλογό του, με ευρύ διπλωματικό «πνεύμα» άγγιξε ήδη ευαίσθητες χορδές των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
 
Από: hellasjournal.com / Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Μιλώντας περί των στρατιωτικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ο κος. Τσαβούσογλου, στο ελληνικό επιτελείο αντιλήφθηκαν ότι μέσα από τη διπλωματική γλώσσα ο Τούρκος υπουργός- και πριν το πρώτο του τετ α τετ με τον Άντονι Μπλίνκεν- εισήλθε σε θέματα που σαφώς εμπεριέχουν τμήματα των αυθαίρετων αιτιάσεων της Άγκυρας, όπως για παράδειγμα την εναέρια συμπεριφορά Τούρκων και Ελλήνων ιπταμένων, που οι μεν παραβιάζουν αλλά δεν το παραδέχονται και οι δε σπεύδουν να υπερασπιστούν την ελληνικότητα τ’ ουρανού.

Κατά συνέπεια η «διπλωματία του σεισμού», το γνωρίζουν οι πάντες, έχει σαφή και βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με μια ημερομηνία λήξης που ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά τι μπορεί να επιφυλάσσει…

Και μπορεί στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στα οποία αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο κος. Τσαβούσογλου, να συζητούνται πιθανά ταξίδια των στρατιωτικών σχολών σε Αθήνα, Άγκυρα ή Κωνσταντινούπολη, οι μεταξύ τους αθλοπαιδιές κι άλλες δραστηριότητες κοινές, ώστε να προαχθεί η κουλτούρα της Συμμαχίας και των σχέσεων καλής γειτονίας, όμως δεν είναι το θέμα αυτό που «πονάει» στο πλαίσιο των ΜΟΕ.

  •     Η Άγκυρα μετ’ επιτάσεως τα τελευταία χρόνια, όταν οι συζητήσεις των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης επανεκκίνησαν, έθεταν βασικά ζητήματα τα οποία όχι μόνο αγγίζουν, αλλά ξεπερνούν τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο η Αθήνα.

Ένα θέμα για παράδειγμα έχει να κάνει με τη ναυτική ασφάλεια κι ένα ακόμη με την αεροπορική, επικαλούμενη μάλιστα η Τουρκία και θέμα ατυχήματος.
Οι αποδείξεις και οι πονηριές…

Πάντως οι 11.256 παραβιάσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο, οι 234 υπερπτήσεις, τα 2758 αεροσκάφη εκ των οποίων οπλισμένοι σχηματισμοί ήταν 282 και οι 333 αερομαχίες δεν απασχόλησαν τη γείτονα αν θα προκληθεί κάποιο ατύχημα, με άγνωστες συνέπειες και συνέχεια εφόσον συνέβαινε, με βάση την τροπή που είχαν λάβει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πριν τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την θάλασσα, όπου εκεί βεβαίως μπορεί ο καθένας να παρατηρήσει μέσα από τις 1581 πως την χρονιά που πέρασε- και σε σχέση με την κρίση του 2020- η Τουρκία επέλεξε το να είναι περίπου… άφαντοι!

Πάντως από την ημέρα του σεισμού τα μαχητικά της Τουρκίας βρίσκονται στα υπόστεγά τους και τα μόνα που πετούν σποραδικά καταγράφοντας παραβάσεις και παραβιάσεις είναι κυρίως Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου- συλλογής πληροφοριών.

  •     Αλλά αν μείνουμε στον αέρα που καταγράφεται το μεγαλύτερο μέρος των τουρκικών προκλήσεων και που εκεί κρύβεται ο «διάβολος» στις δηλώσεις Τσαβούσογλου, η γείτονα κατά το πρόσφατο παρελθόν δεν είχε σταματήσει στο πλαίσιο των ΜΟΕ να πιέζει ώστε να σταματήσουν τα ελληνικά «γεράκια» ν’ απογειώνονται για την αναγνώριση των τουρκικών αεροσκαφών που πολλές φορές η αναγνώριση- αναχαίτιση καταλήγει σε αερομαχίες.

Και μάλιστα το 2019 οι επιτελείς της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων είχαν δηλώσει ότι προτίθενται να ενεργοποιήσουν το IFF (σ.σ. ηλεκτρονική αναγνώριση φίλιων αεροσκαφών), στην Ελλάδα, ώστε να μην χρειάζεται η απογείωση αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία.

Η «πονηριά» αυτή επανήλθε πριν λίγα χρόνια, ύστερα από την δεκαετία του 1990, όταν ο τότε ΓΓ του ΝΑΤΟ, Σολάνα είχε μιλήσει περί «φίλιων» αεροσκαφών και ηλεκτρονική αναγνώρισή τους.

Ξεκάθαρες οι θέσεις της Αθήνας

Η Αθήνα πριν από 30 χρόνια αλλά και μια 4ετία, μέσω των στρατιωτικών που μετείχαν, ξεκαθάριζαν πως η κατάθεση σχεδίου πτήσης είναι το «κλειδί» που ανοίγει την πύλη της ηρεμίας στον ουρανό του Αρχιπελάγους.

Άλλωστε αυτό προτάσσει και ο ICAO που δεκαετίες πριν είχε οριοθετήσει το FIR Αθηνών για τις πτήσεις που αφορούν την ασφάλεια των πολιτικών αεροσκαφών. Αυτός είναι και ο λόγος που η Αθήνα ζητά το σχέδιο πτήσης, ώστε οι πολιτικές πτήσεις να μην κινδυνεύουν και οι επιβάτες να μην γίνονται, κάποιες φορές, μάρτυρες του εναέριου «κυνηγητού» στο ανατολικό τμήμα του ουρανού στο Αιγαίο.

  •     Από την άλλη πλευρά η γείτονα έχει φανερώσει με κάθε τρόπο πως θέλει να «εισβάλλει» στον ζωτικό χώρο ασκήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ζητώντας κατ’ ουσία οι ασκήσεις που γίνονται σε ξηρά, θάλασσα και αέρα να λαμβάνουν χώρα δυτικά του 25ου Μεσημβρινού, δηλαδή έως το μέσω του Αιγαίου.

Η γείτονα είχε θέσει ακόμη και θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στην ομάδα εργασίας των Αξιωματικών που βρίσκονται στο τραπέζι των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίοι έβαλαν «φρένο» και σε αυτή την αιτίαση, ξεκαθαρίζοντας πως τέτοιου είδους συζητήσεις ξεφεύγουν των ΜΟΕ.

Οι άνθρωποι που έχουν μελετήσει πολύ προσεκτικά την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας, επισημαίνουν ότι η γείτονα επιστρατεύει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για να εξασφαλίσει ότι θα συνεχίζει ανεμπόδιστη την έμπρακτη αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, χωρίς κόστος…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail